joi, 24 octombrie 2013

Cine turtește nervii risipește și natura ocrotește!


Trăim într-o eră a munților de gunoaie fiindcă am devenit consumiști. Și pentru că poftele noastre au crescut, și dorința de curățenie s-a arătat la orizont.
Noi românii, din păcate, nu ne putem lăuda că suntem un popor strângăreț din fire care să lase în urmă curat ca unele popoare de pe mapamond, dar totuși, ca să ne încurajăm puțin, în ultimii ani s-a văzut o dorință de reabilitare.
În acest sens s-au pornit în țară diverse campanii, iar acum cei de la ecorom ambalaje S.A, doresc să ne sensibilizeze pentru a fi mai responsabili cu mediul ce ne înconjoară, respectiv să colectăm deșeurile în mod selectiv. De ce așa și nu altfel? Pentru că în acest mod vor fi mai ușor de sortat, nu va fi nevoie de prea mult timp pentru a le pune în containerele potrivite de la Ecorom (galben – plastic şi metal, verde – sticlă, albastru – hârtie) pentru a le împacheta și trimite la reciclare. Ei ne propun și să le strivim ca astfel să încapă mai multe deșeuri în containerele special amenajate în acest sens pentru ca mașinile ce preiau deșeurile să facă mai puține drumuri spre a le aduna. Trebuie să ne gândim că mai avem destul de puțin petrol pe Terra...
Apoi, învățăm de la cei de pe colecteazaselectiv.ro următoarele: „E științific demonstrat că te simți mai bine dacă dai afară răul din tine, aşa că nu te abține și varsă-ți nervii pe ambalajele reciclabile! Te destresezi și totodată faci un bine reciclând!” Deci să ne punem pe turtit :)! (Vezi și aici)

V-aţi întrebat în cât timp se biodegradează deşeurile?, iată aici o listă (după Cătălin):
Deşeu de hârtie: 3 luni;
Ziare: 3 – 12 luni;
Chibrituri: 6 luni;
Filtru de ţigare: 1 – 2 ani;
Guma de mestecat: 5 ani;
Cutii de Aluminiu: 10 – 100 ani;
Sticle din plastic: 100 – 1000 ani;
Pungi din plastic: 100 – 1000 de ani;
Cărţi de credit: 1000 ani;
Recipiente din sticlă: 4000 ani.

Dacă le-am turti uite ce s-ar ivi:
- 4 PET-uri pliate = 1 PET nepliat
- 10 doze presate = 1 doză nepresata
- 3-50 cutii de carton pliate = 1 cutie nepliată

Informează-te pentru a deveni conștienți de lumea în care trăim acesând site-ul http://www.colecteazaselectiv.ro/reciclare-pentru-destresare/index.html

Îl provoc pe bloggerul Chinezu (că de mult așteptam un astfel de moment) să fie creativ. Știu că este inventiv din fiere așa că aș vrea să-l văd cum inventează un mecanism de turtit sticle din plastic sau pet-uri. Și îți voi da câteva indicii (să nu zici că sunt rău! sic): va arăta ca un fel de ghilotină, dar în loc de cuțit va avea un ciocan sau nicovală, grea cât să zdrobească o piatră (sau piciorul ăluia de te enervează. Glumesc evident, nu mă lua în serios!) pe un mecansm cu scripete (să poți ridica ușor greutatea) și apoi un buton (cum vrei tu!) care să pună în mișcare tărășenia care ne va turti dușmanul (care ne ucide zi de zi poluându-ne)! Ce zici, încerci?!?

Și voi, dragi cititori, sunteți invitați să turtiți ambalajele pentru a reduce volumul acestora ca astfel să fie mai ușor de colectat.

Mai jos un spot hazliu! ;)


 

Cine turtește nervii risipește și natura ocrotește!