vineri, 27 aprilie 2012

Scrisoarea PF Cardinal Lucian despre proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor

Excelenţei Sale
Domnului Mihai Răzvan Ungureanu
Prim Ministru al României

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, alături de Biserica Romano-Catolică a luat act cu îngrijorare despre proiectul de lege pe care Guvernul l-a propus pentru rezolvarea situaţiei proprietăţilor confiscate de regimul comunist şi solicită retragerea acestuia şi prezentarea unui alt proiect de lege care într-adevăr să repare nedreptăţile făcute de regimul comunist.

Anularea, prin această lege, a restituirii în natură a bunurilor naţionalizate de regimul comunist reprezintă de fapt o nouă naţionalizare şi o continuare a practicii comuniste de sfidare a dreptului de proprietate. Acest proiect, care se doreşte lege, încalcă fundamental drepturile omului, statul de drept, Convenţia Europeană a Drepturilor omului şi angajamentele internaţionale luate de România de a repara nedreptăţile făcute de regimul comunist.

Proiectul de lege propus loveşte nu numai în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică şi Biserica Romano-Catolică, ci şi în atâţia cetăţeni şi familii din România care de 20 de ani speră să reintre în posesia bunurilor de care au fost deposedaţi abuziv. Guvernul României intenţionează acum să îi anunţe că va legifera jaful şi abuzurile la care au fost supuşi de către comunişti şi umilinţele pe care le-au răbdat în ultimele două decenii.

Cu alte cuvinte, prin acest proiect de lege proprietarii nu primesc înapoi ceea ce li s-a confiscat abuziv, în timp ce alţii primesc ceea ce nu au avut niciodată.

Oferirea acestui proiect de lege ca soluţie de “urgenţă” pentru rezolvarea acestei situaţii, în termenul prescris de CEDO, considerăm că este profund nedreaptă; aşteptăm din partea autorităţilor Statului Român să-şi asume cu responsabilitate atribuţiile.

Pe lângă discriminarea creată între cei care deja şi-au primit proprietăţile confiscate şi cei care vor primi despăgubirea derizorie de 15% din valoarea proprietăţii neretrocedate, actualul proiect de lege discriminează direct Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, îngrădindu-i exercitarea liberă a cultului şi acţiunile sale sociale şi educative.

Statul comunist a confiscat de la Biserică atât lăcaşuri de cult cât şi imobile care erau pentru uz public, cum ar fi şcoli sau spitale. Este responsabilitatea Statului Român să restituie aceste proprietăţi în natură, restituire care nu ar reprezenta nici o cheltuială pentru bugetul de stat.

Biserica noastră nu cere din partea Statului Roman nici favoruri şi nici concesii. Cererea noastră este ca Statul Român să binevoiască a-şi asuma responsabilitatea de a restitui proprietăţile pe care le-a confiscat abuziv regimul dictatorial trecut.

Solicităm totodată ca Guvernul României să elaboreze o lege de restituire a lăcaşurilor de cult greco-catolice care au fost confiscate în baza legii nr. 358/1948. Solicităm lucrul acesta în baza legii naturale, dar şi a legii 247/19.07.2005, titlu II, art. 1 alin. 1, care prevede că “Regimul juridic al imobilelor care au destinaţia de lăcaş de cult va fi reglementat prin lege specială”.

Cu încrederea că Guvernul României nu va promova o măsură atât de nedreaptă şi discriminatorie, Vă încredinţăm, stimate Domnule Prim Ministru, de întreaga noastră consideraţie.

Domnul înviat să Vă întărească şi să Vă însoţească mereu în misiunea şi în viaţa Dumneavoastră.

Lucian Cardinal Mureşan
Arhiepiscop Major
Preşedintele Sinodului
Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică


Sursa: http://www.bru.ro/documente/scrisoarea-pf-cardinal-lucian-despre-proiectul-de-lege-privind-restituirea-proprietatilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu