duminică, 13 mai 2012

Ce motive au credincioşii care părăsesc BisericaIntrigaţi de raportul invers între numărul în creştere al botezurilor şi cel în scădere al credincioşi

Intrigaţi de raportul invers între numărul în creştere al botezurilor şi cel în scădere al credincioşilor care participă la slujba duminicală, jurnaliştii de la săptămânalul “America”, o revistă afiliată Bisericii Catolice, au întreprins o investigaţie pentru a vedea de ce pleacă credincioşii catolici din biserică. Studiul a fost demarat la cererea Episcopului David M. O’Connell al Diecezei de Trenton, New Jersey (SUA).

Studiul, citim pe SemneleTimpului.ro, s-a bazat pe scurte interviuri cu circa 300 de catolici care nu mai frecventează biserica. Toate persoanele intervievate aparţin Diecezei de Trenton. Vârsta participanţilor a variat între 16 şi 90 de ani, media fiind de 53 de ani. 63% dintre subiecţi a fost constituit din femei. Marea majoritate a respondenţilor au părăsit atât biserica la care obişnuiau să meargă, cât şi credinţa catolică. Numai un sfert dintre cei care nu se mai duc la biserică se mai consideră catolici. Important, puţini dintre subiecţi au indicat că s-au separat pe nesimţite de biserică. Pentru cei mai mulţi, aceasta a fost o decizie asumată conştient.

A fost destul de dificil să se identifice o tendinţă semnificativă printre motivele pentru care catolicii îşi părăsesc biserica. Printre motivele invocate au fost refuzul Bisericii de a hirotoni femei, de a permite preoţilor să se căsătorească, de a recunoaşte căsătoriile între parteneri de acelaşi sex sau de a permite cuplurilor divorţate şi recăsătorite să se împărtăşească; s-a invocat şi poziţia Bisericii privitor la contracepţie, dar şi scandalul cu abuzurile sexuale ale clericilor; şi calitatea predicării a fost invocată de unii dintre cei chestionaţi. Îmbucurător a fost că majoritatea persoanelor au fost deschise să îşi discute motivele plecării şi chiar şi să ofere sugestii de ameliorare a relaţiei cu Biserica. Autorii au transmis rezultatele studiului Episcopului David M. O’Connell.

Sursa: SemneleTimpului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu