miercuri, 16 octombrie 2013

Cum să îți fii un critic constructiv

Autocritica ar putea fi asemănată cu o sabie cu două tăișuri. Pe de-o parte, aceasta îți poate micșora încrederea în forțele proprii și stima de sine. Pe de altă parte, însă, autocritica te poate ajuta să devii conștient de propriile slăbiciuni și nesiguranțe, în scopul de a le îndrepta.

Foto: planetsave.comDe multe ori, atunci când ne criticăm pentru propriile greșeli sau neajunsuri, ajungem, de fapt, să ne învinuim, uitând să invățăm din propriile eșecuri. Mai mult, un studiu efectuat de oamenii de știință de la Universitățile Massachusetts Dartmouth și McGill, arăta că autocritica poate să ne micșoreze abilitatea de a progresa în îndeplinirea obiectivelor și ne determină să procrastinăm.

Însă când autocritica este privită ca un instrument care ne poate ajuta să ne dezvoltăm, aceasta ne poate învăța lecții prețioase, ne poate ajuta să ne învingem slăbiciunile sau obiceiurile nocive, punctează Good Therapy

Evitând să îți critici acele atribute generale, pe care nu le poți schimba, vei reuși să transformi această practică într-una benefică ție, notează Psychology Today. Persoanele care își evaluează greșelile, descoperind comportamente negative specifice, care pot fi schimbate și care privesc situația într-un mod optimist reușesc cu mai multă ușurință să se critice constructiv. În loc să se acuze că nu sunt inteligente, de exemplu, acestea vor găsi motivul care le-a scăzut randamentul, precum privitul la televizor până târziu.

Gregg Walker, de la departamentul de comunicare în public din cadrul Universității de Stat Oregon puncta câteva aspecte importante atât pentru cel aflat simultan în poziția de critic și criticat. Atunci când îți ești propriul critic, cunoașterea bunelor practici în cazul ambelor poziții devine extrem de importantă. Astfel vei reuși să eviți un conflict cu tine însuți și să receptezi mult mai eficient chiar și cele mai aspre observații pe care ți le aduci. Un lucru pe care trebuie să ți-l aduci aminte atunci când practici autocritica este să te concentrezi asupra comportamentului necorespunzător, nu asupra propriului caracter. De asemenea, tu ești singurul care își cunoaște limitele, de aceea evită să depășești pragul de observații pe care le poți tolera și înțelege la un moment dat.

Din poziția de criticat, Walker sugerează că este important să conștientizezi valoarea pe care critica pe care ți-o aduci o are. Acest lucru îți va oferi puterea de a o accepta și de a o privi ca pe un mijloc de autodezvoltare personală și profesională. Foarte important este și să găsești acele metode prin care să învingi comportamentul criticat.

Nu în ultimul rând, atunci când te critici, este important să o faci cu o doză generoasă de compasiune pentru propria-ți persoană, adaugă Psychology Today. Acest din urmă element poate atenua duritatea observațiilor critice pe care ți le aduci, lucru care te va ajuta să le faci față mult mai ușor. Compasiunea față de tine însuți te lasă să îți observi și să îți accepți cu înțelegere atât calitățile, cât și defectele, contribuind astfel la îndreptarea celor din urmă. În special în situațiile dificile, compasiunea este cea care ne ajută să ne construim fericirea pe termen lung și succesul, nu autocritica, sugerau cercetătorii Paul Gilbert de la Spitalul Kingsway, Regatul Unit și Kristin Neff de la Universitatea din Texas, Austin, notează Live Science