duminică, 24 noiembrie 2013

Chiar au ajuns telefoanele mobile să ne controleze viața?

Jawdat Ibrahim, proprietarul unui restaurant cu specific arăbesc din apropiere de Ierusalim, a devenit o veritabilă vedetă pe plan internațional după ce a lansat o campanie inedită. Închide telefonul în timp ce te afli în restaurant și ve primi o reducere de 50% pentru absolut orice comanzi!
Ibrahim este de părere că telefoanele mobile distrug experiența unei cine care ar fi trebuit să fie plăcută. El speră ca oferta sa să readucă în atenția oamenilor acele timpuri „inocente” în care compania, conversația și aprecierea unei cine erau mult mai apreciate decât navigarea pe internet și conversațiile telefonice din timpul mesei.
„Nu spun că tehnologia este rea. Însă măcar atunci când mănânci, în special atunci când ești cu familia, cu prietenii sau persoana iubită, poți aștepta măcar o oră, o oră și jumătate, și să te bucuri de compania lor. Am văzut multe cupluri care vin la restaurant și stau fără să schimbe o vorbă, cu capetele plecate spre telefon, pentru ca după un timp să ne ceară să le reîncălzim masa. Vreau, pur și simplu, ca oamenii să socializeze în loc să își petreacă timpul pe telefon”, susține Jawdat Ibrahim.
Proprietarul restaurantului arăbesc nu este străin de publicitate. Acesta a trăit în SUA în anii 80, până când a câștigat suma de 23 de milioane de dolari la o loterie desfășurată în Illinois. Ulterior a decis să se întoarcă în locurile natale și să deschidă o mică afacere. El și-a folosit averea pentru a promova coexistanța pașnică dintre evrei și musulmani, restaurantul său fiind unul dintre cele mai bune exemple.
Modelul său a fost copiat de restaurante din toată lumea, chiar dacă ofertele acestora nu sunt atât de generoase precum a lui Ibrahim, unele dintre ele ajungând până la a interzice folosirea telefoanelor mobile.
Conform unui studiu realizat în anul 2012 de State of Mobile Etiquette Survey for Intel Corp., unul din cinci adulți din țările dezvoltate folosește telefonul mobil în timp ce mănâncă, în timp ce în rândul adolescenților procentul depășește 33%.
Voi în care procent vă încadrați?