miercuri, 26 septembrie 2012

Cuvântul sculptează


26 Septembrie – Îndrăzneală fină

Poetul şi dramaturgul aragonez Marcos Zapata a studiat Dreptul. Odată dădea un examen la o anumită materie la Universitatea din Zaragoza. Profesorul care îl examina era dur şi exigent, întreba şi iar întreba. Cel care era examinat trecea de-a dreptul prin clipe grele. La un moment dat, profesorul îi spuse, surâzând cu un aer batjocoritor:
-«Domnule Zapata, văd că una o chiteşti, două le dai pe lângă…»
Iar Zapata răspunse imediat, provocând râsetul studenţilor prezenţi:
-«Dacă şi dumneavoastră aţi sta locului!»
A terminat examenul şi, în ciuda îndrăznelii sale, l-a luat.

E uşor să abuzezi atunci când te afli într-o poziţie superioară, privilegiată. Profesorul are dreptul şi obligaţia de a-l pica pe student dacă acesta nu ştie ceea ce trebuie să ştie. Tatăl are dreptul şi obligaţia de a corecta şi pedepsi pe fiul care nu se comportă aşa cum trebuie să se comporte. Însă nimeni nu are dreptul de a-l umili pe celălalt. Cu atât mai puţin dacă cel care umileşte ocupă un post privilegiat.
Respectul faţă de ceilalţi este o calitate necesară şi recerută celui care comandă, învaţă, educă sau conduce. Dacă este lipsit de ea nu merită să fie – nu va şti să fie – şef, profesor, tată sau conducător. Este incapabil de a forma sau conduce.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro