luni, 14 octombrie 2013

La ce pericole te expui când te lași absorbit de telefonul mobil

Zeci de pasageri dintr-un metrou din San Francisco nici nu au observat cum un tânăr călător a scos de mai multe ori un pistol de calibrul 45 pe care l-a îndreptat spre culoar. Cum a fost posibil? Aceștia erau mult prea absorbiți de activitățile pe telefoanele lor mobile. Abia după ce o crimă a fost comisă în prezența lor, aceștia au sesizat pericolul la care erau expuși, informează San Francisco Gate.

Foto: Joseph Reid/Alamy / theguardian.com„Nu au fost mișcări ascunse - arma era la vedere. Acești oameni sunt în imediata lui proximitate și nimeni nu vede asta. Sunt atât de absorbiți de scrierea de mesaje, de lectură și de fleacuri. Sunt complet orbi față de ceea ce e în jurul lor", a declarat procurorul George Gascón, citat de sursă.

Luni seară, un tânăr de numai 20 de ani, pe nume Justin Valdez, student la Universitatea de Stat din San Francisco, a murit împușcat „la întâmplare", după cum au clasat autoritățile tipul atacului. Poliția a arestat marți făptașul, în persoana lui Nikhom Thephakaysone, informează NBC Bay Area.

Folosirea gadgeturilor tehnologice se poate dovedi a fi extrem de periculoasă, în condițiile în care acestea ne acaparează atenția complet și ne fac orbi la ceea ce se petrece în jurul nostru. Un studiu a arătat că numărul pietonilor accidentați din cauză că erau absorbiți de activitățile efectuate pe aceste gadget-uri s-a dublat în numai cinci ani, din 2005. Cei mai mulți dintre ei aveau între 21 şi 25 de ani, iar cauza principală a accidentelor (69% dintre cazuri) a fost conversația telefonică. Până în 2015 se așteaptă ca numărul victimelor să se dubleze din nou.

Efectul de „orbire provocată de neatenție" în cazul persoanelor care se concentrează asupra activităților pe telefonul mobil a putut fi observat și de cercetătorii de la Western Washington University, punctează Live Science. Într-un experiment efectuat în 2009, profesorul Ira E. Hyman a constatat că numai 25% dintre pietonii din campusul universitar care foloseau telefonul mobil au observat clovnul angajat de cercetător să pedaleze pe alei, pe un monociclu.

Până la sfârșitul acestui an se preconizează că numărul utilizatorilor de telefonie mobilă, la nivel global, va depăși populația mondială, informează Breeze Mobile. În România, rata de penetrare pe piață a smartphone-urilor a ajuns la 25 de procente, iar numărul celor care accesează internetul de pe telefonul mobil îl va depăși pe cel al userilor care navighează online de pe computer. Într-o lume atât de conectată, în care atenția noastră este furată de ultimele noutăți de pe Facebook, de cele mai proaspete știri și evenimente, de SMS-urile și mailurile primite, ori de conversațiile telefonice prelungite, facilitate de multitudinea de minute incluse în opțiuni, poate deveni dificil să mai fii prezent la ceea ce se desfășoară în jurul tău. Înainte, „atunci când mergeai într-un loc public, presupuneai că toată lumea se află în acel loc cu tine". Astăzi, însă, „ce se întâmplă în zonele publice când toată lumea vorbește la telefon? Toată lumea este în altă parte", remarca în legătură cu evenimentul din San Francisco Jack Nasar, profesor de urbanism și planificare regională, specializat în psihologia mediului, la Universitatea de Stat Ohio, citat de SF Gate.