luni, 22 august 2011

Cuvântul sculptează!

22 August – Teama de pedeapsă

Un evreu l-a trimis pe fiul său, Samuel, cu cele mai bune intenţii, la colegiul cel mai scump al comunităţii evreieşti. În ciuda încercărilor sale, Samuel nu era bun de nimic.

În prima lună, calificativele erau foarte rele şi tot aşa lună de lună până când tatăl se sătură şi-i spuse băiatului:

-Samuel, ascultă bine ceea ce-ţi spun eu acum: dacă luna viitoare calificativele şi comportamentul tău nu se îmbunătăţesc, va trebui să recurg la ruşinea de a te trimite să studiezi la un colegiu catolic.

Luna următoare, notele lui Samuel aveau să fie o adevărată tragedie. Atunci tatăl îşi duse la îndeplinire cuvântul dat. Un rabin, prieten apropiat de-al familiei, îi recomandă un colegiu bun de-al părinţilor franciscani unde Samuel avea să fie trimis de îndată.

În foaia cu note din prima lună rezultatele erau numai de bine şi foarte bine. Luna următoare, la fel. Într-o zi, tatăl îl întrebă pe Samuel:

-«Samuel, sunt foarte mulţumit pentru faptul că îţi merge atât de bine la şcoală. Cum de s-a petrecut minunea aceasta?»

-«Păi, după ce am fost prezentat tuturor colegilor şi profesorilor, am fost dus în capela colegiului. Când am intrat, am văzut un om răstignit, cu cuie în mâini şi picioare, plin de răni şi sânge şi cu o faţă care arăta cât de mult suferise. Am întrebat cine era şi mi-a răspuns un elev dintr-o clasă mai mare: „acesta a fost un evreu ca şi tine”. Atunci mi-am zis: „În colegiul acesta nu se glumeşte…!”»

Există în latina macaronică o veche zicală care, tradusă în spaniolă, spune ceva de genul: „Ascultarea, atunci când este constrânsă, se obţine de minune”.

Există două motive care îl stimulează atât pe copil cât şi pe omul matur să se comporte bine: a vedea rezultatul favorabil al efortului său sau consecinţele neplăcute ale neascultării sale.

Pedeapsa în educaţie şi în învăţământ nu s-a demodat, chiar dacă în ziua de astăzi nu mai este la modă. Aşa stau lucrurile: atunci când se primeşte, nimănui nu-i convine, însă, după aceea, lasă ca rod o viaţă sănătoasă, cinstită şi profitabilă.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu