marți, 7 iunie 2011

Biblia pe locul 2 în topul cărţilor preferate ale românilor

Biblia ocupă locul 2 în topul cărţilor preferate ale românilor. Cărţile religioase sunt preferinţele de lectură pentru 6% dintre români, mai bine cotate pe lista preferinţelor fiind romanele în general (23% dintre români), romanele poliţiste (12%), romanele de dragoste (10%), cărţile de istorie (9%) şi cărţile de specialitate (7%). Obiceiurile şi preferinţele de lectură ale românilor au fost analizate de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), care a publicat raportul “Obiceiurile de lectură ale românilor”, citim pe situl SemneleTimpului.ro.

Cartea preferată a românilor este romanul “Pe aripile vântului”, 3,02% dintre respondenţi indicând acest titlu la întrebarea “Care este titlul cărţii dumneavoastră preferate?” Biblia a fost indicată de 2,50% dintre cei care au răspuns la această întrebare drept cartea preferată. Următoarele titluri sunt “Moromeţii”, “Cel mai iubit dintre pământeni”, “Cei trei muschetari” şi “Shogun”. Cărţile religioase sunt menţionate printre cele citite “ultima dată” de către 10% dintre români. Mult mai citite “ultima dată” par să fie romanele scrise de autori străini (27% dintre români) şi romanele româneşti (13%). Numărul românilor care obişnuiesc să citească este aproximativ egal cu acela al românilor care nu citesc cărţi. Femeile din România domină vârfurile de tendinţe, fiind mai prezente decât bărbaţii atât în topul celor care citesc, cât şi în topul celor care nu citesc.

Sondajul a arătat că 22% dintre români nu citesc deloc, 2% citesc doar ceea ce li cere la şcoală sau la facultate, iar unul din 5 români declară că a citit o carte cu mai bine de un an în urmă. Dacă 3% dintre români susţin că ei sunt capabili să lectureze o carte în doar câteva ore, un procent mult mai semnificativ (42%) afirmă că au nevoie de câteva zile pentru ca să termine de citit o carte. Cei mai rapizi cititori sunt românii din zona Moldovei, 5,9% dintre aceştia mărturisind că lecturează o carte în câteva ore. Sondajul IRES a relevat că abilităţile de lectură sunt corelate cu nivelul de educaţie. Astfel, cu cât o persoană are o pregătire şcolară mai avansată (studii universitare, postuniversitare), cu atât scade timpul necesar pentru citirea unei cărţi.

Românii citesc din pasiune sau plăcere (26%), pentru a se relaxa (21%) sau pentru a-şi ocupa timpul liber (10%). Alte motivaţii pentru lectură sunt: formarea unei culturi generale, documentarea, curiozitatea, dezvoltarea vocabularului, plictiseala, etc. Sumele alocate de români achiziţiei de carte variază de la sub 50 de lei într-un an (pentru 12% dintre respondenţi) până la peste 1.000 de lei pe an (5%). Românii care alocă peste 1.000 de lei pentru a cumpăra cărţi sunt, cel mai frecvent, persoane cu vârste de peste 65 de ani, care locuiesc în regiunea de sud a ţării. La sondaj au participat 1.237 de persoane cu vârste de peste 18 ani.

Sursa: vedeţi aici http://www.catholica.ro/2011/06/04/biblia-pe-locul-2-in-topul-cartilor-preferate-ale-romanilor

Cuvântul sculptează!

7 Iunie – Şi ale mele

O mamă se duse cu fiul ei de cinci ani la Liturghie. La sfârşitul Liturghiei se apropie să se roage în faţa unui Crucifix faţă de care avea o devoţiune aparte. Era o reprezentare foarte realistă, un Cristos care exprima întreaga cruzime a patimii. Era la mică distanţă de sol, pentru ca să poată fi atins şi sărutat de credincioşi.

În timp ce ea se ruga, copilul privea la Crucifix. La un moment dat o întrebă pe mama sa:

-«Mamă, e mort?»

-«Da, spuse mama.»

-«Dar cine a făcut aceasta?»

-«Păi»… păcatele noastre.

-«Şi ale mele?»

Mama ezită puţin, deoarece nu era sigură ce să răspundă. În cele din urmă se decise:

-«Da, fiule, şi ale tale.»

După un moment de tăcere, copilul se apropie de picioarele Răstignitului, le sărută şi spuse:

-«Iartă-mă, Isuse!»

Isuse al meu, preţul pe care l-ai plătit a fost destul de mare! Nu lăsa să mă pierd sau să mă despart vreodată de tine!

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro