miercuri, 28 septembrie 2011

Video: Obama a fost numit „Antichrist" în timpul unui discurs
Preşedintele american, care susţinea un discurs, luni seara, la o campanie de strângere de fonduri în Los Angeles, a fost întrerupt de un tânăr care i-a strigat acestuia că este Antichrist (Mediafax)

Dezastrul de la BAC-ul din vară a crescut semnificativ numărul şomerilor (Mediafax)

6 motive pentru care tinerii se îndepărtează de biserică

Aproape 3 din 5 adolescenţi americani se îndepărtează de biserică după vârsta de 15 ani, iar Barna Group a identificat 6 motive pentru care are loc acest „divorţ" al tinerilor de biserică.

adolescenţă şi religie

Studiul celor de la Barna Group a fost condus de preşedintele acestei organizaţii, David Kinnaman, şi s-a desfăşurat pe durata a 5 ani (2007-2011). Cercetarea a urmărit să identifice moduri în care părinţii şi liderii bisericilor ar putea să îi ajute pe tineri să îşi dezvolte o credinţă stabilă şi durabilă. Rezultatele finale ale cercetării sunt incluse în cartea lui Kinnaman, You Lost Me: Why Youg Christians are Leaving Church and Rethinking Church.

Iată cele 6 motive pentru care adolescenţii ajung să respingă biserica, motive care reflectă percepţiile generaţiilor tinere asupra bisericii, credinţei, religiei:

Motivul 1. Bisericile par să fie exagerat de protectoare. Adolescenţii şi tinerii de azi doresc să cunoască lumea şi cultura în care trăiesc. Vor să aibă o credinţă care să îi ţină conectaţi la realitate şi, cel puţin o parte dintre ei cred că biserica îi împiedică să menţină legătura cu lumea în care trăiesc. Un sfert dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani au declarat că, în opinia lor, creştinii demonizează tot ce este în afara bisericii. Bisericile ignoră problemele lumii reale, cred unii dintre cei intervievaţi.

Motivul 2. Adolescenţii şi tinerii din jurul vârstei de 20 de ani experimentează creştinismul într-o manieră superficială. O treime dintre tineri (31%) susţin că biserica este „plictisitoare"; un sfert dintre ei spun că, pentru cariera şi interesele lor, credinţa nu este relevantă; cca 20% dintre tinerii intervievaţi au mărturisit că Dumnezeu părea să fie absent din experienţa lor în bisericile pe care le-au frecventat.

Motivul 3. Bisericile par să fie antagonice ştiinţei. Mulţi simt că există tensiuni şi contradicţii între biserică şi ştiinţă. Creştinii sunt mult prea siguri că „au toate răspunsurile" spun 35% dintre tinerii americani, iar 25% dintre respondenţi au spus că percepţia lor este că biserica are o atitudine anti-ştiinţă. Studiul Barna a arătat că mulţi dintre tinerii care se specializează sau lucrează în domeniul ştiinţelor fac eforturi pentru a-şi menţine credinţa religioasă, respectiv pentru a înţelege modul în care aceasta se poate armoniza cu domeniul în care lucrează.

Motivul 4. Poziţia bisericii vizavi de sexualitate este simplistă. Cultura care supraestimează valoarea sexului, accesul facil la materiale pornografice, creşterea vârstei la care tinerii se căsătoresc - sunt factorii care reprezintă provocări pentru tinerii de azi. Aceştia se întreabă cum să trăiască o viaţă creştină în contextul acestor provocări. O şesime dintre tinerii intervievaţi au declarat că „au făcut greşeli" în privinţa sexului şi că se simt „judecaţi de biserică" din acest motiv.

Motivul 5. Creştinismul pare să aibă o natură exclusivistă. Autorii studiului afirmă că actuala generaţie de tineri americani trăieşte într-o perioadă de mare toleranţă, deschidere şi acceptare a celor care sunt „diferiţi". Aproape o treime dintre tinerii intervievaţi au spus însă că simt că biserica le cere să aleagă între credinţă şi prietenii lor, iar alţi 29% cred că bisericile creştine „se tem" de alte credinţe religioase.

Motivul 6. Biserica pare neprietenoasă faţă de cei care au îndoieli în legătură cu credinţa. Biserica nu este locul unde să ţi se permită să-ţi exprimi îndoielile, spun tinerii.

Kinnaman atrage atenţia asupra a două posibile extreme. Una dintre acestea ar fi ignorarea adolescenţilor şi tinerilor de către părinţi şi liderii religioşi, mergând pe ideea că, odată cu înaintarea în vârstă şi cu procesul de maturizare, aceştia îşi vor găsi drumul spre Dumnezeu. Autorul studiului susţine însă că transformările radicale prin care a trecut societatea în ultimii 25 de ani (social, tehnologic, spiritual) nu pot fi ignorate. Tinerii de azi nu vor reacţiona la fel ca aceia din generaţiile anterioare.

A doua poziţie extremă semnalizată de Kinnaman este atenţia exagerată acordată adolescenţilor şi tinerilor. Acesta observă că bisericile care folosesc toate mijloacele posibile pentru a rămâne conectate cu tinerele generaţii comportă riscul de a se transforma în biserici modelate „după preferinţele" adolescenţilor şi tinerilor, pierzând din vedere identitatea lor biblică. Una dintre soluţiile propuse de Kinnaman este cultivarea relaţiilor inter-generaţionale: tinerii şi generaţiile mai vârstnice trebuie să petreacă timp împreună şi să înveţe unii de la alţii.

(Foto: spiritualwellness.com) http://www.semneletimpului.ro/stiri/6-motive-pentru-care-tinerii-se-indeparteaza-de-biserica-4284.html

Cuvântul sculptează!

19 Octombrie – Cu repetiţia în altă parte

Un cor de cântăreţi făcea repetiţie într-o sală. Deodată, un muncitor care lucra în aceeaşi încăpere începe să dea lovituri puternice cu ciocanul. Cei din cor încearcă să urmeze melodia însă, văzând că melodia loviturilor este mai puternică decât a lor, optează pentru a tăcea şi a suspenda repetiţia. La care dragul de muncitor le spune foarte amabil:

-«Puteţi continua. Nu vă faceţi griji pentru mine, că nu mă deranjaţi.»

Ne este greu să ieşim din noi înşine pentru a ne pune în locul celuilalt. A se gândi la ceilalţi este un lux care nu se află la îndemâna multor persoane. În viaţă, în schimb, este esenţial să învăţăm a ne gândi la cei care ne înconjoară.

Această incapacitate nu este exclusivă vreunei stări sociale: suferă de ea atât cadrul universitar cât şi muncitorul, atât cel bogat cât şi cel sărac.

Niciodată nu este prea târziu pentru a învăţa materia aceasta. Cine o va învăţa de copil va avea mult drum parcurs. Copilului care trăieşte înconjurat de fraţi îi este mult mai uşor şi natural să se gândească la ceilalţi şi să-şi rectifice egoismul.

Ce notă cred că merit la această materie? Reuşesc sau pic?

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

Cuvântul sculptează!

28 Septembrie – Minor

Într-un tribunal din Rudkoeping, în Danemarca, la începutul unei cauze, judecătorul văzu că avocatul apărării avea un câine şezând la picioarele sale. Imediat porunci uşierilor:

-«Scoateţi imediat acest animal din sală.»

-«Scuzaţi, excelenţă», – replică avocatul. «Acesta este câinele meu şi nu există în ţara noastră vreo lege care să interzică prezenţa unui câine într-o sală de audienţe.»

Judecătorul, ezită un moment şi, imediat, spuse calm:

-«Aveţi dreptate. În schimb există o lege care interzice prezenţa în această sală a celor sub optsprezece ani. Aşa că expulzarea se menţine: scoateţi câinele afară!»

Câinele avocatului nu împlinise încă optsprezece ani: era minor.

Există lucruri care nu trebuie făcute, chiar dacă legea nu le interzice. O persoană sănătoasă şi bine formată devine lege pentru ea însăşi. Nu mai este nevoie să i se comande să facă ceea ce este bine nici să evite ceea ce este rău. Ea însăşi descoperă ce anume trebuie să facă sau să nu facă.

Este clar că la acest nivel de formare nu se ajunge fără a studia legea morală şi a reflecta asupra ei

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro