joi, 31 octombrie 2013

Agustin Filgueiras Pita: De vorbă cu Isus – rugăciune cu… o pâine pentru fiecare zi

Editura Sapientia anunţă apariţia cărţii “De vorbă cu Isus – rugăciune cu… o pâine pentru fiecare zi”, scrisă de Agustin Filgueiras Pita şi tradusă în limba română de pr. Paul Budău. Cartea apare în colecţia “Cateheză”, formatul 14×20, are 381 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 30 lei. Redăm prezentarea semnată de Ştefan Tamaş pentru această carte.
Rolul şi importanţa povestirilor în instruire şi educare sunt bine cunoscute; poveştile asigură dezvoltarea intelectuală a copiilor, furnizând şi întregind cunoştinţe într-un mod atractiv. Aportul unor pilde nu este de neglijat nici în viaţa celorlalte categorii de vârstă, deoarece ele influenţează dezvoltarea morală corectă. Cartea de faţă este rodul unei prezenţe continue a autorului, Agustin Filgueiras Pita, în mijlocul copiilor, cei care de altfel au inspirat această carte: “multe sunt harurile pe care le datorez lui Dumnezeu; însă unul dintre marile daruri pe care mi le-a făcut Domnul a fost să petrec cea mai mare parte din viaţa mea printre copii”, spune autorul în introducerea cărţii; “o mulţime de lecţii mi-au dat micuţii de-a lungul a 34 de ani dedicaţi învăţământului. Poate că mai mult am învăţat decât am predicat.”
Dacă în şcoală povestirea este metoda prin care învăţătorul sau profesorul transmite unele cunoştinţe care nu pot fi dobândite de copii prin experienţa personală, povestirile consemnate în această carte au menirea de a ne da câte “o pâine pentru fiecare zi”, un punct de reflecţie cu rol formativ. Prin varietatea, bogăţia şi noutatea ideilor pe care le cuprind, povestirile contribuie la lărgirea sferei spirituale, la dezvoltarea unui comportament cât mai autentic şi la o educaţia morală. Ca o structură generală a acestei culegeri avem cele douăsprezece luni ale anului, care, la rândul lor, sunt divizate pe teme specifice fiecărei zile, precum: “Ce face Dumnezeu?”, “Izvorul fericirii”, “Luxul de a gândi”, “Aventura de a trăi”, “Dumnezeu îl revalorifică pe om” etc.
Dumnezeu este iubire, fericire, bucurie. Tot ceea ce există bun şi bucuros provine de la el. Pentru aceasta, a fi departe de Domnul înseamnă a fi departe de fericire. Aşa cum îi spunea Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea unui om care avea ceva timp de când se depărtase de viaţa de credinţă: “Ce rău se simte cineva atunci când este departe de Dumnezeu! Întoarce-te!” Fără Dumnezeu nu există pace, fericire, nici bucurie care să dureze. Doar el poate sătura foamea de fericire pe care cu toţii o avem în interiorul nostru. Ce rău se simte cineva atunci când este departe de Dumnezeu! Parcurgerea drumului de fiecare zi cu această culegere de povestioare însoţite de scurte meditaţii poate fi benefică atât la nivel personal, îmbogăţindu-ne şi întărindu-ne viaţa interioară, cât şi la nivel comunitar, devenind noi înşine nişte ghizi pentru aproapele nostru.