sâmbătă, 20 iulie 2013

Biserica Greco-Catolică contestă la Primul Ministru rezultatele recensământului

 
imagineEpiscopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a adresat pe data de 18 iulie 2013 o scrisoare Primului Ministru Victor Ponta prin care contestă, în numele Bisericii Greco-Catolice, rezultatele oficiale ale recensământului din 2011 şi-i solicită acestuia „explicaţii oficiale” faţă de modul de raportare al realităţii confesionale din Romania.
„Biserica Greco-Catolică contestă datele oficiale ale ultimului recensământ pentru că nu reflectă nici pe departe realitatea comunităţii greco-catolice din România”, a spus episcopul Virgil Bercea în deschiderea scrisorii sale.
Conform datelor oficiale, de la recensământul din 2002 la cel din 2011, greco-catolicii ar fi scăzut cu peste 40.000 în Romania.
„Scăderea numărului de greco-catolici, din datele oficiale, cu peste 40.000 nu poate fi justificată deoarece comunităţile greco-catolice au crescut şi s-au înmulţit de la recensământul din 2002 până în 2011”, a spus episcopul Virgil.
Acesta a dat ca exemplu Oradea, unde în 2002 greco-catolicii aveau o biserica şi cinci capele, iar oficial au fost 6.860 de credincioşi, iar în 2011 aceştia aveau cinci biserici şi patru capele, însă conform ultimului recensământ aceştia ar fi numai 5.872.
„La doar două biserici şi o capelă în 2011 erau înscrişi peste 6.000 de credincioşi”, a arătat episcopul în scrisoarea sa, „ca atare, numărul oficial de greco-catolici în Oradea este cu mult inferior realităţii”.
Discrepanta majoră între numărul real şi oficial de greco-catolici se constată în fiecare judeţ unde există greco-catolici.
Episcopul a arătat că „pe durata recensământului din 2011 presa a relatat situaţii concrete care confirmă că multor persoane nu li s-a trecut corect religia”.
De asemenea, mulţi greco-catolicii s-au plâns ierarhiei că nu au fost recenzaţi, sau că recenzorii i-au trecut din oficiu ortodocşi ori au refuzat să le treacă religia la membrii de familie care nu erau acasă.
Episcopul a arătat, de asemenea, că rezultatele finale au fost „prelucrate” de oficialii Statului Român. La prezentarea rezultatelor preliminare în 2012, s-a spus ca populaţia României este de 19.043.767, dintre care 160.275 greco-catolici, iar rezultatele finale publicate în 2013 arăta că populaţia este de 20.121.641 dintre care 150.593 de greco-catolici.
„Este inexplicabil cum, de la un an la altul, datele oficiale ale aceluiaşi recensământ arată că populaţia României a crescut cu peste 1 milion, iar numărul de greco-catolici a scăzut cu circa 10.000 persoane”, a spus episcopul Virgil Bercea în scrisoarea sa.
„Dacă Statul lucrează cu rezultate oficiale ale recensământului, atunci acestea trebuie să reflecte corect situaţia confesională din teritoriu şi nicidecum să fie roadele unor manipulări şi abuzuri grosolane”, a arătat episcopul.
Biserica Greco-Catolică a fost scoasă în afara legii în 1948, iar toate bisericile şi casele parohiale greco-catolice au fost trecute de către comunişti în posesia Bisericii Ortodoxe Române. După căderea regimului comunist, Statul Român continuă să refuze restituirea acestor proprietăţi „pe motiv că acestea trebuie să rămână în posesia comunităţii cu mai mulţi credincioşi”, a spus episcopul. „Acest lucru face ca şi astăzi mulţi greco-catolici să nu aibă unde se ruga”.
Pe lângă refuzul de a fi lăsaţi în propriile biserici, greco-catolicii se confruntă cu situaţii în foarte multe localităţi unde „sunt abuzaţi, discriminaţi, hărţuiţi şi agresaţi cu scopul de a-i face să nu îşi declare apartenenţa confesională”, a spus episcopul.
„Faptul că Statul Român refuză să repare nedreptatea din perioada comunistă şi manipulează rezultatele recensămintelor pentru a arăta că numărul de greco-catolici a scăzut este dovada concludentă că Statul Român duce o politică de epurare culturală şi religioasă a comunităţii greco-catolice din România”.
„Contestăm rezultatele oficiale ale recensământului din 2011, care nu reflectă realitatea confesională din România, şi vă solicităm explicaţii oficiale faţă de modul de raportare a acestor date”, şi-a concluzionat episcopul greco-catolic Virgil Bercea scrisoarea adresată Primului Ministru Victor Ponta.
Pentru referinţă, prezentăm integral textul scrisorii adresat Primului Ministru Victor Ponta.
* * *
Domnului Victor Ponta,
Prim Ministru al României,
Stimate Domnule Prim Ministru,
Biserica Greco-Catolică contestă datele oficiale ale ultimului recensământ pentru că nu reflectă nici pe departe realitatea comunităţii greco-catolice din România.
Conform datelor oficiale publicate pe 4 iulie 2013, în România ar fi 150.593 de greco-catolici, ceea ce nu corespunde cu realitatea din teritoriu. La recensământul din 2002, conform datelor oficiale (contestate de noi şi atunci), au fost înregistraţi 191.556 de greco-catolici.
Scăderea numărului de greco-catolici, din datele oficiale, cu peste 40.000 nu poate fi justificată deoarece comunităţile greco-catolice au crescut şi s-au înmulţit de la recensământul din 2002 până în 2011.
În Oradea, de exemplu, conform recensământului din 2011, numărul oficial de greco-catolici a scăzut cu circa 1.000 în timp ce numărul comunităţilor şi credincioşilor au crescut.
Astfel, în 2002 în Oradea aveam o biserică şi cinci capele, iar conform recensământului 6.860 greco-catolici. În 2011, avem cinci biserici şi patru capele, iar conform recensământului numai 5.872 greco-catolici, deşi la doar două biserici şi o capelă în 2011 erau înscrişi peste 6.000 de credincioşi. Ca atare, numărul oficial de greco-catolici în Oradea este cu mult inferior realităţii.
În fiecare judeţ unde există greco-catolici se constată o discrepanţă majoră între numărul real şi cel oficial de greco-catolici.
Pe durata recensământului din 2011 presa a relatat situaţii concrete care confirmă că multor persoane nu li s-a trecut corect religia.
De asemenea, am primit plângeri de la greco-catolici care, fie nu au fost recenzaţi, fie li s-a spus de către recenzor că dacă sunt români atunci sunt ortodocşi. Ni s-a comunicat, de asemenea, de către multe familii de greco-catolici că recenzorii au refuzat să treacă religia pentru cei care nu erau acasă în momentul recensământului.
Pe de altă parte, compararea datelor preliminare ale recensământului publicate la 24 august 2012 cu cele finale publicate la 4 iulie 2013 arată că cele din urmă au fost „prelucrate” de către oficialii Statului Român:
• 2012 – 19.043.767 persoane în România, 160.275 greco-catolici;
• 2013 – 20.121.641 persoane în România, 150.593 greco-catolici.
Este inexplicabil cum, de la un an la altul, datele oficiale ale aceluiaşi recensământ arată că populaţia României a crescut cu peste 1 milion iar numărul de greco-catolici a scăzut cu circa 10.000 persoane.
Într-un interviu recent din Jurnalul Naţional, domnul Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte, a spus: „Înainte de 1948, greco-catolicii erau aproape 8% din populaţia României Mari. Acum sunt undeva sub 1%. Sigur, greco-catolicii au contestat rezultatele recensămintelor. Dar ăsta e instrumentul cu care lucrăm, un instrument oficial, pentru că noi ca stat nu putem lucra pe estimări făcute de un cult sau altul”.
Daca Statul lucrează cu rezultate oficiale ale recensământului, atunci acestea trebuie să reflecte corect situaţia confesională din teritoriu şi nicidecum să fie roadele unor manipulări şi abuzuri grosolane.
După căderea regimului comunist, Statul Român continuă să refuze restituirea proprietăţile Bisericii Greco-Catolice pe care le-a confiscat în 1948 şi le-a dat Bisericii Ortodoxe Române pe motiv că acestea trebuie să rămână în posesia comunităţii cu mai mulţi credincioşi. Acest lucru face ca şi astăzi mulţi greco-catolici să nu aibă unde se ruga.
Pe lângă aceasta, în foarte multe localităţi credincioşii greco-catolici sunt abuzaţi, discriminaţi, hărţuiţi şi agresaţi cu scopul de a-i face să nu îşi declare apartenenţa confesională.
Faptul că Statul Român refuză să repare nedreptatea din perioada comunistă şi manipulează rezultatele recensămintelor pentru a arăta că numărul de greco-catolici a scăzut este dovada concludentă că Statul Român duce o politică de epurare culturală şi religioasă a comunităţii greco-catolice din România.
Contestăm rezultatele oficiale ale recensământului din 2011, care nu reflectă realitatea confesională din România, şi vă solicităm explicaţii oficiale faţă de modul de raportare a acestor date.
+ Virgil Bercea
Episcop
via EGCO.ro