luni, 28 februarie 2011

7 tone de rozarii pentru ZMT


Au fost realizate într-o fabrică din Ecuador ce oferă un loc de muncă pentru 150 de familii.

Într-o mică fabrică din Quito, capitala Ecuadorului, un grup de 150 de femei realizează o comanda specială. Unul după altul ies din mâinile lor rozariile ce vor fi puse în rucsacul pelerinului la Ziua Mondială a Tineretului (ZMT n.n.). Acestea vor fi folosite de sute de mii de tineri ce şi-au dat întâlnire în luna august la Madrid pentru a celebra împreună ZMT.

Lună după lună, aceste femei necunoscute au produs 7 tone de rozarii, ce se vor trimite spre Madrid. Majoritatea dintre ele sunt casnice, având venituri modeste. Au realizat aceste rozarii pentru a aduce un plus de bani în casă, pentru a-şi asigura subzistenţa.

Toate aceste rozarii sunt o donaţie a unei asociaţii internaţionale cu sediul în Statele Unite – Apostolatul Rozariului în Familie. Această asociaţie a fost fondată de Servul lui Dumnezeu Părintele Patrick Peyton, a cărui misiune principală a fost aceea de a încuraja recitarea rugăciunii rozariului, în special în familie.


Transportul unui “colet” atât de voluminos nu e misiune uşoară. Fundaţia SEUR îşi va asuma aceasta responsabilitate, ca parte a colaborării cu Ziua Mondială a Tineretului. Acest acord va permite acoperirea tuturor necesităţilor de transport, logistică şi depozitare din cadrul ZMT.

Rozariul, şcoala Mariei

Părintele Phalan, responsabil cu acest proiect, a explicat de ce este atât de entuziasmat în ceea ce face: “Iubitul nostru Papa Ioan Paul al II-lea, ne-a învăţat că Rozariul este Şcoala Mariei, pentru care contemplăm chipul lui Isus împreună cu Maria. Ştim că mii şi mii de tineri îl vor căuta pe Isus la Madrid. Dorim să îi ajutăm şi noi! Mulţi tineri sunt în căutarea a ceva ce nu găsesc. Rozariul este un instrument simplu, dar profund şi verificat pentru a duce la Dumnezeu.”

Pe scurt… ei doresc să facă ca Rozariul să fie arma spirituală a creştinilor, prin care se poate obţine totul de la Sfânta Fecioară. Pentru aceasta s-a creat o pagină web: www.infinitum.cc. pe care s-au creat diferite secţiuni precum un spaţiu unde oricine poate să lase intenţiile personale de rugăciune sau un spaţiu unde îţi poţi alege intenţii de rugăciune pentru fiecare zi.

SEUR şi Fundaţia SEUR

SEUR este o companie de importantă pe piaţa transportului de urgenţă în Spania şi Portugalia şi se bazează pe o capacitate operativă la nivel internaţional care îi permite să realizeze livrări în 230 de ţări. Compania de curierat are nu mai puţin de 7100 angajaţi în întreaga lume.

Fundaţia SEUR s-a înfiinţat 2004 ca şi organizaţie non-profit ce îşi desfăşoară activitatea pe 4 direcţii: protecţia copilului, susţinerea angajaţilor din reţeaua SEUR, logistică “solidară” şi colaborarea cu alte companii/fundaţii pentru atingerea unui obiectiv comun, fiecare parte contribuind cu rezultatul activităţii sale de business.

Sursa: http://www.zmtromania.ro/7-tone-de-rozarii-pentru-rucsacii-pelerinului

Film „Demascarea”

Marţi, 22 februarie, ora 18:30, la Librăria Sophia (Str. Bibescu Vodă nr. 19, Bucureşti), va avea loc lansarea filmului “Demascarea”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Alin Mureşan.



La eveniment vor participa istoricul Alin Mureşan, regizorul Nicolae Mărgineanu şi fostul deţinut politic, Iulian Constantin, unul dintre supravieţuitorii Piteştiului. Filmul are la bază relatările a 8 victime ale torturilor din închisoarea Piteşti, care povestesc etapele şi torturile prin care erau forţaţi să treacă, mărturii pline de emoţie, dure, dar lipsite de ură şi patimă.
Filmul este o coproducţie a Fundaţiei Arsenie Boca, AGER Film şi a IICCMER, cu sprijinul Konrad Adenauer Stiftung, şi a fost realizat în intervalul 2009-2010.
Sursa: http://www.observatorcultural.ro/Demascarea*eventID_1814-agenda.html

Documentarul „Demascarea” este disponibil pe DVD de marţi, 18 ianuarie. Pentru cei din Bucureşti, el poate fi achiziţionat la preţul de numai 10 RON direct de la producător: Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca (Str. Barbu Delavrancea nr. 3, ap. 2, interfon 2, de luni până vineri între 10-18; lângă Muzeul Ţăranului Român). De asemenea, filmul a fost preluat de către librăriile Sophia (Str. Bibescu Vodă nr. 19, lângă Patriarhia Română), Eminescu (Bd. Regina Elisabeta nr. 16, lângă Universitate) şi în reţeaua de librării Cărtureşti.
Pentru cei din ţară, filmul poate fi comandat la 12 RON (+taxele poştale) de la Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca prin e-mail: birou@fundatiaarsenieboca.ro sau telefon: 021 223.24.96; 0724 029.150 de luni până vineri între 10-18. Librăriile şi distribuitorii din ţară care doresc să îl pună în vânzare pot contacta Fundaţia la aceleaşi adrese. Mai multe detalii despre film aici.

Urmăriţi clipurile de promovare a documentarului „Demascarea” (2010), în regia lui Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Alin Mureşan. Filmul este o coproducţie a Fundaţiei Arsenie Boca, AGER Film şi a IICCMER, cu sprijinul Konrad Adenauer Stiftung, şi a fost realizat în intervalul 2009-2010. Pe lângă film, DVD-ul conţine un capitol bonus de 7 minute intitulat „Despre iertare” şi cele două trailere oficiale. Toate materialele sunt subtitrate în limbile română, engleză, franceză, germană şi spaniolă.

Filmul se întemeiază pe îmbinarea relatărilor a 8 victime ale torturilor din închisoarea Piteşti (vezi aici un scurt istoric al „fenomenului Piteşti”), care povestesc etapele şi torturile prin care erau forţaţi să treacă, stările sufleteşti pe care le-au cunoscut şi ne oferă consideraţiile lor generale despre scopul şi efectele acţiunii. Mărturii pline de emoţie, dure, dar lipsite de ură şi patimă.

Tortură neîntreruptă, blasfemie, umilinţă, prăbuşire sufletească, iertare – acesta este drumul pe care au fost împinşi 600 dintre cei mai buni studenţi români în închisoarea Piteşti între 1949 şi 1951. Unică prin complexitatea şi caracterul ei macabru, acţiunea îmbina cele mai diverse şi violente metode de tortură fizică cu violentarea psihică şi obligarea victimelor de a se transforma în agresori. 60 de ani mai târziu, victimele vorbesc despre una din cele mai inumane acţiuni represive ale modernităţii.

„Sunt lucruri care nu se pot povesti. Nu că sunt jenante, nu că sunt umilitoare, dar te desfiinţezi ca gândire sufletească, ca om. Aveai impresia că e sfârşitul vieţii, al pământului!” – Gheorghe Stănică, victimă a torturilor

„Dar ca o constatare personală: nu simţeam durere niciodată când mă bătea un prieten. Aveam această intuiţie, că nu primeam lovitura aceea cu ură” – Emil Sebeşan, victimă a torturilor

„Şi întrebarea a fost veşnică: Mai crezi în Dumnezeu? Pentru că acest Dumnezeu era pentru ei opreliştea care nu ne lăsa pe noi să ne transformăm” – Nicolae Purcărea, victimă a torturilor

Vezi și site-ul oficial:
http://www.fenomenulpitesti.ro

Evenimente


Seria evenimentelor dedicate proiectului „Fenomenul Piteşti” continuă în ţară. Luni, 28 februarie, de la ora 17.30 clujenii sunt invitaţi la Biblioteca Centrală Universitară (Str. Clinicilor nr. 2) la lansarea filmului „Demascarea”, a cărţii „Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate” (ediţia a II-a) şi a site-ului www.fenomenulpitesti.ro, în prezenţa regizorului Nicolae Mărgineanu şi a istoricului Alin Mureşan. La eveniment vor mai participa scriitorul Ruxandra Cesereanu şi istoricii Ovidiu Pecican şi Virgiliu Ţârău. În cadrul evenimentului, vor fi proiectate imagini de pe site şi un montaj de 10 minute din documentarul „Demascarea”. Cei interesaţi vor putea achiziţiona de la faţa locului atât filmul, cât şi cartea la oferte speciale.
Sperăm ca în scurtă vreme să putem anunţa şi o proiecţie publică a documentarului „Demascarea” în Bucureşti, în prezenţa supravieţuitorilor şi a autorilor filmului. De asemenea, suntem în negocieri pentru lansări în Cluj Napoca, Timişoara, Oradea, Iaşi, Bacău, Constanţa şi Piteşti. Toate noutăţile vor fi anunţate din timp pe www.fenomenulpitesti.ro.

Calendar evenimente:

28.02.2011, ora 17.30 – Cluj Napoca, Biblioteca Centrală Universitară (Str. Clinicilor nr. 2)
10.03.2011, ora 13 – Bacău
16.03.2011, ora 18 – Timişoara, Muzeul de Artă (Piaţa Unirii nr. 1)
17.03.2011, ora 17 – Oradea, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” (Str. Armatei Române nr. 1/A)

Sursa: http://www.fenomenulpitesti.ro/evenimente


Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate

„Fenomenul Piteşti”, una dintre cele mai inumane acţiuni represive din istoria modernităţii, este reconstituit pas cu pas, de la începuturile sale lipsite de violenţă (în închisorile Suceava şi Târgşor) până la dezvoltarea tuturor mecanismelor ei şi utilizarea torturilor fără limite la Piteşti, Gherla, Târgu Ocna şi Canalul Dunăre-Marea Neagră. Evenimentele sunt urmărite cronologic, în capitole distincte dedicate fiecărui penitenciar, şi sunt relatate pe baza surselor documentare, a volumelor de memorialistică şi a mărturiilor supravieţuitorilor. Cele trei procese regizate de regimul comunist în legătură cu „fenomenul Piteşti” sunt şi ele povestite pe baza documentelor de arhivă, iar biografiile principalelor personaje implicate în „reeducare” sunt prezentate în două secţiuni speciale ale cărţii, dedicate victimelor, respectiv ofiţerilor din Securitate şi din Ministerul de Interne. Volumul oferă în final un capitol în care sunt inventariate metodele de tortură folosite şi unele dintre cele mai dure momente din desfăşurarea evenimentelor, precum şi câteva consideraţii generale asupra scopurilor acţiunii, rolul lui Eugen Ţurcanu şi a primei echipe de agresori, inventatorilor sistemului şi a metodelor de tortură.


Ce este nou în ediţia a II-a?
- 80 de pagini în plus
- circa 30 de poze cu victime şi agresori din Piteşti şi Gherla (inclusiv Eugen Ţurcanu, Alexandru Popa „Ţanu”, Nuti Pătrăşcanu, Vasile Puşcaşu, Eugen Munteanu, Titus Leonida)
- un capitol bonus despre ofiţerii însărcinaţi cu implementarea „fenomenului Piteşti” în închisori
- dezvoltarea capitolului „Procesele”, pe baza documentelor din cele trei procese regizate de regimul comunist („Eugen Ţurcanu”, „Tudor Sepeanu” şi „Valeriu Negulescu”)
- descrierea detaliată a felului în care Securitatea urmărea ceea ce se întâmpla la Piteşti şi în celelalte închisori
- o nouă ipoteză privind motivele opririi torturilor
- date biografice cuprinzătoare despre deţinuţii prezentaţi în capitolul „Personajele”
- listă nominală a tuturor deţinuţilor identificaţi în Piteşti pe baza documentelor şi mărturiilor.

Sursa: http://www.fenomenulpitesti.ro/pitesti-cronica-unei-sinucideri-asistat

Dragostea Domnului


Se spune ca odata, un om mergea printr-un desert. Nu mai putea de oboseala; nu mancase nimic de mai multe zile, apa nu mai avea, iar soarele puternic il topea cu razele sale de foc. In afara de intinderea nesfarsita de nisip dogoritor, nu se vedeau decat urmele omului, urmele pasilor sai.

Deodata, insa, omul a observat ca alaturi de el au aparut si alte urme, ca si cand mai era cineva, o persoana ce mergea odata cu el si ale carei urme le putea vedea alaturi de ale sale. Speriat, a strigat:
- De ce sunt patru urme in nisip, cand eu sunt singur? Cine esti si de ce nu te vad?
Dar o voce i-a raspuns:
- Sunt Dumnezeu! Nu esti singur, fiindca Eu merg alaturi de tine. Astfel, vei fi ocrotit de orice rau si vei ajunge cu bine la capat!

Omul a cazut in genunchi si i-a multumit Domnului ca S-a indurat de el, dupa care si-a continuat drumul, convins ca acum va reusi. Si a mers, a mers, pana cand intr-un final a simtit ca nu mai poate face un pas macar. Cazut in genunchi, a privit in spate si … ce i-a fost dat sa vada ? Pe nisip, nu se vedeau decat urmele pasilor sai.
- Doamne – a spus omul indurerat – de ce m-ai parasit, de ce nu sunt decat doua urme in nisip?!
Dar, aceeasi voce i-a raspuns cu blandete:
- Pentru ca, pana acum, Eu te-am dus in brate.
Deodata, omul nostru a simtit ceva rece, rece, si a deschis ochii. Visase. Toropit de oboseala, incins de lumina soarelui, cazuse in nisip, ajuns la capatul puterilor. Dar, in timpul somnului, fusese gasit de o caravana. Cativa negustori il ridicasera si il stropisera cu apa. Atunci cand a simtit apa rece pe fata s-a trezit, amintindu-si de visul sau.
- Binecuvantat sa fie Domnul! – a strigat omul. Cum de m-ati gasit?
- Am vazut niste urme in nisip si ne-am dat seama ca cineva s-a ratacit. Erau, intr-adevar, urmele tale.
- Voi credeti ca urmele mele v-au adus aici ? Nu, Dumnezeu, Care S-a indurat de suferinta mea, El v-a calauzit pasii spre mine, altfel as fi murit.

Sunt unii oameni care nu vad ca Dumnezeu se ingrijeste de ei. Nu vad ca Domnul, din iubire, cauta mereu sa ii ajute. Ei uita de cele sfinte si de Dumnezeu, dar Dumnezeu nu uita niciodata de ei. Ferice de aceia care vad ca toate – sanatatea, puterea de munca, fericirea – tin de Dumnezeu si ca doar prin puterea Lui putem fi mantuiti. Ferice de aceia care au mereu incredere in ajutorul Domnului.

“Chiar daca noi ne indepartam uneori de Dumnezeu, Dumnezeu ramane mereu aproape de noi.”



Sursa: http://sfantatreimebc.org/pictura/?cat=32&paged=6