marți, 22 octombrie 2013

Creșterea speranței de viață a oamenilor amenință speciile de animale pe cale de dispariție

Cu cât crește speranța de viață a oamenilor, cu atât cea a animalelor și păsărilor aflate pe cale de dispariție este pusă în pericol, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California, Davis.

Foto: globalpost.com Oamenii de știință punctează că speranța de viață a oamenilor poate fi „elementul prevestitor cheie pentru invaziile și extincțiile la nivel mondial". Cu toate acestea, acest factor este rar folosit în cazul evaluării impactului activității omenești asupra mediului. Coordonatorul studiului, Aaron Lotz, student postdoctoral la Departamentul de Biologie pentru Viață Sălbatică, Pescărie și Conservare, subliniază importanța includerii impactului uman direct asupra naturii și mediului înconjurător.

Studiul a analizat situația din 100 de țări, incluzând 87% din totalul populației mondiale și 74% din totalul suprafeței pământului. Ei au folosit o serie de 15 variabile economice, ecologice și sociale/de administrație, de la turism, eficiența energetică, produsul intern burut per capita, subnutriția, intensitatea agriculturii, precipitațiile, totalitatea biodiversității, până la speranța de viață, gradul de alfabetizare al adulților, reglementările pentru pesticide și stabilitatea politică. Datele au fost apoi corelate cu situația speciilor de mamifere și păsări invazive și aflate pe cale de dispariție - două elemente pe care cercetătorul Aldo Leopold le considera a fi un indicator al „bolii ținuturilor", precizează raportul.

Rezultatele au arătat că Noua Zeelandă, Filipine, Statele Unite, Indonezia și Japonia sunt țările în care amenințările asupra păsărilor sunt cele mai ridicate. La polul opus s-au aflat Irlanda, Togo, Regatul Unit, Guinea-Bissau și Norvegia. În ceea ce privește animalele, speciile aflate în cel mai mare pericol se află în Cuba, Republica Dominicană, Indonezia, Sri Lanka și India, în timp ce riscurile cele mai mici au fost înregistrate în Suedia, Finlanda, Trinidad şi Tobago, Elveția și Nicaragua.

De asemenea, din cele 100 de țări analizate, în 25 nu au fost găsite specii de păsări invazive, iar alte 13 procente nu aveau mamifere invazive. Țările africane au înregistrat cele mai mici procente de astfel de specii. De asemenea, creșterea valorii produsului intern brut per capita a condus la creșterea numărului de păsări și animale invazive.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Ecology and Society.