sâmbătă, 4 februarie 2012

Cuvântul sculptează!

4 Februarie – Femeia lui Cezar

Plutarh povesteşte, în viaţa lui Iuliu Cezar, că unul dintre cei mai zvăpăiaţi căpitani ai ultimei republici romane, Clodio Publio Pulcro, s-a îndrăgostit de Pompeia, femeia lui Iuliu Cezar. Întrucât nu reuşea nicidecum să se apropie de dânsa, a pus la cale o capcană. S-a îmbrăcat în femeie şi, folosindu-se de ocazia pe care i-o oferea celebrarea sărbătorii Zeiţei Bona (la care se permitea intrarea în casă doar a femeilor), reuşi să intre în locuinţa lui Cezar.

A fost descoperit, însă a reuşit să fugă. Cezar, deşi era convins de nevinovăţia femeii sale, a repudiat-o, justificându-şi divorţul său în faţa Senatului cu celebra frază:

„Femeii Cezarului nu-i este de ajuns să fie cinstită. Trebuie să şi pară!”

A avea, a poseda şi a fi: trei categorii pentru care omul se pune în mişcare. Ioan Paul al II-lea vorbea despre necesitatea de a „da întâietate lui a fi”.

Fără îndoială, ceea ce este important este ceea ce cineva este. Însă aceasta nu înseamnă că nu contează, că nu are nici o valoare, ceea ce cineva are şi ceea ce pare. Nu este, nu trebuie să fie primul aspect, însă contează.

„Nici o virtute nu este virtute dacă nu este prudentă”, spunea Sfântul Toma. Nu este prudent să pari a fi ceea ce nu eşti, cu excepţia cazului în care vrei să fii ceea ce pari. În acest caz, ceea ce se încearcă a fi afectează, pozitiv sau negativ, ceea ce eşti.

Ceea ce este fundamental: a căuta să fiu ceea ce trebuie să fiu, iar a fi fiu al lui Dumnezeu înseamnă foarte mult.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

Poeme sublimiste

25

răsărit întunecat

iată Soarele –

bună dimineaţa

doamnă cu coasa

(p. 12)

65

dăruire

mi-am scos inima –

iată meniul de azi...

poftiţi la masă

(p. 25)

96

relativitate

ieri dragoste

azi doar prietenie –

tristă agonie

(p. 35)

Din volumul: Aurel Conțu, Fiorduri – poeme sublimiste, Ed. Semănătorul (Editură online), decembrie 2009.