duminică, 11 septembrie 2011

Trebuia să fiu mort – 4 poveşti despre şansă, de la 9/11

În fiecare zi, oamenii iau sute, chiar mii de decizii aparent atât de insignifiante încât nici nu le conştientizează. Aceste mii de momente, adunate în milioane, formează viaţa. Pentru unii, chiar şi o singură astfel de decizie "neimportantă" a însemnat o şansă pentru viaţă. Poveştile a patru supravieţuitori ai atacurilor de la 11 septembrie scot la iveală importanţa deciziilor minore. Experienţele lor au făcut subiectul unui material prezentat de CNN.

O mână de oameni a supravieţuit ca prin minune atacurilor de la 11 septembrie 2001, după ce au luat fiecare o decizie banală, cum ar fi să ia o pauză de la lucru, să meargă cu metroul, sau să se trezească mai târziu.

Cei mai mulţi au fost marcaţi de şansa pe care au primit-o şi au căutat să înţeleagă de ce ei au trăit, iar alţii nu. La zece ani de la atentate, unii dintre supravieţuitori încă se mai miră cât de aproape au fost de moarte şi cum au scăpat. Chiar şi cei care nu cred că a fost vorba de o intervenţie divină, ci de noroc pur, recunosc că supravieţuirea a fost un moment definitor pentru ei.

story.epsteinGreer Epstein lucra ca director executiv pentru Morgan Stanley şi avea biroul la al 67-lea etaj din turn. Nu lua niciodată pauză de la muncă înainte de prânz, însă în acea dimineaţă, cu 20 de minute înainte de ora 9, o cunoştinţă a sunat-o şi a invitat-o "la o ţigară" ca să discute despre o întâlnire pe care urmau să o aibă. În timp ce cobora cu liftul, Epstein a simţit o zdruncinătură, dar a pus-o pe seama liftului şubred. Când a ieşit din clădire a văzut o mulţime de oameni care erau stană de piatră, cu privirea aţintită înspre cer. A văzut flăcări la etajele superioare ale unuia dintre turnuri şi hârtii zburând haotic. Tocmai când se întreba cum va fi stins incendiul, un (al doilea) avion a zburat direct prin biroul ei din turnul de sud. Ea a scăpat cu viaţă.

La zece ani de la incident, Epstein s-a pensionat şi are grijă de mama ei, în vârstă de 89 de ani. Mărturiseşte că în 20 de ani de lucru nu şi-a luat concediu, dar că acum sfătuieşte pe toată lumea să îşi facă timp pentru vacanţă şi pentru familie.

story.danielDaniel Belardinelli trebuia să plece într-o excursie în Parcul Naţional Yosemite, împreună cu unchiul său care îi cumpărase un bilet pe baza punctelor de călătorie. Cu o săptămână înainte de excursie, Belardinelli şi-a sunat unchiul ca să anuleze excursia, spunându-i că are obligaţii de rezolvat la serviciu. Unchiul său n-a mai ajuns în Yosemite, fiindcă avionul pe care se îmbarcase, United Airlines, zborul 93, s-a prăbuşit în apropiere de Shanksville, Pennsylvania. Pasagerii s-au luptat cu teroriştii care deturnaseră zborul şi au reuşit să îi împiedice să lovească în World Trade Center.

Sugrumat de remuşcări că şi-a lăsat unchiul singur, Belardinelli a încercat să îşi revină, ascultând sfatul socrului său "trebuie să îţi trăieşti viaţa. Dezastre s-au întâmplat şi în trecut."

story.okaneElise O'Kane lucra ca însoţitor de zbor pentru United Airlines. Era programată pentru una dintre cursele fatale, însă o eroare de scriere i-a asociat numele de alt orar. Deşi a încercat să remedieze eroarea, O'Kane nu a reuşit să îşi recupereze cursa. După atacuri, colegii au întâmpinat-o cu lacrimi în ochi când au realizat că nu fusese la bordul avionului distrus. "Dumnezeu are un plan pentru tine. Tu trebuia să rămâi în viaţă," i-au spus. Femeia mărturiseşte că ideea i-a provocat o confuzie puternică, până când şi-a realizat nevoia de "a da înapoi şi de a se împlini."

A luat cursuri de asistenţă medicală şi mărturiseşte astăzi că recunoştinţa pacienţilor ei este "aproape ca o confirmare" că a luat decizia bună.

t1larg.herzog.cnn_400Rob Herzog lucra la etajul 96 al turnului de Nord, iar la momentul atacului ar fi trebuit să fie la serviciu. Pe 11 septembrie dimineaţa, metroul cu care mergea de obicei era foarte aglomerat, aşa că a schimbat puţin ruta. O întârziere de 5 minute i-a salvat viaţa. Deşi pune totul pe seama coincidenţei, Herzog s-a schimbat radical de atunci. A renunţat la locul de muncă pentru a-şi deschide o afacere care să răspundă nevoilor oamenilor. Herzog a lansat un serviciu de "socializare prin sport", care îmbină întâlnirile cu prietenii, mişcarea şi munca de caritate.

Azi, relatează CNN, Herzog poate fi văzut pe străzile New Yorkului, purtând un tricou de sportiv şi un zâmbet uriaş.

Christian Sălcianu îţi aduce, în ediţia ST din septembrie, experienţa lui Genelle, o tânără femeie pe care un alt gest insignifiant putea, de data aceasta, să o coste viaţa.

(Foto: CNN) Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Trebuia-sa-fiu-mort-%E2%80%93-4-povesti-despre-sansa--de-la-9-11-4164.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu