vineri, 15 iulie 2011

Urmele unui posibil cimitir militar din Evul Mediu, descoperite la Alba Iulia

Arheologii de la Muzeul Unirii au descoperit în apropiere de Hotel Cetate Alba Iulia, pe traseul laturii de Vest a Cetăţii Vauban, la dezvelirea căreia se lucrează în această perioadă, urmele unui posibil cimitir militar de secol XV – XVI. “În fosta parcare din zona dintre Hotel Cetate şi zidul contragărzii Cetăţii Alba Carolina, a fost descoperit un grup de morminte de inhumaţie care par să dateze din Evul Mediu dezvoltat (sec.XV-XVI) după puţinele elemente de inventar descoperite (o cataramă semicirculară şi un ac de păr), mormintele fiind descoperite cu un grad foarte scăzut de conservare, fiind puternic deranjate, cel mai probabil în perioada lucrărilor de edificare a fortificaţiei bastionare de la Alba Iulia, astfel că doar două schelete au fost găsite în poziţii aproximativ nederanjate, în rest fiind descoperite resturi şi fragmente de schelete de la alte circa 8 morminte”, a precizat Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Unirii din Alba Iulia. Mai multe informaţii despre acest posibil cimitir, dacă a fost unul militar sau dacă este vorba despre un cimitir al eroilor consemnat în unele manuscrise, vor ieşi la iveală doar după o analiză de specialitate, ce va fi realizată în cadrul muzeului. (I.P.)

Sursa: http://www.ziarulunirea.ro/2011/07/urmele-unui-posibil-cimitir-militar-din-evul-mediu-descoperite-la-alba-iulia/

Excesul de apă dăunează grav sănătății

Consumul excesiv de apă poate fi extrem de dăunător pentru sănătate, avertizează Margaret McCartney, coautor al unui studiu privind beneficiile și pericolele H2O, publicat de British Medical Journal.

Foto: FlikrPotrivit lui McCartney, cercetător la Universitatea Glasgow, ingerarea unei cantități mari de apă duce la tulburări ale somnului, în cazurile în care oameni sunt nevoiți să meargă mai des la toaletă.

Problemele se agravează însă atunci când vorbim deja de un exces de apă în organism. Acesta provoca leziuni renale, atrage atenţia cercetătoarea menţionată, avertizând totodată că marii consumatori de apă riscă să dezvolte hiponatremie - o boală foarte gravă, adeseori cu deznodământ letal, care reduce nivelul de sodiu din organism şi provoacă umflarea creierului.

Studiul a urmărit să răspundă și teoriei potrivit căreia consumul mare de apă ajută la slăbit sau în lupta cu bolile renale. „Nu am obţinut dovezi experimentale în acest sens," a declarat profesorul Stanley Goldfarb de la Universitatea Pennsylvania.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Excesul-de-apa-dauneaza-grav-sanatatii-3834.html

Fața neștiută a NASA: biserica astronauților

„Se spune că în tranșee nu există atei, dar cred că nici în rachete nu sunt”, spune colonelul catolic Mike Good. Astronautul este convins că panoramele inspiratoare pe care le-a văzut din spațiu i-au întărit credința.

Un aspect care se cunoaște mai puțin este faptul că angajații NASA umplu băncile din bisericile care înconjoară Johnson Space Center. Una dintre acestea este Biserica Prezbiteriană Webster, denumită și „biserica astronauților”, unde astrounați celebri precum John Glenn, Buzz Aldrin, Jerry Carr, Charlie Bassett și Roger Chaffee au fost membri activi. În luna iulie, biserica Webster va aniversa servirea primei comuniuni (împărtășania pentru ortodocși) pe lună, de către astronautul Buzz Aldrin.

Deși NASA nu furnizează resurse spirituale sau obiecte religioase – Bibliile, crucile, icoanele, cărțile de rugăciuni – se află printre cele mai des întlnite obiecte personale pe care membrii echipajelor le luau în spațiu, confirmă purtătorul de cuvânt James Hartsfield.

„Oamenii de la NASA sunt mai credincioși și aceasta este vocația lor”, a spus pentru chron.com un lider spiritual local. „Ei au o poziție pe care pastorii nu o pot avea și pot vorbi despre slava lui creației lui Dumnezeu așa cum se vede ea din spațiu.”, a adăugat Matt Walden, enumerând o serie de membrii NASA care și-au folosit carierele ca un mijloc pentru slujirea creștină.

Credința a fost o forță motivatoare întotdeauna la NASA este de părere Kate Shellnutt, jurnalist de religie la Houston Chronicle.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Fata-nestiuta-a-NASA:-biserica-astronautilor--3829.html

Cuvântul sculptează!

15 Iulie – Nu numai pentru cretini

Odată, pe când filozoful francez Descartes lua prânzul într-un local luxos, se apropie de el Contele Lamborn, personaj din lumea galantă pariziană, om lipsit de maniere şi grosolan, şi îi spuse:

-«Văd, domnule, că voi, gânditorii ăştia deştepţi, nu vă privaţi de cărnurile bune, pentru că fazanul pe care vă pregătiţi să-l mâncaţi este de-a dreptul apetisant.»

Cum Descartes nu-i răspundea nimic, acesta continuă:

-«De când geniile filosofiei îşi găsesc plăcerea în lucruri atât de materiale precum aceste mâncăruri?»

Descartes, arătând spre platou, răspunse ironic:

-«Chiar credeţi că Dumnezeu a creat minunăţiile astea pentru ca să le mănânce doar cretinii?»

Şi continuă cu mâncarea sa fără a ridica măcar capul.

Nu este în contra inteligenţei faptul ca cineva să fie atras de lucrurile bune. Ba mai mult, aceasta este o dovadă de inteligenţă. Acest gust şi această înclinaţie, cu atât mai puţin merg împotriva sfinţeniei.

Ceea ce, într-adevăr, pretinde sfinţenia şi, de asemenea, inteligenţa, este de a avea suficientă stăpânire de sine cât e necesară pentru ca să nu te laşi purtat de acest gust şi de această tendinţă. Într-un cuvânt: autodominare.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

Lumânările parfumate sunt la fel de toxice ca şi ţigările?

Cele mai noi studii ale specialiştilor au demonstrat că lumânările parfumate au efecte secundare asupra sănătăţii noastre, putând fi la fel de dăunătoare ca şi ţigările.


Cercetările au arătat faptul că unele lumânări parfumate emană un fum la fel de toxic pentru organism ca şi cel de ţigară, informează Daily Mail.

Potrivit specialiştilor, deoarece lumânările sunt aprinse în camere mici şi neaerisite, precum băile, chimicalele împrăştiate în încăpere rămân acolo, putând creşte riscul de astm, eczeme şi alte probleme ale pielii.

În această categorie nu intră lumânările care au la bază ceara de albine sau soia, ci cele care sunt mult mai ieftine ne afectează grav sănătatea.

Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii americani au ars în laborator mai multe lumânări, observând astfel că printre chimicalele eliberate s-au aflat, în cantităţi mari, substanţe cancerigene sau care determină apariţia atacurilor de astm, cum ar fi benzenul şi toluenul.

Specialiştii spun că nu doar ceara este periculoasă, ci şi parfumurile sintetice şi vopselele folosite pentru a emana parfum, spre deosebire de cele din ceară naturală sau soia care conţin parfumuri naturale şi uleiuri esenţiale. Potrivit experţilor, majoritatea lumânărilor vândute în magazine, inclusiv cele parfumate, sunt făcute din parafină transparentă, un produs secundar al petrolului.

Cercetătorii spun că aceste obiecte nu ne pun sănătatea în pericol numai atunci când ele ard, ci şi după ce sunt stinse. Odată ce o lumânare a fost aprinsă, particulele arse pot rămâne în aer timp de câteva ore. Uneori, funinginea emanată de lumânări poate conţine zinc, cositor, plumb şi cadmiu, substanţe dăunătoare organismului.

Sursa: http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/lumanarile-parfumate-sunt-la-fel-de-toxice-ca-si-tigarile-8465529