sâmbătă, 3 septembrie 2011

Gunoiul din spațiu a ajuns la un punct critic

Sateliți vechi și ieșiți din uz, particule rezultate în urma eroziunii, a exploziei sau a ciocnirii obiectelor spațiale construite de om orbitează în jurul Pământului formând un nori de gunoaie despre care specialiștii NASA spun că a ajuns la un punct culminant.

gunoi in spatiu - reprezentare graficaUn raport publicat de National Research Council, din Statele Unite, avertizează că reziduurile ar putea provoca scurgeri fatale navelor spațiale sau ar putea distruge sateliți valoroși. Organizația a lansat un apel la militarea gunoiului generat și la căutarea unor metode de curățare a orbitei.

Făcând trimitere la un raport mai vechi al organizației think-tank a Pentagonului, Defence Advanced Research Projects Agency, studiul citat de BBC sugerează că o posibilă măsură de eliminare a deșeurilor ar putea fi folosirea de plase, prinderea cu harponul sau cu un dispozitiv similar umbrelei care fie să împingă gunoiul spre o zonă mai sigură a orbitei, fie să îl apropie de Pământ pentru a fi ars la contactul cu atmosfera.

Situația este critică, subliniază Donald Kessler, coordonatorul studiului NASA, menționând faptul că Stația Spațială Internațională este nevoită constant să evite nori de gunoi care „zboară" în jurul Pământului cu viteze de până la 28.164 km/h.


Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Gunoiul-din-spatiu-a-ajuns-la-un-punct-critic-4132.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu