sâmbătă, 13 august 2011

În circumstanțe dificile, religia îi face pe oameni fericiți

Locuitorii țărilor dezvoltate sunt mai puțin interesați de religie și se declară fericiți indiferent dacă sunt adepții vreunei religii sau nu. În schimb, în țările unde condițiile de viață sunt dificile, apartenența la o anumită religie îi face pe oameni mai fericiți.

fericire

Sunt concluziile unui studiu care confirmă vechea opinie că oamenii Îl caută pe Dumnezeu mai ales când circumstanțele vieții lor sunt dificile.

Psihologul Ed Diener, de la Universitatea din Illinois, a declarat că acestea sunt rezultatele primului studiu care a analizat relația dintre religie și fericire, la nivel internațional, conform sciencedaily.com. Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Personality and Social Psychology.

„Circumstanțele prezic religiozitatea. Circumstanțele dificile îi conduc pe oameni într-o mai mare măsură spre religie. Iar în societățile religioase și în circumstanțe dificile, oamenii religioși sunt mai fericiți decât cei nereligioși. Însă, în societățile mai puțin religioase sau în societățile cu viață mai ușoară, unde multe dintre nevoile oamenilor sunt satisfăcute, oamenii religioși nu sunt mai fericiți: toată lumea este fericită", a declarat Diener.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că în condițiile în care oamenii sunt lipsiți de hrană, de locuri de muncă, de oportunități educaționale și de securitate, apartenența la o anumită religie poate să reprezinte un avantaj, întrucât aceia care sunt religioși se declară mai fericiți decât cei ce nu aparțin vreunei religii.

Studiul s-a bazat pe un sondaj Gallup realizat în peste 150 de țări ale lumii. Respondenții au răspuns la întrebări despre afilierea religioasă, satisfacția de viață, sentimentele pozitive sau negative vizavi de anumite realități sociale, etc.

În 2010, profesori de la Universitățile Wisconsin-Madison și Harvard au publicat un studiu ale cărui concluzii sugerează că „ingredientul secret" al fericirii oamenilor care aparțin unei comunități religioase constă în relațiile pe care aceștia le construiesc cu membrii comunităților respective.

(Foto: faithclipart.com) http://www.semneletimpului.ro/stiri/in-circumstante-dificile--religia-ii-face-pe-oameni-fericiti-3982.html

Ziua Mondială a Tineretului în cifre

10.000.000 de metri de fire, 30.000 de voluntari, 2.000 de tineri beneficiind de Fondul de Solidaritate, 193 de ţări participante, 8 tone de fructe şi 1 eveniment UNIC. Pe parcursul acestor luni, pe pagina oficială a Zilei Mondiale a Tineretului de la Madrid s-au publicat numeroase statistice. Situl ZTMRomania.ro a publicat unele dintre ele:
  • 10.000.000 de euro se estimează că ZMT va aduce Spaniei
  • 10.000.000 metri de fire pentru pânzele folosite la Liturghii
  • 1.200.000 de vizualizări pe canalul JMJ (ZMT) pe YouTube
  • 1.000.000 de tineri participanţi la această sărbătoare
  • 30.000 de voluntari care vor ajuta la organizare, mulţi dintre ei internaţionali
  • 15.000 de carnete de bunici care colaborează cu organizatorii
  • 14.000 de preoţi vor concelebra Liturghia cu Papa
  • 2.000 de tineri din ţări cu puţine resurse vor participa la ZMT, datorită Fondului de Solidaritate
  • 5.000 de jurnalişti din toată lumea s-au acreditat pe perioada evenimentului
  • 4.000 de tineri cu anumite handicapuri vor participa la ZMT
  • 800 de Episcopi din toată lumea vor asista, mulţi dintre ei vor ţine şi cateheze pentru tineri
  • 300 de persoane formează Corul şi Orchestra ZMT
  • 300 de manifestări culturale vor avea loc în Madrid: concerte, expoziţii, rute turistice
  • 200 de confesionale în formă de velă, la Sărbătoarea Iertării, în Parque del Retiro
  • 190 de ţări de provenienţă a pelerinilor
  • 150 de echipe de voluntari se vor ocupa de primul ajutor; materialul este donat de Cofares
  • 120 de pachete de făină de 25 kg donate pentru Liturghiile ZMT
  • 100% Natural – 5 proiecte pentru a compensa impactul CO2 generat pe parcursul ZMT
  • 79 de ore va sta Papa Benedict în Madrid, cu ocazia ZMT
  • 68 de standuri în Retiro, unde se vor putea afla detalii despre instituţiile Bisericii
  • 50 de medii de comunicare şi agenţii vor colabora, difuzând anunţuri despre ZMT
  • 48 de stadioane de fotbal – echivalentul spaţiului pregătit la Cuatro Vientos pentru tinerii ZMT
  • 26 ediţii a Zilei Mondiale a Tineretului
  • 21 de limbi în care poţi consulta informaţii despre ZMT pe profilele oficiale Facebook
  • 17 corturi unde sa va face adoraţie euharistică, în Cuatro Vientos
  • 15 statui de la Săptămâna Mare, în diferite zone a Madridului, pentru Calea Crucii
  • 12 tineri vor lua prânzul cu Papa
  • 12 imagini ale Fecioarei, din diferite ţări, pentru rozar
  • 8 tone de fructe donate
  • 7 arte: ziua cinematografiei în 17 august
  • 7 tone de rozarii pentru pelerini, confecţionate într-o fabrică în Ecuador, care oferă locuri de muncă pentru 15 familii
  • 5 continente reprezentate
  • 2 – de 2 ori s-a celebrat ZMT în Spania. Prima dată la Santiago de Compostela, în 1989
  • 0 euro – cost pentru contribuabil

Sursa: vedeţi aici http://www.catholica.ro/2011/08/12/ziua-mondiala-a-tineretului-in-cifre-2

Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică

Părinţii Augustinieni Asumpţionişti – Blaj

anunţă

Luni, 15 august 2011, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului,

Pelerinajul cel mare

La bisericuţa « Fecioara Săracilor » din Cărbunari

Tema pelerinajului « Sfânta Feciară Maria – Model de ascultare, dăruire şi iubire »

P R O G R A M U L

Duminică, 14 august 2011

La Sanctuarul de la Cărbunari, ora 20,00: Seară de priveghere

La Capela Arhiereilor din Blaj:

Ora 18,00 – Vecernia;

ora 19,00 – Paraclisul Maicii Domnului;

ora 20,00 – Recitarea Sfântului Rozar;

ora 21,00 – Binecuvântare Euharistică, cu participarea diferitelor grupuri de pelerini.

Luni, 15 august 2011

Ora 8,00 – Procesiune din faţa Catedralei Arhiepiscopiei Majore spre Sanctuarul de la Cărbunari.

La Sanctuarul de la Cărbunari în ziua de luni, 15 august:

Ora 8,00 – prima Sf. Liturghie;

Ora 10,00 – Sf. Liturghie solemnă;

Ora 13,30 – Paraclisul Maicii Domnului.

În aceste două zile vor fi preoţi disponibili pentru Sf. Spovedanie.

Veniţi cu toţii ! Fecioara Săracilor vă aşteaptă !

Sursa: http://www.bru.ro/blaj/anunt-pelerinajul-cel-mare-de-la-carbunari

Studiu: Depresia poate să fie tratată cu activități pozitive

Activitățile pozitive pot să fie un tratament eficient și necostisitor pentru persoanele care suferă de depresie. Gesturile caritabile, atitudinile optimiste, mulțumirea pentru lucrurile bune care se întâmplă - sunt câteva dintre „medicamentele" ieftine pentru tratarea depresiei.

atitudine pozitivă

Cercetătorii de la Universitatea din California/Riverside și de la Centrul Medical al Universității Duke au publicat articolul Delivering Happiness în ediția lunii august a publicației Journal of Alternative and Complementary Medicine. Aceștia au propus o nouă formă de tratament pentru depresie, numită „Intervențiile Activității Pozitive" (IAP), informează sciencedaily.com.

Faptele de bunătate față de cei din jur și atitudinea optimistă pot să fie utile pentru depășirea stărilor de depresie. Această formă de tratament este utilă pentru pacienții care nu răspund pozitiv la tratamentul farmaceutic, pentru cei care nu au voința de a urma un tratament medicamentos, costurile sale fiind mai mici. Acest tip de tratament, spun cercetătorii, promite îmbunătățiri rapide ale stării psihice și nu are efecte adverse.

„De-a lungul ultimelor câteva decenii, studiile de psihologie socială asupra unor persoane sănătoase care sunt fericite, optimiste și recunoscătoare au oferit o mulțime de noi informații despre beneficiile activității pozitive asupra stării psihice și a stării de sănătate", a declarat Sonja Lyubomirsky, directoarea Laboratorului de Psihologie Pozitivă al Universității din California.

În cazul unuia dintre studiile realizate, pacienții au redactat scrisori de mulțumire, au ținut o evidență a lucrurilor pe care le considerau binecuvântări primite, s-au străduit să fie optimiști, au făcut gesturi caritabile, au încercat să gândească pozitiv în raport cu ceilalți și, în general, au făcut tot felul de lucruri pozitive care pot să fie integrate cu ușurință în rutina zilnică.

Lyubomirsky a subliniat că oamenii subestimează, de obicei, efectele pe termen lung pe care le pot avea activitățile și atitudinile pozitive.

Peste 16 milioane de adulți americani, adică 8% din populația SUA, suferă de depresie cronică sau de forme majore de depresie. Organizația Mondială a Sănătății estimează că există peste 100 de milioane de persoane care suferă de depresie la nivel global.

Antidepresivele salvează viața oamenilor, în anumite cazuri. Totuși, terapia medicamentoasă funcționează deplin în doar 30-40% din cazuri. Unele persoane rămân depresive chiar și după ce folosesc două, trei sau chiar patru medicamente diferite.

Autorii studiului au atras însă atenția că cercetarea lor a avut în atenție efectele activităților pozitive asupra persoanelor care suferă de forme medii de depresie, și au precizat că este nevoie de studii noi care să arate cum funcționează acest gen de activități în cazul persoanelor care suferă de forme minore sau forme severe de depresie.

Ian Colman, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică a Universității din Alberta, a publicat în primăvara acestui an un studiu prin care sugerează că tratarea medicamentoasă a depresiei poate să aibă efecte benefice pe termen lung. Colman a declarat că studiul său arată că persoanele care au suferit de depresie și au urmat o terapie medicamentoasă au mai puține riscuri să se confrunte cu depresia după 8 ani de la tratament, comparativ cu persoanele depresive care nu au urmat un astfel de tratament.

(Foto: curediseasenaturally.com) http://www.semneletimpului.ro/stiri/Studiu:-Depresia-poate-sa-fie-tratata-cu-activitati-pozitive-3935.html

13 August – Iubirea se câştigă

Tatăl lui Friedrich al II-lea al Prusiei, nu a excelat în a avea o atitudine agreabilă faţă de viaţă. Nu-l interesa aproape nimeni şi nimic, nici măcar familia sa. Duritatea caracterului său era atât de mare încât toţi supuşii fugeau de el.

Fiind în vârstă, obişnuia să se plimbe singur pe străzile Berlinului. Se povesteşte că în timpul unei astfel de plimbări, un cetăţean îl văzu venind şi încercă să scape de monarh luând-o pe sub un portic.

-«Hei, tu» – îi strigă Regele – «unde crezi că mergi? »

-«Acasă, Maiestate», răspunse nervos omul.

-«Asta-i casa ta?» îl întrebă monarhul.

-«Nu, Maiestate».

-«Atunci de ce cauţi să intri aici?»

-«Ei bine, Maiestate», spuse omul şovăitor, îngrijorat că va fi luat drept hoţ. «Adevărul e că nu voiam să dau ochii cu dumneavoastră.»

-«De ce?» întrebă Regele.

-«Pentru că mi-e frică de dumneavoastră, Maiestate.»

Atunci Regele ridică bastonul pe care-l folosea pentru a merge şi îndreptându-l către om, îi spuse:

-«E de înţeles că nu trebuie să-ţi fie frică de mine, nefericitule, ci că trebuie să mă iubeşti!»

Nu putem obliga pe nimeni să ne iubească. Iubirea se câştigă, nu se impune. Dacă îi tratăm cum nu se cuvine pe ceilalţi vom obţine doar ca ei să-şi piardă încrederea în noi şi să se îndepărteze de noi. Ar fi cinic din partea noastră să pretindem a fi iubiţi tocmai de către cei care ar fi victimele caracterului nostru insuportabil.

„Sămânţa care este udată, mai devreme sau mai târziu va încolţi”. Să semănăm sămânţa iubirii, începând chiar de astăzi cu familia noastră, prietenii, colegii sau vecinii şi putem spera că vor ajunge să ne iubească.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro