joi, 29 septembrie 2011

Propunere: Finanţarea bisericii ca-n Germania. Bani de la credincioşi, nu de la stat
Un proiect de modificare a modului în care sunt finanţate cultele în România a fost prezentat ieri de o asociaţie care promovează valorile umanismului secular. (EVZ)

(Reportaj) Elevii gălăţeni despre predarea religiei în şcoli: „Este o probă de moralitate"
Conform unui studiu realizat recent de Fundaţia Soros România, 86% dintre români cred că religia trebuie predată la şcoală şi doar 8% au opinie contrară. (Adevărul)

NASA a anunțat că rămășițele satelitului UARS au căzut în Pacificul de Sud (HotNews)

Cum să eviți reapariția pietrelor la rinichi (MedLive)

Fotografie uimitoare: un copil i-a strâns din uterul mamei mâna doctorului care i-a dat viaţă, în semn de mulţumire (Adevărul)

Sursa: www.semneletimpului.ro

Evanghelia după J. Bieber: spune, dar nu obliga

Starul pop Justin Bieber nu este doar un adolescent care se bucură de un succes fenomenal în lumea muzicii, ci şi un credincios care nu se teme să vorbească despre credinţa sa în Dumnezeu. Potrivit CNN, o carte recent publicată evidenţiază latura spirituală a tânărului Justin.

Belieber! Fame, Faith, and the Heart of Justin Bieber

Cathleen Falsani a publicat cartea Belieber! Fame, Faith, and the Heart of Justin Bieber în care explorează viaţa spirituală a adolescentului Bieber. Falsani mărturiseşte că interesul pentru subiect i-a fost stârnit de un interviu publicat de revista Rolling Stone, în care Justin Bieber vorbea despre Dumnezeu.

„Simt că am obligaţia de a planta mici seminţe în fanii mei. Nu intenţionez să le spun «Ai nevoie de Iisus!», însă le voi spune la finalul spectacolului meu «Dumnezeu vă iubeşte»", a declarat Bieber.

Justin Bieber şi-a exprimat poziţia împotriva avortului, fundamentată în credinţa sa creştină, însă a precizat că nu intenţionează să oblige pe nimeni să adopte aceeaşi atitudine vizavi de chestiunea avortului.

Cartea lui Falsani citează de pe platformele de socializare online pentru a arăta că Bieber are într-adevăr influenţă asupra adolescenţilor care sunt receptivi faţă de mesajul său creştin.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Evanghelia-dupa-J--Bieber:-spune--dar-nu-obliga-4279.html

Fenomenul Pitești!

Dragi prieteni, vă anunţăm cu bucurie că a apărut varianta e-book a volumului „Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate” (ediţia a II-a), semnat de istoricul Alin Mureşan. Editura Polirom şi elefant.ro au lansat de curând o colecţie de e-book-uri conţinând cele mai bine vândute cărţi ale editurii şi, mulţumită dumneavoastră, monografia dedicată fenomenului Piteşti, apărută în ianuarie 2011 a intrat şi ea pe listă. E-book-ul poate fi comandat de pe site-ul Polirom la preţul de doar 16.95 RON. Pentru comenzi şi mai multe detalii, click aici.

Sursa: http://www.fenomenulpitesti.ro

Foto: Manuscrisele de la Marea Moartă sunt online

Secole întregi de istorie stau la îndemâna oricărui utilizator de Internet care ar dori să arunce un ochi asupra Manuscriselor de la Marea Moartă, cel mai vechi vestigiu biblic pe care îl are, în prezent, omenirea.

Foto: Daily MailGoogle și Autoritatea Israeliană pentru Antichități au lansat prima bază de date online, conținând sulurile cu o vechime de 2.000 de ani, informează Daily Mail. Baza cuprinde imagini cu sulurile, fotografiate la o rezoluție de 1.200 megapixeli (de sute de ori mai clară decât rezoluția oferită de cea mai scumpă cameră profesională existentă pe piață). Imaginile au fost captate dintr-o singură expunere, pe parcursul căreia, timp de 50 de minute, o cameră a scanat sulul și a absorbit cantități uriașe de informații.

Oamenii de știință spun că sulurile, vechi de 2.000 de ani, au fost redactate de o sectă iudaică din Qumran, în deșertul Iudeii, și au fost ascunse în peșteri în jurul anului 70 d.Hr., când romanii au distrus templul din Ierusalim.

Foto: Daily Mail

Sulul cărții lui Isaia - cel mai cunoscut dintre manuscrise - poate fi tradus în întregime, la simpla trecere cu mouse-ul în dreptul textului.

Foto: Daily Mail
Shai Halevi fotografiind unul dintre fragmentele de sul, la sediul AIA.

Foto: Daily Mail
Așa arată primele fragmente de sul, vândute de păstori pentru o sumă infimă, dar care au astăzi o valoare incalculabilă.
Foto: Daily Mail
Un fragment din cartea lui Isaia, descoperit pe la jumătatea secolului XX.
Foto: Daily Mail
Fragmentele de text sunt scrise pe piei de animal, unele atât de fragile încât curatorii muzeului evită pe cât posibil să le expună la lumină pentru a împiedica deteriorarea lor.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Foto:-Manuscrisele-de-la-Marea-Moarta-sunt-online-4292.html

Manuscrisele de la Marea Moarta, disponibile online

Muzeul Israelului lansează astăzi versiunea digitalizată a manuscriselor de la Marea Moartă, permiţând utilizatorilor să examineze şi să exploreze aceste antice manuscrise biblice, la un nivel de detaliu ce nu era posibil înainte. Dezvoltat în parteneriat cu Google, noul site le oferă utilizatorilor acces la imagini în al căror conţinut se poate căuta, care se încarcă rapid şi au o rezoluţie înaltă, precum şi scurte videoclipuri explicative şi informaţii de bază despre texte şi istoria lor. Pergamentele de la Marea Moartă, care includ cele mai vechi manuscrise biblice existente, oferă o perspectivă importantă asupra societăţii iudaice din Ţara lui Israel, din timpul Perioadei celui de-al Doilea Templu, momentul naşterii creştinismului şi al iudaismului rabinic. Cinci pergamente de la Muzeul Israelului au fost digitalizate în versiune completă pentru această etapă a proiectului şi sunt accesibile online la http://dss.collections.imj.org.il/
Cartea lui Isaia Capitol 1 Verset 1 Manuscrisele de la Marea Moarta, disponibile online
“Suntem privilegiaţi să găzduim în Sanctuarul Cărţii din Muzeul Israel cele mai bine păstrate şi cele mai complete manuscrise de la Marea Moartă descoperite vreodată”, declară James S. Snyder, director al Muzeului Israel Anne şi Jerome Fisher. “Acestea sunt de o importanţă capitală printre reperele culturii mondiale monoteiste, şi reprezintă caracteristici unice ale patrimonului muzeului nostru enciclopedic. Acum, prin parteneriatul nostru cu Google, putem să aducem aceste comori pentru un public cât mai larg posibil.”

Printre cele cinci Manuscrise de la Marea Moartă, care au fost digitalizate până acum, se numără Cartea lui Isaia, Regula Comunităţii, Comentariul la Cartea lui Habacuc, Sulul Templului şi Cartea Războiului, care pot fi găsite prin căutări pe Google.com, care trimit utilizatorii direct la manuscrisele online. Imaginile tuturor celor cinci suluri pot fi mărite astfel încât utilizatorii pot examina textele până în cel mai mic detaliu. Detaliile invizibile cu ochiul liber se fac vizibile prin fotografiile digitale de înaltă rezoluţie ale fotografului Ardon Bar-Hama – cu 1.200 mega pixeli, aceste imagini sunt de aproape 200 ori mai mari ca rezoluţie decât cele produse de un aparat de fotografiat standard. Fiecare fotografie a fost făcută cu tuburi bliţ protejate UV, cu o expunere de 1/4000 secunde pentru a minimiza deteriorarea fragilelor manuscrise. În plus, în Cartea Marelui Prooroc Isaia se pot face căutări la nivel de coloană, capitol şi verset. Cartea este însoţită de un instrument de traducere în engleză, oferind posibilitatea utilizatorilor să furnizeze traduceri ale versetelor în propria lor limbă.

“Proiectul Manuscriselor de la Marea Moartă realizat împreună cu Muzeul Israelului îmbogăţeşte şi păstrează o parte importantă a patrimoniului mondial, făcându-l accesibil tuturor pe Internet”, a declarat profesorul Yossi Matias, Managing Director al Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Google din Israel. “Fiind implicaţi în proiecte similare în trecut, inclusiv Proiectul Google de artă, Colecţia Holocaustului Yad Vashem şi Muzeul Prado din Madrid, am văzut modul în care oamenii din întreaga lume îşi pot spori cunoştinţele şi înţelegerea asupra unor evenimente istorice cheie prin accesarea unor documente şi colecţii online. Sperăm să punem la dispoziţia tuturor cunoştinţele existente în arhive istorice şi colecţii, inclusiv prin punerea online a manuscriselor de la Marea Moartă suplimentare.”

Proiectul digital “Manuscrisele de la Marea Moartă” este finanţat de George Blumenthal şi Centrul pentru Studii Iudaice Online, care au gândit acest proiect cu scopul de a face aceste manuscrise larg accesibile şi pentru a crea o resursă inovatoare pentru savanţi şi publicul larg. Dr. Adolfo Roitman D. Lizbeth şi George Krupp, Curatorul Manuscriselor de la Marea Moartă şi director al Sanctuarului Cărţii, şi Dr. Susan Hazan, Curator al New Media şi Şeful departamentului de Internet al muzeului, s-au ocupat de proiect din partea Muzeului Israelului, în colaborare cu Eyal Fink, pe partea tehnică, şi Eyal Miller, New Business Development Manager la centrul de cercetare şi dezvoltare al Google din din Israel.

Sursa: http://www.curcubeu.com/manuscrisele-marea-moarta-disponibile-online.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+curcubeu+%28Carti+-+dependenti+de+citit%29

Cuvântul sculptează!

29 Septembrie – A se forma

Jenocrates din Calcedonia, discipol de-al lui Platon, a fost întrebat ce anume consideră a fi de bază în educarea copiilor.

-«Cel mai important» – a spus el – «este ca elevul să înveţe să facă din proprie voinţă ceea ce alţii fac doar din obligaţie faţă de lege. Omul înţelept şi prudent trebuie să aibă ca normă a conduitei sale ceea ce-i dictează propria conştiinţă. Aceasta trebuie să fie legea sa.»

Formarea trebuie să ne îndrepte către a dori să facem ceea ce trebuie să facem. Aceasta implică formarea inteligenţei pentru a cunoaşte ceea ce trebuie să facem şi formarea voinţei pentru a dori ceea ce trebuie să facem.

Adevărata formare poartă către libertatea autentică: să faci ceea ce trebuie şi să doreşti ceea ce faci.

Nu este vorba de o formare teoretică, ci practică, pentru viaţă. Pentru acest motiv durează toată viaţa. Dorinţa arzătoare de formare nu trebuie să se stingă niciodată.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro