vineri, 8 aprilie 2011

Prima parte a filmului „Iisus din Nazareth“ se distribuie vineri cu "Adevărul"

Prima parte a filmului „Iisus din Nazareth“, în regia lui Franco Zeffirelli, se distribuie vineri cu ziarul, la preţul de 11,99 lei. În cunoscutul film, rolul lui Iisus este interpretat de actorul Robert Powell, a cărui figură a devenit emblematică pentru personificarea personajului biblic.

DVD-ul cu prima parte a producţiei „Iisus din Nazareth", realizată în 1997, va fi distribuită vineri, 8 aprilie, împreună cu ziarul „Adevărul", în colecţia „Filme de Paşte". Considerat o capodoperă a genului, „Iisus din Nazareth", miniserialul depăşeşte ca durată şase ore şi va fi distribuit de „Adevărul", în patru DVD-uri timp de patru vineri, până pe 29 aprilie.

Filmul îi are în distribuţie pe actorii Laurence Olivier, Anthony Quinn şi Christopher Plummer. Robert Powell, care interpretează rolul principal, cel al lui Iisus Hristos, a fost, de-a lungul vremii, subiectul mai multor controverse. „Iisus nu a preluat controlul asupra vieţii mele, altfel aş fi înnebunit", povestea actorul într-un interviu acordat în 2002 pentru „Adevărul literar şi artistic". Powell punctează că „personajul te domină, astfel că abordarea ar trebui să fie mai curând obiectivă, decât subiectivă".

Interesant este că Robert Powell a fost sfătuit de regizor să nu clipească, pentru a accentua ochii lui albaştri, pătrunzători, şi pentru a-i da un aer misterios. Unul dintre cei mai respectaţi regizori de teatru şi de film din lume, italianul Franco Zeffirelli a devenit celebru în anii '60, când a debutat cu „Îmblânzirea scorpiei", în care au jucat Richard Burton şi Elizabeth Taylor. Filmul său din 1968, „Romeo şi Julieta", a fost nominalizat la Oscar la mai multe categorii, printre care cel mai bun film şi cel mai bun regizor, şi a câştigat premiile pentru costume şi imagine.

Zeffirelli a mai regizat, printre altele, „The Champ" (1979) cu Jon Voight şi Faye Dunaway, „Hamlet" (1990) cu Mel Gibson, Alan Bates şi Glenn Close, „Callas Forever" (2002), cu Fanny Ardant.

Capodopera lui Zeffirelli

„Iisus din Nazareth", este împărţită pe patru DVD-uri, pe care le puteţi achiziţiona vinerea, în colecţia „Filme de Paşte".

INTRĂ AICI ÎN MAGAZINUL ONLINE AL ADEVARUL

Pentru orice informaţii ne puteţi contacta la:

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42

E-mail: carte@adevarul.ro

Abonamente cu cărţi

Ca să fii sigur că primeşti cartea în fiecare joi, abonează-te la „Adevărul", în formula „ziar + carte"!

Abonamentele se pot face:

Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca" pentru a te abona la „Adevărul" (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul" (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

ATENŢIE! Nu cumpăraţi cartea la suprapreţ! Fiţi alături de noi în demersul de eradicare a acestor practici lipsite de consideraţie faţă de munca noastră şi faţă de cititorii noştri, nu mai puţin importanţi. Nu încurajaţi specula!

Pentru sesizări sau informaţii suplimentare contactaţi-ne la: biblioteca@adevarul.ro; carte@adevarul.ro; reclamatii@adevarul.ro sau la tel: 021 407 76 38; 021 407 76 51.

Sursa: http://www.adevarul.ro/cultura/colectiile_adevarul/Capodopera_lui_Zeffirelli-numai_cu_-Adevarul_0_457754790.html

Răutatea umană!

Răutatea umană!

Telenovelele - "parabole" educative?

Am auzit uneori spunandu-se ca "telenovelele promoveaza idei morale crestine si influenteaza in mod benefic telespectatorii". De asemenea, ca mesajul acestor productii TV este foarte important pentru ca incearca sa apropie oamenii de Biserica si sa ii faca constienti de lucrurile care sunt importante in viata. Acesti apologeti ai filmelor sud-americane (unii chiar teologi) au remarcat ca "in fiecare telenovela apare figura preotului care aduce liniste si pace in sufletele crestinilor". Mai mult chiar, observand acest aspect au concluzionat ca aceste seriale au fost create special cu scopul de a fi moralizatoare si in spatele intrigilor prezentate se afla intotdeauna iertare, mila crestineasca si iubirea curata a aproapelui!!

M-am gandit la inceput ca cei ce gandesc asa vor sa nu supere multimea fanilor telenovelelor, insa nu e vorba de asta intotdeauna, ci de convingerea ca aceste productii TV fac numai bine celor ce le privesc. In discutiile "teologice" despre acest subiect se pomeneste si numele Marelui Vasile cel Mare si Omilia catre tineri in care sfantul recomanda oamenilor din vremea aceea sa culeaga din literatura, chiar si din cea pagana (amintindu-l pe Homer), anumite elemente valoroase si folositoare crestinilor, asemenea albinei care culege din floare numai nectarul. Ce-ar fi de spus decat ca e neinspirata comparatia dintre telenovele si Homer... E adevarat ca de oriunde poti culege ceva bun, frumos, inaltator, insa datoria noastra e sa-i castigam pe oameni cu Hristos, nu sa-i imbiem cu artificii de felul: "telenovelele sunt bune!". Daca cei multi le iubesc nu inseamna ca sunt bune, vezi si cazul manelelor. Daca Sfantul Vasile ar fi aflat ca tinerii crestini din vremea sa citeau literatura si filozofie pagana ore in sir si in detrimentul rugaciunii, al slujbelor, al lecturilor duhovnicesti, nu le-ar mai fi recomandat aceasta. Patima, caci acesta-i cuvantul potrivit, nu poate si nici nu trebuie recomandata crestinilor! Aparatorii autohtoni ai telenovelelor nu stiu probabil ca tinerii (cel putin cei cu care intru eu in contact) urmaresc cu obstinatie productiile sud-americane, si nu una de divertisment, pentru recreere, ci 3, 4, iar unii chiar 6!! In fiecare zi! Unii ajung sa nu mai traiasca pentru sine, ci pentru altii... Imi amintesc ca ieri de vremea isteriei in masa creata de Si bogatii plang sau Isaura (chioscurile se inchideau, medicii amanau consultatiile, femeile ce veneau de la serviciu fugeau spre casa etc.), de altfel productii "linistite", "cumsecade", nu ca cele de azi imbibate in senzualitate ("cheia succesului, a audientei sporite"). Stim cu totii starea sufleteasca a celui ce a pierdut un episod: pana nu intreaba, pana nu afla ce s-a intamplat, nu se linisteste! Oricum, la 6-7 episoade se intampla cate ceva... Nu e cazul sa aduc aici cuvinte din Parintii Bisericii despre "pierderea de timp", despre akedia (plictiseala) etc. Un mare realizator TV francez afirma ca "cel ce zilnic sta in fata televizorului doua-trei ore este pierdut pentru cultura!". Imi vine in minte si cuvantul Marelui Ioan Gura de Aur care spunea ca "noaptea nu e numai pentru dormit, ci si pentru rugaciune". Deci, daca si somnul noptii sfantul il considera -intr-un anumit sens- o pierdere, dar apoi ziua...

Telenovelele apropie pe crestini de biserica ? Eu cred ca nu! Dimpotriva, cred ca unii devin subit filo-catolici, interesati de... Maria de Guadalupe, sau gasesc de cuviinta sa ii judece pe preotii nostri ca nu stau atat de vorba cu credinciosii ca parintele din film (ceea ce e total neadevarat). Mai stiu ca cei ce frecventeaza cu regularitate sfintele slujbe nu privesc decat rar la telenovele, gasindu-le pierdere de timp! E si acesta un argument! Cati dintre cei ce sunt fani ai telenovelelor spun ca n-au timp nici macar de un Paraclis al Maicii Domnului sau de o catisma din Psaltire?

E vorba de fapt de o eronata ierarhizare a valorilor! De aceea e nevoie inca de multa catehizare! Parintele Teofil Paraian de la Sambata spunea ca: "Daca Dumnezeu nu este pe primul loc in viata noastra, nu este pe locul care i se cuvine!"

Sursa: http://www.laurentiudumitru.ro/carti.php?id=1&cap=14

Telenovelele - "parabole" educative?

Am auzit uneori spunandu-se ca "telenovelele promoveaza idei morale crestine si influenteaza in mod benefic telespectatorii". De asemenea, ca mesajul acestor productii TV este foarte important pentru ca incearca sa apropie oamenii de Biserica si sa ii faca constienti de lucrurile care sunt importante in viata. Acesti apologeti ai filmelor sud-americane (unii chiar teologi) au remarcat ca "in fiecare telenovela apare figura preotului care aduce liniste si pace in sufletele crestinilor". Mai mult chiar, observand acest aspect au concluzionat ca aceste seriale au fost create special cu scopul de a fi moralizatoare si in spatele intrigilor prezentate se afla intotdeauna iertare, mila crestineasca si iubirea curata a aproapelui!!

M-am gandit la inceput ca cei ce gandesc asa vor sa nu supere multimea fanilor telenovelelor, insa nu e vorba de asta intotdeauna, ci de convingerea ca aceste productii TV fac numai bine celor ce le privesc. In discutiile "teologice" despre acest subiect se pomeneste si numele Marelui Vasile cel Mare si Omilia catre tineri in care sfantul recomanda oamenilor din vremea aceea sa culeaga din literatura, chiar si din cea pagana (amintindu-l pe Homer), anumite elemente valoroase si folositoare crestinilor, asemenea albinei care culege din floare numai nectarul. Ce-ar fi de spus decat ca e neinspirata comparatia dintre telenovele si Homer... E adevarat ca de oriunde poti culege ceva bun, frumos, inaltator, insa datoria noastra e sa-i castigam pe oameni cu Hristos, nu sa-i imbiem cu artificii de felul: "telenovelele sunt bune!". Daca cei multi le iubesc nu inseamna ca sunt bune, vezi si cazul manelelor. Daca Sfantul Vasile ar fi aflat ca tinerii crestini din vremea sa citeau literatura si filozofie pagana ore in sir si in detrimentul rugaciunii, al slujbelor, al lecturilor duhovnicesti, nu le-ar mai fi recomandat aceasta. Patima, caci acesta-i cuvantul potrivit, nu poate si nici nu trebuie recomandata crestinilor! Aparatorii autohtoni ai telenovelelor nu stiu probabil ca tinerii (cel putin cei cu care intru eu in contact) urmaresc cu obstinatie productiile sud-americane, si nu una de divertisment, pentru recreere, ci 3, 4, iar unii chiar 6!! In fiecare zi! Unii ajung sa nu mai traiasca pentru sine, ci pentru altii... Imi amintesc ca ieri de vremea isteriei in masa creata de Si bogatii plang sau Isaura (chioscurile se inchideau, medicii amanau consultatiile, femeile ce veneau de la serviciu fugeau spre casa etc.), de altfel productii "linistite", "cumsecade", nu ca cele de azi imbibate in senzualitate ("cheia succesului, a audientei sporite"). Stim cu totii starea sufleteasca a celui ce a pierdut un episod: pana nu intreaba, pana nu afla ce s-a intamplat, nu se linisteste! Oricum, la 6-7 episoade se intampla cate ceva... Nu e cazul sa aduc aici cuvinte din Parintii Bisericii despre "pierderea de timp", despre akedia (plictiseala) etc. Un mare realizator TV francez afirma ca "cel ce zilnic sta in fata televizorului doua-trei ore este pierdut pentru cultura!". Imi vine in minte si cuvantul Marelui Ioan Gura de Aur care spunea ca "noaptea nu e numai pentru dormit, ci si pentru rugaciune". Deci, daca si somnul noptii sfantul il considera -intr-un anumit sens- o pierdere, dar apoi ziua...

Telenovelele apropie pe crestini de biserica ? Eu cred ca nu! Dimpotriva, cred ca unii devin subit filo-catolici, interesati de... Maria de Guadalupe, sau gasesc de cuviinta sa ii judece pe preotii nostri ca nu stau atat de vorba cu credinciosii ca parintele din film (ceea ce e total neadevarat). Mai stiu ca cei ce frecventeaza cu regularitate sfintele slujbe nu privesc decat rar la telenovele, gasindu-le pierdere de timp! E si acesta un argument! Cati dintre cei ce sunt fani ai telenovelelor spun ca n-au timp nici macar de un Paraclis al Maicii Domnului sau de o catisma din Psaltire?

E vorba de fapt de o eronata ierarhizare a valorilor! De aceea e nevoie inca de multa catehizare! Parintele Teofil Paraian de la Sambata spunea ca: "Daca Dumnezeu nu este pe primul loc in viata noastra, nu este pe locul care i se cuvine!"

Sursa: http://www.laurentiudumitru.ro/carti.php?id=1&cap=14

Cuvântul sculptează!

8 Aprilie – Un pic cam vesel

Femeia îl trezeşte pe soţul care noaptea precedentă a ajuns acasă cam afumat. Îl ceartă, îl insultă şi, în cele din urmă, îl întreabă:

-«A, şi se poate şti ce ai făcut cu canarul?»

-«Ai lasă, canarul! Doar am spus eu că… avea prea puţină zeamă lămâia aceea.»

Nu este uşor să confunzi un canar cu o lămâie, trebuie să fii destul de beat, deşi în această confuzie pierde doar bietul canar.

Există alte confuzii, destul de frecvente – chiar fără a fi beţi – şi, de asemenea, mult mai transcendentale. Orice păcat conţine în sine o confuzie: a lua drept bun ceea ce este rău sau de rău ceea ce este bun.

Această confuzie între bine şi rău este cea mai rea dezordine, este ceea ce ne prejudiciază pe noi cel mai mult şi este cauza majoră a relelor noastre.

Cât de diferită ar fi viaţa pe pământ dacă toţi am asculta de Legea lui Dumnezeu!

Cu fiecare păcat al meu semăn durere în lume.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro