sâmbătă, 26 octombrie 2013

Știința dezvăluie 4 lucruri surprinzătoare despre personalitatea umană

Chiar și atunci când ai impresia că te cunoști bine pe tine însuți, anumite acțiuni sau chiar gânduri pe care le nutrești te pot surprinde. În spatele naturii umane se ascund numeroase necunoscute, pe care o serie de studii au încercat să le afle.

Foto: learning-mind.comStăpânirea de sine - secretul succesului

În perioada anilor 1960, un grup de cercetători de la Universitatea Stanford a efectuat un experiment denumit The Marshmallow Test (Testul Bezelei), prin care au vrut să observe acele procese mentale care îi determină pe oameni să aibă o voință mai puternică sau mai slabă, notează New Yorker. La studiu au participat câteva sute de copii de patru ani care au avut de ales fie să primească pe loc o recompensă constând într-o bezea, fie să aștepte un sfert de oră, iar atunci vor primi două dulciuri, arată publicația Time. Apoi au fost lăsați într-o cameră, împreună cu ispita dulce. Deși majoritatea copiilor au ales varianta a doua, o parte din aceștia au căzut pradă ispitei și au mâncat bezeaua. Cei care au rezistat cu succes tentației au recurs la diverse strategii de distragere a atenției, de la acoperirea ochilor sau lovirea mesei, până la întoarcerea cu spatele la ispită. Studiile efectuate ulterior au arătat că micuții care nu s-au lăsat seduși de ispititoarea bezea au avut un risc mai mic, în perioada liceului, de a se confrunta cu diverse probleme de comportament, cu obezitatea și chiar cu consumul de droguri, în raport cu cei care au căzut pradă tentației.

Un alt studiu, efectuat de University of Chicago Booth School of Business, a ajuns la concluzia contraintuitivă conform căreia abilitatea de autocontrol și puterea de a aștepta ne ajută să devenim mai răbdători, lucru care ne ajută să luăm decizii mult mai înțelepte când vine vorba de propriile resurse financiare. Unul dintre autorii studiului, Ayelet Fishbach, a declarat că „atunci când oamenii așteaptă, acest lucru îi determină să aprecieze mai mult valoarea acelui lucru pe care îl așteaptă, iar acea valoare ridicată îi determină să devină răbdători".

Puterea corupe judecata
Experimentul Închisorii Stanford este poate cel mai potrivit exemplu pentru demonstrarea modului în care deținerea puterii poate schimba negativ comportamentele. În cadrul acestui demers științific, efectuat de Philip Zimbardo, 24 de participanți au pus în scenă viața din interiorul unei închisori: o parte din aceștia au interpretat rolul gardienilor, iar o altă parte, pe cel al deținuților. Deși desfășurarea lui a fost programată pe o perioadă de două săptămâni, experimentul s-a oprit după primele șase zile. Motivul întreruperii a fost faptul că participanții și-au luat atât de în serios rolul, încât „gardienii" au început să abuzeze de puterea cu care au fost învestiți pentru a le face viața „deținuților" un coșmar. Așa cum sublinia scriitorul A.L. Kennedy într-un articol pentru BBC, „falsa scenă devenise o lume reală și periculoasă a cruzimilor excaladare".

Stima de sine „prelungește viața”

Un studiu care a analizat efectul câștigării și nominalizării, dar pierderii premiului Oscar în rândul actorilor, a descoperit că cei distinși cu acest premiu au trăit cu patru ani mai mult decât cei care nu l-au primit, arată ABC News. De asemenea, câștigarea mai multor premii Oscar a prelungit viața actorilor cu până la șase ani, în raport cu cei care au pierdut cursa pentru premiu. Coordonatorul studiului, dr. Donald Redelmeier, directorul clinicii de epidemiologie Sunnybrook și al Women's College Health Sciences Center din Toronto, a declarat că „nu spunem că vei trăi mai mult dacă vei câștiga un Premiu Oscar. Sau că oamenii ar trebui să ia lecții de actorie. Descoperirea noastră de bază este pur și simplu că factorii sociali sunt importanți", citează sursa. Expertul punctează că pentru păstrarea sănătății, stima de sine pe care fiecare dintre noi și-o poartă este vitală.

Elementul esențial pentru fericire

În urma amplului proiect Harvard Grand Study, cea mai importantă descoperire făcută de cercetători a fost că relațiile pe care le cultivăm de-a lungul vieții, dragostea și sprijinul celorlalți au cea mai mare însemnătate pentru existența noastră, a declarat coordonatorul studiului în perioada 1972-2004, George Vaillant, psihiatru la Harvard, pentru The Atlantic. Pe lângă această lecție valoroasă, cercetarea a mai desprins alte patru învățături prețioase: faptul că puterea și banii nu ne pot „cumpăra" mai multă fericire, modul constructiv în care tratăm problemele și obstacolele ne alimentează starea de bine, iar satisfacția interioară depinde de relațiile pe care le construim.