joi, 31 octombrie 2013

Cum influențează bătaia comportamentul copiilor

Copiii de cinci ani care primesc pedepse corporale de la părinți ar putea dezvolta probleme de vocabular și un comportament agresiv mai târziu, în școala generală, arată un studiu publicat în jurnalul de specialitate Pediatrics.

Foto: thestorkmagazine.com Cercetătorii au folosit datele adunate în cadrul proiectului Fragile Families and Child Well-Being Study, la care au participat aproximativ 4.200 de copii născuți în perioada 1998-2000 în 20 de orașe din SUA. Noul studiu a inclus circa 1.900 de copii. Când copii aveau trei, respectiv cinci ani, părinții acestora au fost rugați să evalueze frecvența cu care le-au aplicat o pedeapsă corporală în ultima lună. De asemenea, mamele au fost întrebate de existența problemelor de comportament ale copiilor. La vârsta de cinci ani, aceștia au fost rugați să participe la un test de vocabular.

Aproximativ 57% dintre mame și 40% dintre tați au mărturisit că și-au lovit copilul când acesta avea trei ani, iar 52 de procente dintre mame și 33 de procente dintre tați au aplicat micuților de cinci ani pedepse corporale.

Pedepsele corporale primite de la mame au contribuit la creșterea seminificativă a comportamentului agresiv al copilului ajuns la vârsta de nouă ani, chiar și atunci când frecvența bătăilor primite era redusă. În ceea ce privește bătăile rare primite de copiii de trei ani de la mame, efectul negativ al acestora nu a fost observat atunci cînd micuții au împlinit nouă ani. În plus, aplicarea frecventă a corecțiilor corporale din partea tatălui, asupra copilului de cinci ani a contribuit la obținerea unui punctaj mai mic la testele de vocabular.

„Bătăile modelează agresivitatea ca o metodă de rezolvare a problemelor, că poți lovi oamenii pentru a obține ce vrei", a declarat pentru Reuters Elizabeth Gershoff, care studiază disciplina parentală și efectele sale la Universitatea din Texas și care nu a luat parte la cercetare.