joi, 14 iulie 2011

Dragostea funcţionează ca un analgezic

Dragostea adevărată relaxează scoarţa cerebrală şi vă poate scăpa de dureri, potrivit noilor descoperiri ale cercetătorilor americani.

Mai exact, testele realizate pe 17 femei au arătat că prezenţa unei persoane iubite sau chiar o simplă fotografie cu aceasta le-a făcut să resimtă mai puţină durere atunci când au fost supuse unor intervenţii dureroase. În schimb, nivelul lor de disconfort a fost mai mare atunci când au privit poze cu păienjeni, obiecte sau străini.

„Dacă sunteţi o persoană afectată de dureri sau dacă vă pregătiţi pentru o procedură dureroasă şi sunteţi cu o persoană iubită sau aveţi o fotografie a unei persoane dragi puteţi reduce nivelul durerii", a explicat Naomi Eisenberger, coordonatoarea studiului, citată de „The Daily Mail". Studiul demonstrează că, în cazul femeilor implicate într-o relaţie de lungă durată, sprijinul partenerului intensifică activitatea din zona cortexului prefrontal a creierului asociată cu senzaţia de siguranţă. Aceeaşi zonă este capabilă să inhibe frica şi anxietatea.

De asemenea, s-a descoperit că zona din creier responsabilă cu reacţiile la stres a fost mai puţin activă atunci când femeile priveau fotografii cu partenerul lor sau când erau ţinute de mână de el. „Acest lucru arată cât de puternic este efectul pe care îl are persoana iubită asupra noastră. Putem resimţi mai puţină durere chiar şi prin simplul fapt că privim poze cu cei dragi sau ne amintim de ei. În schimb, imaginile cu şerpi şi păienjeni au produs un efect opus, tocmai pentru că aceştia ameninţă supravieţuirea noastră", a explicat specialistul.


Sursa: http://www.adevarul.ro/societate/viata/Dragostea_functioneaza_ca_un_analgezic_0_515348906.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu