miercuri, 17 august 2011

Noul Cod Civil amendează ruperea logodnei

Noul set de legi civile care va intra în vigoare în octombrie aduce cu sine amenzi pentru cei care își înșeală soțul/soția sau care rup logodna.


Foto: kalura.roConform articolului 286, cel care rupe logodna sau l-a obligat pe partener să o facă, va fi nevoit să plătească despăgubiri „pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum şi pentru orice alte prejudicii cauzate," citează realitatea.net.


Cu toate acestea, încheierea logodnei nu va fi supusă unor formalități, ea urmând să fie dovedită cu probe. Mai mult decât atât, „clauza penală stipulată pentru ruperea logodnei este considerată nescrisă" (art. 284, alin.2), cuantumul despăgubirii în caz de despărțire fiind stabilit oral, în funcție de prejudicii.


În ceea ce privește căsătoria, cea mai mare modificare o aduc prevederile despre infidelitate. Dacă un cuplu ajunge la divorț, judecătorii pot cere despăgubirea partenerului înșelat prin plata unei sume achitată integral sau în rate.


Același cod prevede că soții pot alege regimul matrimonial dorit încă de la început, în „contractul prenupțial". Există trei astfel de regimuri: comunitatea legală, separația de bunuri sau comunitatea convențională. Prin alegerea unei independențe patrimoniale, soții pot face depozite bancare fără consimțământul partenerului, precum și alte operațiuni ce ar fi necesitat un asemenea acord.


În mediul juridic se vorbește despre anumite teste de pregătire necesare în vederea învățării noului Cod Civil, relatează CityNews. În plus, Ministerul Justiției a anunțat că va oferi gratuit DVD-uri cu Noul Cod Civil magistraților și grefierilor.


Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Noul-Cod-Civil-amendeaza-ruperea-logodnei-4023.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu