duminică, 18 noiembrie 2012

Cuvântul sculptează


18 Noiembrie – Jumătate mort


Gines Alberola, secretar pentru mult timp al lui Emilio Castelar, povesteşte în lucrarea dedicata ilustrului orator că, într-o zi, şeful i-a ordonat să ia maşina şi să meargă imediat la casa poetului don Federico Balart pentru a-l anunţa că tocmai murise politicianul şi oratorul don Nicolas Maria Rivero.
Alberola, nu cunoştea prietenia intimă care exista intre politician şi poet, astfel încât îi dădu vestea ca cel mai normal lucru de pe lume.
Văzând efectul dezastruos pe care mesajul său l-a provocat în bietul Balart, rezumat într-un plâns amarnic şi disperat, vru să drege pe cât posibil lucrurile şi spuse:
-Don Federico, liniştiţi-vă, poate că nu a murit de tot.

„Poate că nu a murit de tot” „Poate că a murit doar puţin”. Acest puţin care lipseşte este de puţină consolare pentru cel care rămâne în viaţă.
Însă este adevărat că de când pare că cineva a murit până când realmente a murit, doar Dumnezeu ştie timpul care trece şi ce se petrece în acest timp. Doar Dumnezeu ştie, căci cine a trecut prin această barieră, deja nu mai poate povesti experienţa sa.
Este interesant sfatul pe care-l dă sfântul paroh de Ars. El, câţiva ani înainte de a muri, a fost în această situaţie de a părea mort. Îi spunea după aceea unei verişore că, atunci când va sta lângă cineva în agonie, să se roage cu glas tare, pentru că chiar dacă se crede că nu aude, înţelege totul.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro