vineri, 17 iunie 2011

Dostoievski - Fratii Karamazov Discursul Marelui Inchizitor



Noua criză globală: mâncare scumpă, oameni flămânzi

Oamenii din întreaga lume îşi schimbă obiceiurile alimentare ca urmare a creşterii preţului alimentelor. „Dietele noastre cunosc schimbări rapide şi, pentru mult prea mulţi oameni, schimbarea se produce în sens negativ", a declarat Jeremy Hobbs, director executiv al organizaţiei Oxfam International care a prezentat un raport în acest sens.

Criza preţurilor la alimente

Raportul a fost publicat în contextul întâlnirii de săptămâna viitoare a miniştrilor Agriculturii din ţările grupului G20, pentru a discuta despre criza creşterii preţului alimentelor la nivel global.

Oamenii mănâncă mai puţin, mănâncă alimente mai ieftine şi au o dietă mai puţin diversă. „Oamenii din ţările sărace mănâncă o dată pe zi. Aşa că, atunci când preţurile cresc, oamenii îşi cheltuiesc toţi banii pe mâncare", a declarat Abolreza Abbassian, economist la Organizaţia pentru Agricultură şi Hrană a ONU, conform CNN.

Un procent de 54% dintre respondenţi au declarat că nu mai consumă aceeaşi mâncare pe care o consumau în urmă cu 2 ani, înainte de declanşarea actualei crize a preţurilor la alimente. Dintre cei care au declarat că şi-au schimbat obiceiurile în privinţa alimentaţiei, 39% au indicat drept cauză a acestui fapt creşterea preţului alimentelor, iar 33% au invocat motive de sănătate.

Kenienii, de exemplu, în proporţie de 76% au spus că şi-au schimbat dieta pe parcursul ultimilor 2 ani, iar 79% dintre aceştia reclamă preţul alimentelor drept cauză a acestor modificări. Există totuşi o anumite diferenţe. În timp ce locuitorii ţărilor sărace se tem că nu vor avea ce să mănânce, locuitorii ţărilor dezvoltate trăiesc cu temerea că hrana pe care o consumă în contextul crizei preţurilor nu are valorile nutriţionale adecvate.

Femeile sunt mult mai afectate de această criză a preţurilor la alimente datorită faptului că au responsabilitatea de a-şi hrăni familiile, notează autorii studiului. „Mâncarea care îmi place mie este orezul cu fasole şi carne, dar sunt foarte scumpe. Preţul alimentelor continuă să crească. Mi-ar plăcea să beau nişte lapte, dar nu am cum să îmi cumpăr. Obişnuiam să mănânc margarină cu gem pe pâine, dar acum nu mi le permit. La televizor văd oameni care mănâncă mereu lucruri foarte bune - carne, pui şi ouă. Dacă aş fi şi eu acolo, aş mânca şi eu. Ne-ar plăcea şi nouă, dar nu ni le permitem", a declarat Edson James Kamba, un african în vârstă de 69 de ani.

„Numeroase persoane, în special din ţările dezvoltate ale lumii, reduc din cantitatea sau din nivelul calitativ al hranei pe care o consumă, din cauza creşterii preţurilor la alimente", a declarat Hobbs. El a subliniat că „liderii lumii - în special liderii ţărilor puternice din G20 - trebuie să acţioneze imediat pentru remedierea sistemului alimentar stricat."

Au fost intervievate 16.000 de persoane din 17 ţări ale lumii: Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie, Rusia, SUA, Australia, Brazilia, Guatemala, Mexic, Ghana, Kenia, Africa de Sud, Tanzania, India, Filipine şi Pakistan. Interviurile au fost realizate în perioada 6 aprilie - 6 mai 2011.

Oxfam International desfăşoară o campanie intitulată GROW prin care încearcă să lanseze o dezbatere globală cu privire la alimentaţie, pentru identificarea unor modalităţi de creştere a accesului la hrană.

„Îmi place mâncarea. Este parte a culturii şi a moştenirii mele. Sistemul global de producere şi distribuire a hranei este stricat. Sunt în jur de un miliard de oameni înfometaţi în întreaga lume. Imaginează-ţi dacă mâncarea ar putea vorbi! Ce ţi-ar spune orezul din farfuria ta despre locul de unde vine? (...) Trebuie să ne asigurăm că drumul de la ogor la farfurie este corect şi durabil, astfel încât toată lumea să aibă întotdeauna mâncare suficientă", a declarat arhiepiscopul Desmond Tutu, unul dintre cei care susţin campania GROW.

(Foto: zunia.org)

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Noua-criza-globala:-mancare-scumpa--oameni-flamanzi-3585.html

Cuvântul sculptează!

17 Iunie – Totul este liber

Mons. Martinez, arhiepiscop de Granada, povestea că o dată, fiind episcop auxiliar de Madrid, în timp ce lua micul dejun cu Papa şi alţi prelaţi, cineva avu îndrăzneala fiască de a întreba cum era o zi obişnuită pentru Sfântul Părinte. Ioan Paul al II-lea, politicos, îi relată cu lux de amănunte treburile sale obişnuite.

După ce îl ascultă, plin de compasiune, cel care întrebase îi spuse:

-«Dar, Sfinte Părinte, cu siguranţă că aveţi şi ceva timp liber.»

Papa, lăsând să-i cadă din mână furculiţa pentru desert cu care se juca, îi spuse fără să şovăie nici un pic:

-«Nu, nu, dar totul este liber.»

(Pedro Beteta, „Anecdotario de la vida de Juan Pablo II”, EDICEP 2004).

Libertatea umană este un mare bine. Doar cel care este liber poate iubi, poate să-şi dea viaţa din iubire. Libertatea însă, este adesea un bine rău înţeles.

Libertatea nu constă în a face ceea ce ne convine, nici în a putea face ceea ce vrem. Acest lucru este imposibil. Mai mult decât în a face ceea ce vrem, libertatea constă în a vrea ceea ce facem. Cheful, moftul, plăcerea nu provin de la inteligenţă şi, din acelaşi motiv, nu reflectă libertate.

Nivelul cel mai înalt de libertate pe care îl putem atinge îşi află rădăcina în a pune tot sufletul în ceea ce facem. Sunt, într-adevăr, liber?

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

Cartile verii la Editura Aqua Forte!

Dragi Prieteni, v-am pregatit pentru aceasta vara doua carti foarte bune si o oferta greu de refuzat. Nu uitati ca doar citind putem creste in har si intari in credinta. Crestinii se revendica drept „oameni ai Cartii”, deci lectura ar trebui sa faca parte din viata noastra de zi cu zi. E hrana pentru suflet. Iata deci ce va propunem:

Noua colectie intitulata „Mici carti mari ale crestinismului contemporan” debuteaza cu doua titluri foarte diferite deopotriva ca tematica si stil.

Ziua cea mai neagra”, de Brian Zahnd este o carte a sperantei, in ciuda titlului sau sumbru. Personajul central al cartii este Regele David, omul care a cunoscut ca nimeni altul inaltarea si decaderea. Cartea descrie un episod cunoscut, perfect aplicabil in vietile noastre. E un fel de manual despre cum se poate ajunge din punctul cel mai de jos, de la lacrimile deznadejdii la reorientarea viziunii si triumful recuperarii totale. Zile negre vor veni si atunci e bine sa stim ce avem de facut.

Postasul râde cu jumatate de gura” ii are ca autori pe Adrian Plass si Jeff Lucas. E o carte atipica in peisajul publicistic evanghelic. E o carte destinsa, plina de umor britanic in care doi prieteni buni fac un schimb de scrisori pe tema credintei. Cei doi descriu situatii pe cat de absurde, pe atat de firesti din vietile lor de predicatori si vorbitori crestini. Stilul e haios, insa concluziile si reflectiile lor pe marginea Scripturii si riscurile unei vieti de credinta sunt din cele mai serioase.

Comandand ambele titluri primiti CADOU un audiobook in lectura lui Cristi Pavel de la Radio Vocea Evangheliei. Descrieri ale cartilor puteti gasi pe situl nostru www.aquaforte.com

O alta oferta speciala a acestei veri mai este si „Cartea de 9 lei”! Va trebui sa alegeti minimum 3 din titlurile de mai jos. Sunt carti „second hand”, arata ca niste carti citite, au cu usoare defecte, sau sunt retururi de la librarii. Nu sunt impecabile ca tinuta, sunt insa impecabile ca si conţinut. Taxele postale sunt 7 lei, indiferent de numarul cartilor comandate.

1. Cainii, pisicile si teologia, Bob Sjogren & Gerald Robinson, 162 pag.

2. Codul spart al lui Da Vinci, James L. Garlow şi Peter Jones, 256 pag.

3. Daruri din cer, David Jeremiah, 230 pag.

4. Eu, Barbatul, John Eldredge, 180 pag.

5. Eu, Femeia, John şi Staci Eldredge, 222 pag.

6. Identitate furata, Peter Jones, 246 pag.

7. Inger de ocazie, Ashley Smith, 210 pag.

8. Neasteptata intorsatura a vietii, David Jeremiah, 254 pag.

9. Noua toleranta, Josh McDowell si Bob Hostetler, 182 pag.

10. O dimineata in cer, Sarah Williams, 160 pag.

11. O calauza prin Narnia, Colin Duriez, 200 pag.

12. Pe sub poduri, Mike Yankoski, 180 pag.

13. Secretul artei de a iubi, Josh McDowell, 220 pag.

14. Tulburatoarele descoperiri ale Harului, Philip Yancey, 320 pag.

15. Zvonurile altei lumi, Philip Yancey, 256 pag.

Puteţi citi recenzii şi alte detalii despre carti pe www.aquaforte.com. Pentru comenzi directe daţi un reply acestui mesaj sau sunaţi la 0744.524855 sau la 0264.433263 si vorbiţi cu Kitty Bojan. Nu va sfiiti sa dati mai departe acest mesaj prietenilor interesaţi.