miercuri, 30 martie 2011

Biserica Greco-Catolică Ucraineană doreşte să fie recunoscută ca Patriarhie

Arhiepiscopul major Sviatoslav Shevchuk

30.03.2011, Kiev (Catholica) - La două zile după intronizarea sa ca lider al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Arhiepiscopul Major Sviatoslav Shevchuk, a declarat că va discuta cu Papa Benedict, în vizita pe care i-o va face în curând, despre posibilitatea ridicării Bisericii sale la rang de Patriarhie. Reporterilor prezenţi în Kiev înainte de plecarea sa din ţară, PF Shevchuk le-a spus că delegaţia pe care o conduce va prezenta Vaticanului evoluţia Bisericii Greco-Catolice în Ucraina după recâştigarea libertăţii în 1989. “Vom arăta Papei dovada maturităţii noastre”, a susţinut el.

Sinodul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina l-a ales pe Arhiepiscopul de 40 de ani ca lider după retragerea Cardinalului Lubomyr Husar. “Biserica noastră a mers în secolul XX pe urmele Mântuitorului până la sfârşit”, a afirmat el în predica de la intronizare, referindu-se astfel la persecuţia îndurată în anii comunismului (1946-1989). “Moartea a sute de mii de laici, preoţi, persoane consacrate, conduşi de Episcopii noştri, a fost o moarte pe cruce – şi de aceea dătătoare de viaţă!” Biserica Greco-Catolică Ucraineană este cea mai mare Biserică Răsăritean în comuniune cu Roma, cu milioane de membri. “Astăzi experimentăm o nouă primăvară a Bisericii noastre – care înviată fiind de Spiritul Sfânt începe să devină mai tânără şi zâmbeşte din nou lumii cu lumina Evangheliei lui Cristos. Să ne purtăm cu curaj misiunea creştină în lume, împreună având forţa să înnoim faţa naţiunii noastre şi a statului.”

Intronizarea a avut loc în Catedrala Învierii lui Cristos din Kiev. Greco-catolicii ucraineni au mutat sediul Bisericii lor în 2005 din Lviv în Kiev, atrăgând supărarea ortodocşilor, care au văzut în transferul de sediu, într-o zonă în care nu sunt majoritari, o mişcare strategică de câştigare de noi adepţi. Ca şi în ţara noastră, şi în Ucraina greco-catolicii au avut dificultăţi cu recuperarea patrimoniului pe care comuniştii l-au înstrăinat ortodocşilor. Situaţia a fost mai complicată pentru ucraineni pentru că acolo există trei ortodoxii, nu una singură. Patriarhul moscovit Alexei a folosit constant situaţia din Ucraina ca explicaţie pentru refuzul său de a se întâlni cu Papa.

Sursa: http://www.catholica.ro/2011/03/30/biserica-greco-catolica-ucraineana-doreste-sa-fie-recunoscuta-ca-patriarhie

Libertatea : Biblia pe intelesul copiilor. Din 1 aprilie 2011

Din 1 aprilie 2011, ziarul Libertatea ne ofera o noua colectie pentru copii : Biblia pe intelesul copiilor.

Editie de lux – toata biblia, in 2 volume, fiecare cu 120 de pagini.

Pret ziar + volum : 12.99 lei.


Sursa: http://blogulcolectionarului.net/category/libertatea-biblia-pe-intelesul-copiilor

Gazeta Sporturilor : Biblia ilustrata pentru copii. Din 31 martie 2011


Din 31 martie 2011, Gazeta Sporturilor ne va oferi o noua colectie : Biblia ilustrata pentru copii.

Primul volum al colectiei ne este oferit GRATUIT + o cărticică interactivă cu scene biblice, plus un set de abţibilduri

12 cărţi superb illustrate concepute pe înţelesul copiilor.

Împreună cu fiecare volum al colecţiei “Biblia ilustrată pentru copii” primeşti gratuit abţibildurile pe care copilul tău le va lipi în locurile special pregătite din cărticica interactivă.

Fiecare carte conţine 29 de povestioare pe înţelesul celor mici, frumos ilustrate cu desene.

Titlurile colectiei Biblia ilustrata pentru copii de la Gazeta Sporturilor :

  • Volumul 1 – 31 martie – NOE si poporul credintei
  • Volumul 2 – 5 aprilie – IOSIF şi evreii în Egipt
  • Volumul 3 – 12 aprilie – MOISE şi poporul lui Dumnezeu
  • Volumul 4- 19 aprilie – IOSUA şi Pămîntul Făgăduinţei
  • Volumul 5 – 26 aprilie – GHEDEON şi vremea judecătorilor
  • Volumul 6 -3 mai – DAVID şi regatul lui Israel
  • Volumul 7 – 10 mai – ILIE şi marii profeţi
  • Volumul 8 - 17 mai – IISUS şi primii ani de propăvăduire
  • Volumul 9 – 24 mai – IISUS îşi învaţă discipolii
  • Volumul 10 – 31 mai – IISUS face miracole şi vindecă bolnavi
  • Volumul 11 - 7 iunie – IISUS şI învierea
  • Volumul 12 - 14 iunie – PAVEL şI apostolii răspîndesc Evanghelia
Sursa: http://blogulcolectionarului.net/2011/03/gazeta-sporturilor-biblia-ilustrata-pentru-copii-din-31-martie-2011

Meditează!!!


Cu ce scop ne-am născut? Dorinţa sădită în noi este veşnicia şi vrem să trăim etern. Dar unde? Într-o lume atât de infectată? Unde normele morale sunt uitate, făcându-şi loc deşertăciunile? NU.

Pentru unii ceea ce a spus Isus, pare exagerat, însă dacă dorim cu adevărat să trăim veşnic trebuie să-L urmăm, să ne ducem crucea cu credinţă, iubire şi speranţă, căci nu este fericire decât în cruce!

Crucea – lupta cu înclinaţiile noastre negative, ce nu sunt în conformitate cu legile divine, şi nu pentru faptul că El, Dumnezeu, Tatăl nostru, ne interzice anume lucruri, ci pentru faptul că dacă vom medita profund şi sincer vom observa că aceste „defecte” ne vor afecta sănătatea psihologică şi trupească. Să-I cerem mereu curajul şi puterea necesară pentru toate încercările ce le primim zilnic de la ispititor, pentru a nu ne depărta de calea ce duce la adevărata viaţă veşnică.

Dumnezeu, dacă-I vom cere prin rugăciune, ne va da forţa necesară! Tot El l-a dat pe Isus, Fiul Său, drept modelul perfect de imitat, pentru a acţiona şi gândi ca Dânsul în toate momentele vieţii, căci El a spus: „pildă v-am dat vouă ca precum am făcut Eu aşa să faceţi şi voi” (Ioan 13, 15). A luat chip de om, făcându-se asemenea nouă (Filipeni 2, 6-7) încurajându-ne că cu inimă sinceră putem învinge lumea (Ioan 16, 33). El a postit 40 de zile în deşert după care a fost ispitit, arătându-ne că şi noi putem să respingem dorinţele rele. Este „blând şi smerit cu inima” (Matei 11, 29), face voia Tatălui, nu voia Lui şi ne spune: „Eu sunt Calea... nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine” (Ioan 14, 6) apoi, „dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine” (Matei 16, 24), egoismul să fie detronat. Să ne lepădăm de toată deşertăciunea şi să ne încredinţăm Inimii Sale Preasfânte pentru că fericirea izvorâtă din bucuria lumească este tot aşa de schimbătoare ca şi împrejurările care îi dau naştere; dar pacea lui Isus este o pace continuă şi dăinuitoare.

Cu trecerea timpului, dacă tindem necontenit spre El vom putea spune cu Apostolul Pavel: „am fost răstignit împreună cu Cristos şi trăiesc, dar nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăieşte în mine. Şi viaţa pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credinţă în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit şi S-a dat pe Sine Însuşi pentru mine” (Galateni 2, 20). De aceea iubesc atât de mult pe Acela care s-a sacrificat pentru mine!

Cine altcineva şi-ar fi dat viaţa sa pentru mine?