miercuri, 25 septembrie 2013

Cum îți protejezi sănătatea emoțională

Sentimentele față de propria-ți persoană, puterea și modul în care înfrunți evenimentele delicate și problematice ale vieții, dar și calitatea relațiilor cu cei din jur depind de sănătatea ta mentală, punctează organizația Help Guide. Protejarea acesteia este unul dintre cei mai importanți pași spre a-ți construi o viață după propriile tale obiective și valori, respectându-te pe tine, dar și pe ceilalți, adaugă Live Strong. Gândirea pozitivă, sinceritatea față de tine însuți, deschiderea față de nou și dorința de a cunoaște și a experimenta sunt câteva din acele elemente care îți protejează sănătatea emoțională.

Ghid practic pentru a deveni mai sănătos emoțional

Foto: pickthebrain.com 1. Nu fugi de trăirile tale interioare! Din păcate, eșecurile și evenimentele negative care pot naște stări de depresie, tulburare sau stres, nu ocolesc pe nimeni. Dar atunci când păstrezi în interiorul tău toate aceste trăiri, nu faci decât să le accentuezi, subliniază Tal Ben-Shahar, autorul cărții În căutarea perfecțiunii (The Pursuit of Perfect). Recunoscându-le, fie în scris, în fața unui prieten de nădejde sau doar față de tine, vei putea diminua din puterea lor asupra ta și te vei putea elibera din „ghearele" lor.

2. Acceptă-te așa cum ești! Acest lucru nu înseamnă să trăiești în mediocritate, ci să îți îmbrățișezi" atât calitățile, cât și defectele, pentru a putea deveni conștient de acele zone unde ai de făcut schimbări și la care mai ai de lucrat cu tine însuți. Atunci când nu te accepți, nu faci altceva decât să îți conturezi o imagine negativă despre propria-ți persoană, lucru care poate conduce la acumularea de sentimente de acelaşi fel.

3. Fii flexibil! Privind partea plină a paharului, învățând din greșeli și privind experiențele ca pe o lecție de învățat, cu siguranță vei adopta o atitudine mult mai productivă decât dacă te-ai lăsa doborât de acestea. O astfel de strategie se poate dovedi extrem de benefică sănătății tale emoționale.

4. Alege calea de mijloc! Existența noastră nu este albă sau neagră, ea cuprinde tot felul de nuanțe de gri, iar uneori principiul „totul sau nimic" ne poate face foarte mult rău. În anumite circumstanțe, de vină pentru starea precară a sănătății noastre emoționale este excesul. Exact ca și în cazul protejării sănătății fizice, moderația este cheia succesului, sugerează The Daily Mind.

5. Visează tot mai îndrăzneț! Perspectivele pe care visurile ni le conturează au puterea de a ne inspira, dar și de a ne ajuta să trecem peste etapele dificile cu care ne confruntăm, precizează Jack Canfield, expert și lider în consilierea pentru performanță a antreprenorilor, manaferilor sau specialiștilor în vânzări, într-un articol pentru Huffington Post. Imaginează-ți zilnic visul tău și fă tot ce îți stă în putință pentru a-l transforma în realitate. Vei vedea cum pe parcurs mintea ta va genera tot mai multe soluții creative pentru a-l realiza.

6. Fii propriul tău susținător! Poți folosi citate motivaționale și încurajări pe care să ți le repeți atunci când te trezești și ori de câte ori simți nevoia pe parcursul zilei.

7. Fii recunoscător pentru ceea ce ai!
Ai o mulțime de lucruri în viață care îți aduc bucurie zilnic și pentru care ar trebui să fii recunoscător! Adu-ți aminte de acestea în fiecare zi, pentru a nu lăsa gândurile negative să îți „fure" atenția de la ceea ce te face fericit și astfel să îți pună în pericol sănătatea emoțională!

8. Vindecă-te prin rugăciune! Confesează-te Divinității și lasă-te ghidat de puterea Sa pentru a depăși acele situații dificile care îți alimentează starea interioară negativă. Fă-ți timp pentru a citi câteva pasaje biblice care să îți servească drept inspirație și în același timp să te vindece spiritual.