sâmbătă, 26 octombrie 2013

Cum va arăta Ziua Judecăţii - cinci teorii

Ţinând cont că Apocalipsa, ultima carte a Bibliei, vorbeşte despre viitor, interpretarea ei a pus şi încă pune cele mai multe probleme teologilor şi credincioşilor care o citesc şi vor să o înţeleagă.

ziua_judecatii (Foto: giselleaguiar.com)Unii creştini cred că ziua judecăţii a avut deja loc în primul secol. Aceştia cred că majoritatea profeţiilor din Biblie s-au împlinit deja până la anul 70 D.Chr, când a avut loc distrugerea Templului din Ierusalim.

O a doua teorie asociază ziua judecăţii cu câteva evenimente istorice sau experienţe personale, care conduc spre convingerea că ziua judecăţii nu este un eveniment literal. Adepţii acestei teorii consideră că toată istoria prezentată în Apocalipsa se întinde pe parcursul întregii istorii a bisericii creştine, de la secolul I la revenirea lui Iisus Christos. În consecinţă, unele părţi ale Apocalipsei sunt interpretate simbolic pentru a face referire la viaţa bisericii în ansamblu, iar ziua judecăţii va fi diferită pentru fiecare individ.

În ceea ce priveşte succesiunea evenimentelor din timpurile din urmă, există alte trei teorii. Unii creştini consideră că va exista o singură zi a judecăţii, în care şi cei credincioşi, dar şi cei necredincioşi vor fi judecaţi.

Alţi creştini cred că vor exista două judecăţi distincte. Prima ar fi judecata „oilor" (a celor credincioşi) şi a „caprelor" (a celor care nu I-au fost credincioşi lui Dumnezeu), care va avea loc după perioada de strâmtorare şi înainte de perioada de o mie de ani până la sfârşitul total al acestui Pământ. A doua ar fi judecata finală care este descrisă în Biblie prin expresii ca „scaunul lui Christos" şi „marele tron de domnie al judecăţii". Această judecată va avea loc înainte de apariţia cerurilor noi şi a unui Pământ nou.

O a cincea teorie face referire la trei zile de judecată. Prima are loc în faţa scaunului de domnie al lui Iisus Christos şi îi include doar pe creştinii care s-au pocăit de viaţa lor şi au avut o relaţie autentică cu Dumnezeu. Aceasta se bazează pe versetul 10 din 2 Corinteni 5: „Căci toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată al lui Hristos, pentru ca fiecare să-şi primească răsplata după binele sau răul, pe care-l va fi făcut când trăia în trup."

Apoi, a doua etapă este judecata „oilor" şi a „caprelor", la sfârşitul perioadei de strâmtorare. Atunci, Iisus îi va lua la cer pe cei credincioşi, moment în care va avea loc mileniul petrecut în prezenţa lui Iisus.

Iar cea din urmă etapă va fi judecata din faţa marelui tron de domnie, unde va avea loc condamnarea celor necredincioşi, înainte de apariţia unui cer nou şi a unui Pământ nou. Această etapă este descrisă în Biblie în Apocalipsa 20:12: „Şi am văzut pe morţi, mari şi mici, stând în picioare înaintea scaunului de domnie. Nişte cărţi au fost deschise. Şi a fost deschisă o altă carte, care este cartea vieţii. Şi morţii au fost judecaţi după faptele lor, după cele ce erau scrise în cărţile acelea."