sâmbătă, 27 august 2011

Liderii religioşi, excluşi de la comemorarea 9/11

Vestea că liderii religioşi nu vor avea un punct oficial în programul de comemorare a atacurilor de la 11 septembrie 2001 i-a luat prin surprindere pe cei mai mulţi dintre ei, scrie Christian Post. Criticii deciziei spun că liderii religioşi au avut un rol cheie în vindecarea de după tragedie şi că ar trebui să fie şi ei incluşi.

911 memorialFost adjunct al primarului din New York, Rudy Washington, aflat în funcţie la momentul atentatelor şi-a exprimat puternic nemulţumirea într-un interviu acordat Wall Street Journal. „Suntem în America, a ţine o comemorare fără rugăciune mi se pare o nebunie," a declarat Washington.

Un purtător de cuvânt al primăriei a replicat că nici aniversările anterioare nu au cuprins servicii de rugăciune, citează aceeaşi sursă.

Pastorul Fernando Cabrera, de la biserica New Life Outreach International susţine că liderii religioşi au fost unii dintre pilonii redresării după tragedie, motiv pentru care nu ar trebui excluşi. „Când oamenii caută sensul, când ceva îi depăşeşte, când eşti într-o criză de acest nivel, privirile se îndreaptă spre oamenii bisericii," a subliniat Cabrera.


Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Liderii-religiosi--exclusi-de-la-comemorarea-9-11-4096.html

Cuvântul sculptează!

27 August – Văzându-i pe părinţi că se roagă

Tatăl meu este atât de curajos încât el comandă în casă şi nu se clinteşte nici în faţa primarului. Acum se aşează în genunchi, se face un copil mic înaintea lui Dumnezeu… Trebuie să fie foarte mare Dumnezeu acesta încât să îngenuncheze tatăl meu în faţa Lui şi, de asemenea, foarte bun pentru ca să-i vorbească fără a-şi schimba hainele…

Pe mama, însă, nu am văzut-o niciodată în genunchi. Peste măsură de obosită, se aşeza avându-l în braţe pe cel mai mic… Trebuie să fie foarte sensibil Dumnezeu, deoarece i se poate vorbi având un copil în braţe şi purtând şorţ. Trebuie să fie o persoană foarte importantă pentru ca mama mea să nu ia în seamă nici pisica nici furtuna de afară.

Mâinile tatălui meu – acoperind cu ele fruntea – şi buzele mamei mele m-au învăţat despre Dumnezeu mult mai mult decât catehismul meu. Dumnezeu este o persoană, foarte apropiată, căreia i se vorbeşte cu mare plăcere după munca zilei”.

(J. Sans Vila. „Por que me hice sacerdote?” (De ce m-am făcut preot?), Salamanca, 1965, pp. 98-100)

Binecuvântat exemplu al părinţilor! Cât de mult învaţă atunci când nu pretind să înveţe nimic, când, pur şi simplu, trăiesc! Exemplul lor se întipăreşte în copii încât nu se poate şterge.

Pe de altă parte, cât de mult descumpăneşte un comportament diferit de cel care se cere copilului.

Părinţi şi educatori trebuie să mergem cu mult înaintea a ceea ce cerem celor pe care-i educăm.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

Cine sunt "noii monastici?"

Trăiesc simplu şi, adesea îşi dedică vieţile unor cauze sociale. Scopul lor este atingerea unui altfel de "vis american", unul care pune preţ mai mult pe calitatea vieţii decât pe construirea unei cariere de succes.

noul monasticismEi sunt "noii monastici", membrii unei mişcări creştine catolice conturate în Statele Unite ale Americii, care vrea să reînvie valorile monasticismului creştin în societatea contemporană.

Lindsey Krinks, a cărei poveste este relatată de USA Today, face parte din mişcarea neomonastică. Are mai multe joburi part-time, însă cea mai mare parte a timpului o petrece făcând lobby pentru drepturile persoanelor fără adăpost din Nashville. La 26 de ani, Lindesy, licenţiată la o facultate privată din SUA câştigă un salariu cu mult sub media celor cu aceeaşi pregătire ca şi ea, dar este mulţumită. "Siguranţa nu se găseşte în bani sau în a strânge tot mai multe lucruri," explică tânăra. "Siguranţa ţi-o găseşti în iubire, în relaţii şi prin încrederea Dumnezeu."

Sociologi care au studiat mişcarea noului monasticism, între care şi Scott Coltrane, decanul Colegiului de Arte şi Ştiinţe din cadrul Universităţii Oregon, spun că noii monastici redescoperă o latură omisă a "visului american", mai exact "principiile împlinirii spirituale şi ale voluntariatului", care depăşesc coordonatele casei în suburbie.

"Noii monastici sunt o încercare de a înfrunta dificultăţile economice şi a reveni la ce contează cel mai mult," rezumă Coltrane.

Grupurile de neomonastici au apărut în SUA la sfârşitul anilor '70 şi au continuat să îmbrace diferite forme. În timp ce unii locuiesc în comunităţi asemenea călugărilor tradiţionali, alţii au locuinţe disparate, însă lucrează cea mai mare parte a timpului împreună.

Rutba House, autorul cărţii "Cele 12 mărci ale noului monasticism" sintetizează principiile mişcării în 12 coordonate:
1. Mutarea în "locurile abandonate ale Împărăţiei" (la marginea societăţii)
2. Împărţirea resurselor economice cu membrii comunităţii monastice şi cu cei aflaţi în nevoie
3. Ospitalitatea faţă de străini
4. Deplângerea diviziunii rasiale din biserică şi combaterea ei
5. Ascultarea de Biserică (e vorba de Biserica Catolică)
6. Dezvoltarea conştientă "pe calea lui Hristos" şi respectarea principiilor vechiului noviciat călugăresc
7. Traiul într-o comunitate a membrilor noului monasticism
8. Oferirea sprijinului celor fără familie
9. Proximitate geografică faţă de cei cu aceleaşi reguli de viaţă
10. Grija faţă de responsabilităţile pământeşti pe care le-a oferit Dumnezeu, inclusiv grija pentru economia locală
11. Căutarea păcii
12. Angajament faţă de o viaţă contemplativă disciplinată.

Deşi există voci care accentuează că viaţa într-o comunitate monastică ridică probleme care sunt greu de rezolvat pe termen lung, unii analişti se aşteaptă ca impactul ei să fie major.

Scott Bessenecker, director director de proiecte globale la InterVarsity Christian Fellowship spune că "niciuna dintre mişcările religioase cu impact istoric nu a ţinut de un procent uriaş de populaţie creştină." Potrivit Christianity Today, Bessenecker e convins că disproporţionalitatea similară între numărul de membri şi impactul asupra societăţii "va fi vizibilă în următorii 50 de ani" şi în dreptul noului monasticism.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Cine-sunt--quot-noii-monastici--quot--4097.html