vineri, 1 iulie 2011

7 cauze banale dar neglijate ale depresiei

Tot mai mulți oameni suferă astăzi de depresie. Anul trecut, aproximativ 5,5 milioane de englezi au folosit antidepresive, arată un studiu al cercetătorilor de la universitățile Warwick și Stirling. Dincolo de cauzele majore cunoscute, cum ar fi pierderile grave (doliul), îngrijorările cu privire la bani sau relații, există și cauze minore, constituite din activitățile cotidiene, pentru care medicamentele nu sunt singura soluție.

Foto: miculrotund.blogspot.comTemperaturile ridicate sunt o cauză frecventă de depresie. În Marea britanie, circa 600.000 de englezi suferă de tulburări afective provocate de prea multă căldură. Unele teorii explică acest fenomen prin faptul că temperaturile ridicate provoacă dezechilibre hormonale. Alții spun că prea mult soare reduce capacitatea creierului de a face față stresului.

Oamenii de știință au observat că femeile care iau anticoncepționale sunt aproape de două ori mai predispuse la depresie decât femeile care nu își administrează pilule contraceptive. Deși nu se cunoaște sigur mecanismul care declanșează depresia, se pare că aceasta ar putea fi legată de faptul că anticoncepționalele interferează cu serotonina din creier.

Dulciurile, folosite de multe persoane pentru a-și ridica moralul, pot avea efectul invers. Fiind alimente cu eliberare rapidă de energie ele pot genera o schimbare bruscă de tonus psihic, însă acesta nu este durabil, depresia instalându-se imediat după scăderea nivelului de glucoză din sânge.

Iluminatul stradal poate contribui la declanșarea unei depresii, arată un studiu de la Ohio State University. Lumina în timpul somnului are efecte nocive asupra creierului, susțin oamenii de știință.

Ceaiul și cafeaua sunt alte cauze ale depresiei, deoarece provoacă tulburări ale somnului. „Mă surprinde mereu cât de mulți oameni spun că sunt deprimați și că au probleme cu somnul și totuși continuă să bea cafea și ceai, fără limită, chiar și seara târziu," a declarat Dr William Shanahan, pentru Daily Mail.

Unele medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale (cum ar fi propranolol) pot cauza depresie. Profesorul David Taylor, de la South London and Maudsley NHS Foundation Trust a explicat că deocamdată nu se știe de ce medicamentele au un astfel de efect.

Țigările pot crește riscul de depresie severă cu 93%, spun oamenii de știință de la Universitatea Melbourne. Nicotina din țigări dă o stare temporară de bine, prin faptul că stimulează secreția de dopamină. Pe termen lung acest tip de stimulare duce la scăderea nivelului de dopamină secretat de creier.


Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/7-cauze-banale-dar-neglijate-ale-depresiei-3686.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu