miercuri, 9 octombrie 2013

„Particula lui Dumnezeu” câștigă Premiul Nobel pentru Fizică

Fizicianul britanic Peter Higgs și fizicianul belgian François Englert împart Premiul Nobel pentru Fizică din acest an, după ce amândoi au propus, în mod independent, acum aproximativ 50 de ani, o teorie despre felul în care particulele capătă masă, teorie ce se bazează pe descoperirea bosonului Higgs, confirmată anul trecut printr-un experiment reușit în acceleratorul de particule de la CERN.

Foto: www.dreamstime.comÎn iulie 2012, CERN (Organizaţia europeană pentru cercetări nucleare) a anunţat descoperirea unei particule subatomice care ar putea fi identificată drept bosonul Higgs, confirmând astfel supozițiile cercetătorilor.

Ce este bosonul Higgs

Conform fizicienilor, tot ce formează universul cunoscut este alcătuit din câteva particule fundamentale, adică elemente care nu mai pot fi descompuse în particule mai mici. Dacă aceste particule nu ar avea masă, ele ar călători cu viteza luminii și nu ar putea să formeze atomi, iar dacă atomii nu ar exista, nu am exista nici noi. Teoria actuală despre formarea universului, denumită Modelul Standard (veche din 1968) poate să explice toate fenomenele care stau la baza formării materiei, mai puțin originea masei. Aici intră în scenă mecanismul Higgs, care oferă particulelor elementare posibilitatea de a avea masă, cu condiția existenţei unei particule denumită Higgs. Pentru a demonstra că bosonul Higgs este o realitate și nu doar o supoziție teoretică, s-a construit de la zero un aparat care să creeze condițiile existenței lui (Large Hadron Collider) și au trebuit să treacă 50 de ani până la prima „apariție" a acestuia.


Ce spune descoperirea despre viitorul universului

Se spune că spaţiul, chiar şi în vid, este plin cu un câmp Higgs, care conferă particulelor fundamentale masă (dacă acest câmp ar putea fi rupt în cele mai mici bucăți, acelea ar fi particule Higgs). Tim Barklow, fizician la SLAC National Accelerator Laboratory în California explică însă că energia acestui câmp poate fluctua. Conform calculelor actuale, câmpul Higgs este la un „potențial minim", dar dacă asta s-ar schimba în timp, schimbând și masa particulelor fundamentale, „toate legile fizicii s-ar schimba și totul s-ar strica", citează LiveScience. Descoperirea bosonului Higgs a însemnat pentru mulți fizicieni și descoperirea faptului că este foarte probabil ca universul să fie instabil și la un moment dat, peste câteva miliarde de ani, să se autodistrugă, scrie Scientific American.

Lucruri interesante de știut

Peter Higgs, primul care a prevăzut existența acestei particule, era sigur de descoperirea ei, dar nu în timpul vieții sale. Din cauza dificultății de a crea condițiile necesare pentru apariția ei, iniţial bosonul ar fi trebuit să primească porecla "Goddamn Particle" (Particula blestemată), după ideea fizicianului american Leon Lederman. În cele din urmă, ca urmare a unei decizii editoriale, fizicianul l-a numit "The God Particle" (Particula lui Dumnezeu)."

Teorii afectate de bosonul Higgs

Descoperirea felului în care particulele capătă masă și alte descoperiri ce vor urma în mod natural după aceasta, de exemplu, ce este materia neagră care umple universul, ar putea avea un impact radical asupra unora dintre cele mai vehiculate teorii despre formarea universului, precum teoria big bangului, teoria designului inteligent și nu în ultimul rând creaționismul.

Nu puțini au fost cei care au catalogat descoperirea drept „un cui în sicriul religiei", conform descrierii unui profesor de la Universitatea Cambridge, mai ales datorită faptului că de multe ori se discută despre câmpul Higgs în contextul teoriei Big Bangului, deși descoperirea nu este direct legată de controversa creaționism-evoluționism. După explozie, când temperatura în univers a început să scadă, a avut loc o schimbare în câmpul Higgs, care i-a permis că interacționeze cu particulele, dându-le masă, susțin unii fizicieni. În schimb, Jake Hebert, profesor creaționist, se întreabă de ce acest proces nu s-ar putea produce și într-un scenariu creaționist, fiind dată acceași temperatură scăzută.

Ideea că însuși câmpul Higgs ar fi fost scânteia care a provocat Big Bangul este pe limba unor apologeți ai Big Bangului, care speră să găsească destule caracteristici ale acestui câmp încât ideea să fie plauzibilă. Deocamdată nu este cazul. Chiar și fizicianul și „evanghelistul Big Bangului" Lawrence Krauss a admis că descoperirea bosonului nu oferă o explicație pentru cauza Big Bangului, pentru care „nu avem capacitatea tehnologică de a o descoperi”. În timp ce unii cercetători mulțumesc naturii pentru această descoperire, pentru alții nu este decât încă o confirmare că proprietățile universului sunt aranjate extrem de fin de către un Creator, pentru a permite existența vieții.