sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Cum influențează somnul abilitatea de învățare vizuală

În timpul somnului, la nivelul creierului sunt activate unde cerebrale care influențează abilitatea de învățare prin intermediul proceselor vizuale, susțin cercetătorii de la Universitatea Brown, într-un comunicat publicat pe site-ul instituției.

FOTO: telegraph.co.uk Experții coordonați de Ji Won Bang au conceput un test în care cei 15 voluntari trebuiau să identifice pe un fundal format din multe linii orizontale, liniile diagonale și un cursor. Același test a fost efectuat de două ori: înainte ca participanții să doarmă și după ce aceștia s-au odihnit.

Totodată, creierele participanților au fost scanate atât în timpul somnului, cât și în timpul efectuării sarcinilor, cu ajutorul tehnologiei de imagistică prin rezonanță magnetică, polisomnografie și encefalografie magnetică și electronică. Prin aceste metode de imagistică, experții au vrut să măsoare undele cerebrale propagate în anumite regiuni ale creierului.

Rezultatele experimentului au arătat că puterea undelor cerebrale sigma, cunoscute și sub numele de axele somnului, a crescut semnificativ în regiunea vizuală corticală a lobului occipital, după ce participanții au dormit. Un studiu anterior arăta influența undei sigma în consolidarea abilității de învățare a unei sarcini motrice specifice, în anumite regiuni ale creierului.

Totodată, cercetătorii au plasat elementele grafice care trebuiau descoperite într-o anumită regiune a câmpului vizual al voluntarilor, care „corespunde unei anumite părți anatomice a ariei vizuale corticale". Prin această metodă, ei au putut proba dacă acea creștere a puterii undei sigma a influențat abilitatea de învățare vizuală. Rezultatele au arătat o creștere a puterii undelor sigma în această zonă specifică.


FOTO: Watanabe lab/Brown University