miercuri, 17 august 2011

În circumstanțe dificile, religia îi face pe credincioși mai fericiți

Locuitorii țărilor dezvoltate sunt mai puțin interesați de religie și se declară fericiți indiferent dacă sunt adepții vreunei religii sau nu. În schimb, în țările unde condițiile de viață sunt dificile, apartenența la o anumită religie îi face pe oameni mai fericiți.

fericire

Sunt concluziile unui studiu care confirmă vechea opinie că oamenii Îl caută pe Dumnezeu mai ales când circumstanțele vieții lor sunt dificile.

Psihologul Ed Diener, de la Universitatea din Illinois, a declarat că acestea sunt rezultatele primului studiu care a analizat relația dintre religie și fericire, la nivel internațional, conform sciencedaily.com. Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Personality and Social Psychology.

„Circumstanțele prezic religiozitatea. Circumstanțele dificile îi conduc pe oameni într-o mai mare măsură spre religie. Iar în societățile religioase și în circumstanțe dificile, oamenii religioși sunt mai fericiți decât cei nereligioși. Însă, în societățile mai puțin religioase sau în societățile cu viață mai ușoară, unde multe dintre nevoile oamenilor sunt satisfăcute, oamenii religioși nu sunt mai fericiți: toată lumea este fericită", a declarat Diener.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că în condițiile în care oamenii sunt lipsiți de hrană, de locuri de muncă, de oportunități educaționale și de securitate, apartenența la o anumită religie poate să reprezinte un avantaj, întrucât aceia care sunt religioși se declară mai fericiți decât cei ce nu aparțin vreunei religii.

Studiul s-a bazat pe un sondaj Gallup realizat în peste 150 de țări ale lumii. Respondenții au răspuns la întrebări despre afilierea religioasă, satisfacția de viață, sentimentele pozitive sau negative vizavi de anumite realități sociale, etc.

În 2010, profesori de la Universitățile Wisconsin-Madison și Harvard au publicat un studiu ale cărui concluzii sugerează că „ingredientul secret" al fericirii oamenilor care aparțin unei comunități religioase constă în relațiile pe care aceștia le construiesc cu membrii comunităților respective.

(Foto: faithclipart.com) Suesa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/in-circumstante-dificile--religia-ii-face-pe-oameni-fericiti-3982.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu