joi, 31 martie 2011

Un producător de manga[1] american pregătește o revistă cu benzi desenate

special pentru ZMT.


Benzile desenate de tip manga (japoneze) au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani. Jonathan Lin & Manga Hero, un producător de manga stabilit în San Rafael, California a realizat în SUA două reviste de acest fel cu tematică biblică. În luna august a acestui an Manga Hero o să aducă la Madrid cu ocazia ZMT o ediție specială a acestor benzi desenate.

Revista, intitulată „Habemus Papam!”, a fost scrisă de către Gabrielle Gniewek, o studentă a Universității Catolice „Ioan Paul cel Mare” din San Diego, California. Universitatea a fost fondată în 2006 și scopul ei este acela de a-L aduce pe Cristos în cultura populară prin intermediul noilor forme ale mass media. Studenții acestei universități se specializează pe formele noi ale mass media, dar și pe cele care sunt în curs de dezvoltare.

Jonathan Lin a dezvăluit de ce Manga Hero a decis să producă o revistă cu benzi desenate pentru ZMT.

Care este scopul acestei reviste ?

Scopul revistei „Habemus Papam!” este acela de a-l prezenta pe Papa Bendict al XVI –lea acelora care nu știu multe despre el, în afara faptului că este liderul Bisericii Catolice. Povestirea redă diferite momente din viața Sfântului Părinte, începând cu momentul când Sanctitatea Sa, ca și cardinal lucra cu predecesorul său Papa Ioan Paul al II-lea și culminând cu alegerea sa ca și Episcop al Romei. Povestea ne redă și evoluția Sanctității Sale ca și Papă.

De ce o revistă manga ?

În ultimul deceniu cultura manga a înregistrat o creștere explozivă a popularității la nivel mondial, milioane de copii și adulți devenind fani ai acestui gen originar din Japonia. Azi, manga este considerat cel mai reușit export al Japoniei. Manga acoperă o sferă largă de subiecți cu o gamă variată de genuri. Vrem să folosim manga pentru a arăta tinerilor că Biserica nu se teme de modernizare și de evoluția culturală. În acest caz, nu ne este frică să folosim noile mijloace media pentru a relaționa cu tinerii.

Este aceasta o metodă prin care se încearcă să se ajungă la tinerii cei mai buni ?

Aceasta este o metodă prin care se încearcă să se ajungă la oameni prin forme atractive ale mass media, dar și prin care se încearcă să se trezească interesul pentru Papa Benedict al XVI-lea și în special al mesajului Sanctității Sale adresat tinerilor. Manga este considerată o formă de divertisment de ultimă oră fiind ușor de citit pentru toate grupurile de vârstă. Papa Ioan Paul al II-lea a făcut un apel pentru folosirea noilor și diferitelor forme ale mass media pentru a atrage tinerii cu scopul de a construi o cultură a iubirii și demnității. Manga este una dintre acele forme.

Nu este prima revistă de acest gen cu tematică religioasă pe care ați produs-o. Cum v-a venit ideea să creați manga cu temă biblică ?

Mă gândeam să încep o afacere și discutam cu părinții mei diverse idei. Tatăl meu m-a întrebat cum se face că nu există manga bazate pe povești biblice sau pe viețile sfinților. Mă gândeam: cum de nu există cel puțin câteva ? Atunci s-a născut ideea de Manga Hero. Mereu mi-am dorit să fac ceva care să aibă un impact asupra societății în care trăiesc. Deoarece media are un rol influent în cultura noastră, m-am gândit că acesta ar fi un domeniu în care aș putea să fac o diferență.

Revistele anterioare erau despre Iudita și Sfântul Pavel. De ce ai transformat aceste două figuri biblice în eroi manga ?

Sfântul Pavel și Iudita se încadrează perfect în definiția unui erou, respective a unei eroine – persoane care sunt amintite datorită faptelor lor de curaj și a ţelurilor nobile, în special în momentele în care își riscau viețile pentru ceva mai măreț decât ei înșiși, în cazul de față pentru credința lor.

Crearea acestor manga este cu adevărat un efort global. Povestește-ne despre asta.

Avem doi scriitori extreme de talentați, Gabrielle Gniewek și Matthew Salisbury, de la Universitatea Catolică ”Ioan Paul cel Mare” din San Diego, California, care este specializată în utilizarea noilor forme media pentru a schimba lumea în care trăim. Graficianul nostru, Sean Lam este un artist profesionist din Singapore specializat în manga pasionat de crearea unor povești care să promoveze virtuți pozitive și eroism. ”Habemus Papam!” va fi tipărită de ”Dedalo Grupo Grafico” în Pino, Spania și bineînțeles, întregul proiect este produs de Manga Hero în San Rafael, California.


Cum speri să aduci “Habemus Papam!” pelerinilor de la ZMT ?

Scopul nostru este să distribuim revista în Madrid participanților ZMT și publicului larg în locații publice precum: biserici, școli, hoteluri sau hosteluri, stații de metrou, aeroport, chioșcuri cu informații, atracții turistice și alte locații participante la eveniment. Planul nostru este să printăm peste 300.000 de exemplare, atât în spaniolă, cât și în engleză. Sperăm ca manga să acționeze ca și o platformă prin care oamenii să învețe mai multe despre Sfântul Părinte și să realizeze că Biserica este importantă, vizibilă și activă în cultura modernă. Vrem ca revista să fie citită de cât mai mulți oameni.


[1] Cuvântul japonez pentru benzi desenate; în afara Japoniei, termenul este utilizat strict pentru benzile desenate de origine japoneză

Sursa: http://www.zmtromania.ro/papa-benedict-al-xvi-lea-%E2%80%93-erou-din-benzi-desenate

Adevarul : Filme de Paste. Din 1 aprilie 2011.

Din 1 aprilie 2011 ziarul Adevarul ne aduce o noua colectie : Filme de Paste.

Colectia Filme de Paste va contine 5 dvd-uri. 11.99 lei / dvd.

Dvd-urile colectiei cat si data acestora de aparitie :

  • “Patimile lui Hristos” 2004, regia Mel Gibson, cu Maia Morgenstern, Monica Belluci, James Caviel (1 dvd) – 1 aprilie 2011
  • “Iisus din Nazareth” 1977, regia Franco Zaffirelli, cu Laurance Olivier, Anthony Quinn, Christopher Plummer, James Mason (dvd 1) – 8 aprilie 2011
  • “Iisus din Nazareth” (dvd 2) – 15 aprilie 2011
  • “Iisus din Nazareth” (dvd 3) – 22 aprilie 2011
  • “Iisus din Nazareth” (dvd 4) – 29 aprilie 2011
Sursa: http://blogulcolectionarului.net/2011/03/adevarul-filme-de-paste-din-1-aprilie-2011
Iubiți cititori a-i acestui blog!

Începând de mâine, 1 aprilie 2011, voi introduce o nouă secțiune zilnică numită Cuvântul sculptează în care zilnic veți afla un cuvânt de învățătură, meditație și creștere spirituală.
Vă urez lectură plăcută și prezență cât mai deasă pe acest blog.

Har și pace!

Cu bucurie,
al vostru amic,
Ciprian.