marți, 2 august 2011

Femeia desfigurată a renunțat la aplicarea legii talionului

Femeia iraniană orbită și desfigurată cu acid l-a iertat ieri pe agresorul său de la pedeapsa stabilită de tribunal, conform căreia acesta urma să fie orbit și desfigurat cu acid. Victima a renunțat în ultima clipă la aplicarea legii talionului.

Ameneh Bahrami

„Îl iert! Îl iert!", a strigat femeia în ultimul moment, când medicul desemnat să toarne acid în ochiul și pe fața bărbatului a întrebat-o care este ultimul ei cuvânt. Majid Movahedi, cel care a desfigurat-o pe femeie, aștepta în genunchi, plângând, executarea sentinței, conform CNN.

Scena dramatică a fost urmărită în direct pe postul național de televiziune din Iran.

„Nu puteam să-mi imaginez că o să fiu orbit cu acid", a declarat Mohavedi, acesta apreciind că victima sa a fost „foarte generoasă".

În Iran, victimele au dreptul să ceară aplicarea legii islamice. În cazul în care agresorul nu ajunge la o înțelegere cu victima sau cu familia acesteia, se poate aplica legea „qisas" sau „legea ochi pentru ochi", cunoscută și ca lege a talionului. În virtutea acestei legi, unui hoț i s-a tăiat o mână, în octombrie 2010.

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International a criticat în repetate rânduri legea iraniană care permite să i se aplice vinovatului, ca pedeapsă, exact ceea ce acesta i-a făcut victimei. „Autoritățile iraniene ar trebui să revizuiască de urgență codul penal pentru a se asigura că aceia care provoacă răni fizice severe, în mod premeditat, precum atacurile cu acid, primesc o pedeapsă potrivită; însă nu trebuie niciodată ca pedeapsa să constituie o tortură în sine", a declarat Hassiba Hadj Sahraoui, director adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Nordul Africii.

Decizia tribunalului a fost aspru criticată de organizații pentru drepturile omului, atât din Iran, cât și din statele occidentale. Amnesty International a atras atenția asupra faptului că aplicarea sentinței de către un medic reprezintă o violare a codurilor de etică medical recunoscute la nivel internațional.

Ameneh Bahrami, în vârstă de 34 de ani, a fost atacată și desfigurată cu acid în 2004, după ce a refuzat cererea în căsătorie a atacatorului său. În urma atacului, femeia a suferit arsuri extrem de severe pe față, pe scalp și pe corp. Ea s-a declarat anterior fericită de decizia tribunalului care a stabilit ca acela care a desfigurat-o să fie pedepsit la fel.

„Nu cer lucrul acesta din răzbunare, ci pentru ca suferința prin care am trecut eu să nu se mai repete", a declarat Ameneh într-un interviu acordat în martie 2009. „Aș vrea să îi torn chiar eu picăturile de acid. Aș vrea să îi ating ochii și apoi să torn acidul", afirmase femeia, conform Radio Free Europe.

Maria Rashidi, și ea o victimă a soțului său, care și-a pierdut parțial vederea în urma unui atac cu acid, a declarat că aplicarea legii „qisas" nu este o soluție și că, în niciun caz, nu va preveni astfel de cazuri.

Ameneh a urmat un tratament pentru recuperarea vederii, în Spania. Inițial, și-a recuperat vederea la un ochi în proporție de 40%, însă, ulterior, și-a pierdut vederea complet. Din 2004 și până în prezent victima a suferit 17 operații.

Procurorul Abbas Jafari Dowlatabadi a declarat că Mohavedi va rămâne în închisoare până când autoritățile vor stabili pentru el o altă pedeapsă. De asemenea, Mohavedi va trebui să îi plătească femeii compensații financiare.

Cazul lui Ameneh Bahrami a fost larg mediatizat în Iran, mulți susținând că atacatorul va primi ceea ce merită, dar fiind și voci care au spus că o asemenea pedeapsă nu înseamnă dreptate.

(Foto: guardian.co.uk) http://www.semneletimpului.ro/stiri/Femeia-desfigurata-a-renuntat-la-aplicarea-legii-talionului-3929.html

Cuvântul sculptează!

2 August – Procedeu ineficace

Doi soţi care la un moment dat se certară, nu-şi mai vorbeau şi hotărâră să comunice între ei prin bileţele.

Într-o seară, ea îi arătă lui bileţel în care spunea:

-«Mă duc să mă culc.»

El îi răspunse cu un altul:

-«Şi eu. Trezeşte-mă la şapte.»

În ziua următoare soţul se trezeşte la unsprezece dimineaţa şi vede lângă el o hârtie pe care scria:

-«Scoală-te. Este ora şapte.»

Bileţelele scrise nu sunt deloc de folos pentru a-l trezi pe cel care doarme. Cu atât mai puţin folosesc pentru a menţine şi a spori dragostea dintre soţi. Conversaţia, dialogul, este la fel de necesar în căsnicie precum mâncarea. De câte ori iubirea dintre soţi nu scade din lipsă de alimentare!

Pentru ca să existe un dialog adevărat şi fructuos e nevoie de o atitudine comunicativă şi receptivă atât la soţ cât şi la soţie. Ambele atitudini şi în ambii soţi.

Dacă cei doi îşi propun ceva în comun şi stabilesc nişte obiective comune, dialogul apare cu uşurinţă. Partea rea e atunci când fiecare merge pe cont propriu. Acesta este marele duşman în căsnicie: egoismul.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

Cumpara in perioada 1 August – 8 August o Noutate Nemira, foloseste cuponul “NOUTATE” si beneficiezi de 45% reducere pentru intreaga comanda!

Reducerea se aplica doar cartilor publicate in print de catre Editura Nemira.
Reducerea nu se cumuleaza cu alte reduceri prezente pe site.

http://www.nemira.ro/noutati-nemira/pe-stoc