marți, 15 octombrie 2013

BLAJ: manifestări dedicate comemorării Episcopului Atanasie Anghel

Astăzi, 15 octombrie 2013, vor avea loc în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Blaj, manifestări dedicate comemorării Episcopului Atanasie Anghel, de la a cărui trecere în veşnicie s-au împlinit pe 19 august, trei sute de ani.

Manifestările vor începe la orele 18:30 printr-o procesiune de la Castelul Mitropolitan la Catedrala Arhiepiscopală cu racla osemintelor Episcopului Atanasie Anghel. La această procesiune vor participa toți episcopii greco-catolici, aflaţi la Blaj pentru a participa la Sesiunea de toamnă a Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Momentul comemorativ va continua cu un parastas de pomenire a Episcopului Atanasie Anghel, făuritor al unirii, celebrat de Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan.

De asemenea, doamna conf. dr. Greta Monica Miron din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, va susţine o conferinţă despre viaţa şi activitatea Episcopului Atanasie Anghel. Cu acelaşi prilej va fi lansat şi volumul “Episcopul Atansie Anghel – 300 “, o antologie care cuprinde texte ale unor reputaţi istorici şi oameni de litere despre Atanasie Anghel, realizată de Ion Buzaşi şi Ion Moldovan, sub egida Curiei Arhiepiscopiei Majore. Seara comemorativă se va încheia cu un concert de muzică religioasă.

 



Sursa aici