sâmbătă, 11 iunie 2011

Cuvântul sculptează!

11 Iunie – Miros frumos

Se spune despre sfânta Magdalenna de Pazzis că ştia după miros când mama sa se împărtăşea:

-«Ce bine miroşi, mamă! Îi spunea aceasta.»

-«A ce miros, fiica mea? O întreba mama.»

-«Miroşi a Isus.»

Prin împărtăşanie căutăm să identificăm sentimentele noastre cu sentimentele lui Isus Cristos, după cum ne spune sfântul Paul (Flp 2,5).

Aceasta trebuie să se observe după aceea în viaţa noastră: nu în mirosul pe care îl emanăm, însă în modul nostru de a ne comporta.

Uneori e posibil să ne descurajăm văzând că ne împărtăşim şi continuăm să fim apăsaţi de aceleaşi defectele ale noastre. Dar ce ar fi de noi dacă nu ne-am împărtăşi?

Pe de altă parte, împărtăşania nu este pentru îngeri, ci pentru oameni. Nu ne împărtăşim pentru că merităm, dar pentru că avem nevoie. La ceea ce pot şi trebuie să aspir mai mult este să fiu cât mai puţin nedemn posibil.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

Evreul care a redactat lista lui Schindler a murit

Mieczyslaw (Mietek) Pemper, cel care a redactat celebra listă a lui Schindler, care a făcut posbilă salvarea a peste 1.000 de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit marţi, la vârsta de 91 de ani.

Foto: spravy.pravda.skInformaţia a fost făcută publică de autorităţile oraşului german în care Pemper şi-a petrecut ultima perioadă a vieţii - Augsburg.

Născut într-o familie evreiască la Cracovia, în 1920 Mieczyslaw Pemper a fost consultant de afaceri şi nu şi-a dezvăluit trecutul din perioada nazistă decât în anul 1993, odată cu lansarea pe marile ecrane a filmului "Lista lui Schindler", regizat de Steven Spielberg.

În martie 1943 a fost luat prizonier şi forţat să intre în serviciul lui Amon Göth, comandantul lagărului de muncă forţată Plaszow din Cracovia. Acolo s-a împrietenit cu antreprenorul Oskar Schindler, alături de care a redactat o listă de circa 1.200 de evrei închişi în lagăr pe care Schindler voia să-i scoată pentru a-i angaja în uzinele sale de email şi muniţie. Aceşti evrei au fost astfel salvaţi de la o moarte sigură.

În 1946, Pemper a fost principalul martor al acuzării în procesul lui Amon Göth, relatează AFP. Schindler a murit în 1974, în anonimat. El a fost onorat postum cu titlul de "Drept între popoare".


Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Evreul-care-a-redactat-lista-lui-Schindler-a-murit-3552.html

O Biblie (cu sfinți) care deranjează

Un grup de clerici musulmani radicali din Pakistan va cere Curții Supreme ca unele pasaje din Biblie să fie declarate blasfematoare. Motivul? Aceste paragrafe descriu nu tocmai imaculat anumite personaje biblice pe care musulmanii îi consideră și ei profeți, ai Islamului. Dacă decizia curții nu le va da câștig de cauză, atunci e posibil ca, în baza legii blasfemiei, clericii musulmani să solicite ca toată Biblia să fie interzisă în Pakistan.

davidandbathsheba_400Între cei vizați sunt, spre exemplu, împărații David și Solomon, a căror viață nu a fost lipsită de incidente imorale (sex, crimă, idolatrie). Și alte secțiuni ale Bibliei ar putea fi considerate blasfematoare, în special cele legate de identitatea și misiunea lui Iisus Christos. A spune că mântuirea vine doar prin Iisus sau că este singurul Fiu al lui Dumnezeu este în contrast total cu învățăturile din Islamism.


Dacă inițiativa este nouă în Islamism, în Creștinism s-a știut dintotdeauna că Biblia nu ascunde păcatele sfinților - o dovadă clară fiind istoria plină de căderi și ridicări a poporului Israel sau epistolele apostolilor către credincioșii din primele biserici creștine. Pentru unii oameni aceste relatări au dat apă la moară și au fost exploatate ca justificări pentru o viață imorală. Pentru alții aceleași acte au fost dovada că și sfinții sunt oameni, că și ei greșesc, că și ei au avut nevoie de iertare. Și au primit-o.


În cele din urmă însă, tocmai relatarea „riscantă” a acestor acte reprobabile este probabil una dintre cele mai puternice dovezi ale autenticității Bibliei pe care o vânează respectivii clerici musulmani. Se știe că mulți istorici au cosmetizat anumite adevăruri jenante, dacă nu le-au ascuns cu totul („Aș vrea să știu care neam a fost vreodată zelos în înregistrarea înfrângerilor lui”, scria Wurmbrand). Biblia vorbește explicit despre un apostol Petru care s-a lepădat cu jurăminte și blesteme de Iisus Christos. Nu caut să le identific acum, dar oricine știe ce limite are vocabularul unui... marinar. Aceeași Biblie ni-l descrie pe un Noe care, în stare de ebrietate, s-a dezbrăcat în pielea goală în cortul familiei. Pe paginile ei găsim un David care efectiv a făcut pe nebunul înaintea dușmanilor săi, pentru ca aceștia să îl considere bolnav psihic și inofensiv. Și tot ea ne amintește că Solomon a ajuns să se închine înaintea idolilor păgâni, „târât de iubirea" după femeile străine.

Mai mult, nu doar liderii, profeții și apostolii au avut defecte în viață, ci și credincioșii de rând cărora aceștia li de adresau. Totuși Biblia prezintă un echilibru atunci când apostolul Iacov nu se sfiește să-i numească pe membrii bisericii „suflete preacurvare", dar la câteva fraze mai jos îi îndeamnă ca pe niște „frați". Iar apostolul Pavel oftează din greu, „o, galateni nechibzuiți" (eufemism?) după care, în același capitol, îi numește „frați" și „fii ai lui Dumnezeu".


Cu siguranță că unele fapte ale sfinților sunt cu totul jenante, dar dacă Dumnezeu a îngăduit să fie înregistrate în Biblie, atunci e cazul să învățăm ceva din ele, nu să le ascundem sub preș. Perspectiva care motivează inițiativa clericilor musulmani îmi pare ca un lift care nu urcă până la ultimul etaj. Pentru că Biblia nu le prezintă doar defectele, ci și pocăința acestor sfinți. Pe paginile ei aflăm despre o moarte de martir a lui Petru, pentru acel Domn de care se lepădase. Tot acolo îl găsim pe un David care s-a pocăit cu lacrimi amare înaintea Domnului său (vezi nota de sub titlul psalmului 51). Iar Solomon, la sfârșitul vieții, a dat dreptate lui Dumnezeu scriind Eclesiastul, care se încheie prin cuvintele adresate tuturor oamenilor, indiferent de religie: „teme-te de Dumnezeu și păzește poruncile Lui, aceasta este datoria oricărui om".


Sursa: http://www.semneletimpului.ro/blog/O-Biblie--cu-sfinti--care-deranjeaza-3497.html

La fiecare cinci minute un creştin este martirizat

Un sociolog reprezentând Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a afirmat că numărul creştinilor ucişi în fiecare an datorită credinţei lor este atât de mare, încât matematic vorbind, la fiecare cinci minute unul moare ca martir. Massimo Introvigne a oferit aceste date la o conferinţă despre dialogul creştino-evreo-musulman, încheiată vineri în Ungaria. Evenimentul a fost organizat de preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, şi a avut ca participanţi o serie de înalţi reprezentanţi ai celor trei religii monoteiste, precum şi lideri din spaţiul politic şi social.

Introvigne a spus că numărul creştinilor ucişi în fiecare an pentru credinţa lor este de 105.000, număr ce îi include doar pe cei ucişi pur şi simplu pentru că sunt creştini, fără a-i calcula şi pe cei ce mor în războaie civile sau internaţionale. “Dacă aceste numere nu sunt cunoscute de lume, dacă acest măcel nu este oprit, dacă nu se recunoaşte faptul că persecutarea creştinilor este prima urgenţă mondială la capitolul violenţei şi discriminării religioase, atunci dialogul dintre religii nu va produce decât conferinţe frumoase, nu şi rezultate concrete”, a afirmat membrul OSCE.

Diplomatul egiptean Aly Mahmoud a afirmat că în ţara sa s-au aprobat legi ce vor proteja minorităţile creştine, condamnându-i de exemplu pe cei ce ţin discursuri care incită la ură şi interzicându-se protestele ostile de lângă biserici. “Dar există pericolul ca multe comunităţi creştine din Orientul Mijlociu să moară datorită imigraţiei, deoarece toţi creştinii, simţindu-se ameninţaţi, vor fugi”, a spus el. Diplomatul a sugerat Europei să se pregătească pentru “un nou val de emigranţi, acum fiind vorba de creştinii ce fug de persecuţii.”

Mitropolitul Hilarion Alfeyev, preşedintele departamentului pentru relaţiile externe al Patriarhiei Ortodoxe Ruse, a amintit la rândul său că “cel puţin un milion” dintre victimele persecuţiei îndreptate împotriva creştinilor sunt copii.

Sursa: http://www.catholica.ro/2011/06/05/la-fiecare-cinci-minute-un-crestin-este-martirizat