miercuri, 20 iulie 2011

Cuvântul sculptează!

20 Iulie – A comanda şi a executa

Napoleon Bonaparte oferea o petrecere cu ocazia acordării titlului de duce de Otranto imperturbabilului Joseph Fouché, temutul creator al serviciilor secrete şi poliţieneşti franceze. Voind să pună la încercare impasibilitatea acestuia o chemă pe cea care era, la acel moment recenta sa soţie, Maria Luisa de Austria, şi îi spuse:

-«Ascultă Fouché, nu dumneata ai fost unul dintre cei care au votat în favoarea pedepsei cu moartea împotriva lui Luis al XVI-lea, unchi al, acum soţiei mele şi împărăteasă a dumitale?»

Iar implacabilul Fouché, la fel de imperturbabil ca întotdeauna, îi spuse cu glas blând dar desluşit:

-«Da, Maiestate: amintiţi-vă că acela a fost primul ordin al dumneavoastră pe care l-am împlinit şi primul serviciu pe care vi l-am făcut…»

Cine este mai vinovat: cel care plănuieşte şi comandă sau cel care execută ceea ce i se comandă? Este foarte frecvent ca cine plănuieşte şi comandă – adevăratul responsabil – să descarce apoi responsabilitatea pe umerii celui care a executat ceea ce el plănuise.

Suntem responsabili de faptele noastre, însă, într-un fel, suntem responsabili şi de faptele acelora pe care i-am putea ajuta să facă binele în loc de a face răul. Omisiunile noastre s-ar putea transforma într-o responsabilitate extraordinară.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu