miercuri, 6 iulie 2011

Lumea în 2020: mai bogată, mai educată, mai coruptă

Societatea de mâine va fi mai bogată, mai sănătoasă şi mai educată, însă, totodată, va fi mai coruptă şi mai violentă dacă nu se iau măsuri pentru prevenirea acestei evoluţii. Sunt câteva dintre concluziile unui raport care va fi publicat la 1 august 2011.

The Millennium Project

Raportul „The Millennium Project's 2011 State of the Future", publicat de think tank-ul internaţional The Project Millennium, arată că, în viitor, societatea globală se va bucura de un acces sporit la resurse de apă şi resurse alimentare, la educaţie şi asistenţă medicală. Numărul de medici la mia de locuitori va creşte cu 20% până în anul 2020. De asemenea, se prevede o scădere a ratei mortalităţii infantile. Autorii raportului notează că, în următorul deceniu, va creşte rata de alfabetizare a populaţiei, va creşte numărul utilizatorilor de internet, numărul femeilor care ocupă poziţii de conducere în parlamentele naţionale şi speranţa medie de viaţă.

Se estimează schimbări nesemnificative în ceea ce priveşte rata îmbolnăvirilor cu HIV/SIDA şi rata criminalităţii.

Previziunile negative pentru următoarea decadă se referă la creşterea emisiilor de dioxid de carbon, manifestarea unor anomalii în privinţa temperaturilor la nivel global, rata şomajului, numărul de persoane ucise în urma unor atacuri teroriste şi numărul de persoane refugiate care cer azil în alte ţări.

În ciuda legăturilor mai bune la nivel internaţional, jumătate din societatea globală cunoaşte o etapă de instabilitate. Preţurile alimentelor sunt în creştere, resursele de apă sunt mai puţine, corupţia şi crima organizată cunosc un trend ascendent, cresc datoriile şi insecuritatea economică şi se adânceşte prăpastia dintre săraci şi bogaţi.

Traficul cu droguri, traficul cu fiinţe umane şi traficul cu arme au cunoscut o creştere considerabilă în ultimul deceniu. Aceste activităţi ilegale au fost asociate şi cu activităţile reţelelor teroriste, iar sumele obţinute din diversele forme de trafic sunt estimate la 1,6 trilioane de dolari pe an. De asemenea, s-a înregistrat o creştere a numărului de persoane ucise ca urmare a atacurilor teroriste.

„Nu a fost adoptată o strategie globală care să răspundă acestei ameninţări internaţionale", a declarat Jerome Glenn, director executiv al Millennium Project.

Raportul apreciază scăderea numărului de conflicte militare, comparativ cu anul anterior, şi laudă eforturile SUA şi ale Rusiei de reducere a armelor nucleare.

Îngrijorări există cu privire la ţările cu populaţie majoritar musulmană, în care rata şomajului printre tinerii cu vârste între 15 şi 29 de ani este foarte mare. Autorii raportului apreciază că lipsa locurilor de muncă este una dintre cauzele tensiunilor sociale care au afectat, în ultimele luni, multe ţări musulmane.

„State of the Future" este un raport anual publicat încă din 1996. În perioada 1997-2006, a fost publicat de Consiliul American al United Nations University, iar în 2007 şi 2008 a fost publicat de World Federation of United Nations Associations. Începând din 2009, raportul a fost publicat de Millennium Project. „State of the Future" a fost publicat nu doar în limba engleză, ci şi în limbile spaniolă, franceză, rusă, coreeană, cehă, etc. Raportul este o trecere în revistă a situaţiei globale, a problemelor, soluţiilor şi perspectivelor pentru viitor. Între temele principale abordate în raport se numără problemele legate de energie, ştiinţă şi tehnologie, etică, dezvoltare, surse de apă, crimă organizată, relaţiile între sexe, demografie, situaţii de conflict militar şi pace.

(Foto: millennium-project.org) Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Lumea-in-2020:-mai-bogata--mai-educata--mai-corupta-3744.html

SUA: prima biserică protestantă care se întoarce la catolicism

O biserică episcopaliană (aripa americană a anglicanismului) a decis împreună cu pastorul ei să se convertească la catolicism. Este prima biserică protestantă americană care face acest pas, după ce Vaticanul a anunțat în 2009 forme lejere de integrare a bisericilor protestante care vor să revină în sânul bisericii catolice.


pope_400Biserica St. Luke din Maryland, SUA este primită cu brațele deschise de episcopul și arhiepiscopul catolic de Washington: „Spunem un bun venit călduros comunității St. Luke în sânul familiei noastre de credință.” Integrarea bisericii episcopaliene se va face sub forma unui ordinariat, conform regulilor stabilite de Vatican. Ordinariatul va permite bisericii din Maryland să-și păstreze moștenirea liturgică anglicană și un nivel ridicat de autonomie pe care episcopul de Washington, cardinalul Wuerl, o descrie în limbaj bisericesc ca: „deschidere față de călăuzirea Duhului Sfânt în călătoria lor spirituală”. Până la organizarea acestui prim ordinariat, biserica episcopaliană se va afla sub purtarea de grijă a Arhidiocezei Catolice din Washington.


Liderii bisericii protestante afirmă, conform Washington Post, că nu părăsesc biserica episcopaliană din pricina deciziei controversate a acesteia de a-i ordina pe pastorii gay. Motivul real, continuă liderii, este că își doresc o autoritate religioasă fermă și consecventă, precum Papa Benedict XVI. „În Biserica Episcopaliană episcopii spun una într-un loc și alta într-un alt loc... Fiecare episcop are împărăția lui”, explică Patrick Delaney, un lider laic din Mitchellville. Și alți lideri ai comunității se declară încântați să contribuie la construirea unui pod peste prăpastia schismei protestante din secolul al XVI-lea. Acum, pastorul Lewis se roagă în fiecare duminică pentru papă și pentru toți episcopii și preoții catolici.


Comunitatea episcopaliană participă la cursuri de cateheză catolică pregătindu-se pentru a fi primită oficial în Biserica Catolică în octombrie, în timp ce pastorul bisericii, Mark Lewis, speră să înceapă cât mai curând procesul recunoașterii sale ca preot catolic ordinat. Lui Lewis i se va permite să rămână căsătorit, deși se știe că preoții catolici nu se pot căsători. „Sunt pe deplin recunoscător cardinalului Wuerl și episcopului Crane pentru sprijinul lor pe tot parcursul acestui demers. Așteptăm cu nerăbdare să ne închinăm conform liturgicii anglicane, fiind în același timp în comuniune deplină cu Sfântul Scaun al lui Petru”, a declarat pastorul Lewis pentru site-ul Arhidiocezei din Washington.


Primul ordinariat a fost înființat, în ianuarie 2011, în Marea Britanie. Parohiile dintr-un ordinariat sunt pe deplin catolice, deși își păstrează moștenirea și liturgica anglicană. Biserica Anglicană a apărut în Anglia cu aproximativ 500 de ani în urmă prin decizia regelui Henric VIII de a se separa de Roma. Ironic, ceea ce îi divizează acum pe episcopalieni (anglicani din SUA) este aceeași chestiune a autorității. Credința episcopaliană a fost credința multora dintre părinții fondatori ai Americii, inclusiv a președintelui George Washington. Astăzi biserica episcopaliană are 1,5 milioane de membri în SUA.


În privința posibilelor acuzații că Biserica Catolică fură membrii altor biserici, Scott Hurd, asistentul cardinalului Wuerl, a declarat pentru FoxNews că inițiativa catolică de creare a ordinariatelor a fost provocată de cererile grupurilor de anglicani. „Deci, nu e o chestiune de furat turma. E mai degrabă o deschidere a ușii pentru oamenii care căută să intre de mai mult timp.”

(Foto: sodahead.com) Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/SUA:-prima-biserica-protestanta-care-se-intoarce-la-catolicism--3733.html

Cuvântul sculptează!

6 Iulie – Machiajul

O fetiţă de cinci ani o observă pe sora mamei sale în timp ce se machia. Împinsă de curiozitate, o întrebă:

-«Mătuşă Loli, de ce te machiezi?»

-«Ca să fiu frumoasă», răspunse mătuşa.

-«Şi durează mult până îşi face efectul?»

Caritatea este cea mai mare dintre toate virtuţile. Se află, prin urmare, deasupra sincerităţii.

Nu e vorba de a minţi din caritate. Însă, uneori, trebuie să nu spui adevărul. Dacă nu poate fi spus fără a-ţi părea rău, normal că e mai bine să nu-l spui.

Alteori, da, trebuie spus chiar dacă doare. Aceasta se întâmplă atunci când în joc este un bine important. Durerea care se simte sau se provoacă pentru un bine mai mare, este o durere bine folosită.

Oricum, atunci când spui adevărul, trebuie să te gândeşti întotdeauna la caritate.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro