vineri, 8 noiembrie 2013

Ecaterina Hanganu: Papa Francisc – o întreită premieră

Dr. Ecaterina Hanganu este autoarea cărţii “Papa Francisc – o întreită premieră”, apărută recent la Editura Presa Bună din Iaşi. Cartea poate fi cumpărată din Librăria “Presa Bună” la preţul de 12 lei. Cele 250 de pagini ale cărţii includ capitolele: “Cuvânt înainte”, semnat de pr. Mihai Budău, “Cine este Papa Francisc?”, “Papa Francisc, SJ”, “Jorge Mario Bergoglio în anii dictaturii”, “Documentul de la Aparecida”, “Lunea Îngerului şi continuitatea slujirii petrine”, “Punţi, nu ziduri!”, “Liniile generale ale învăţăturii”, “Încep reformele”, “Papa Francisc, o legendă vie”, “Cuvinte de înţelepciune ale Papei Francisc”, “Despre Papa Francisc şi pentru Papa Francisc”; urmează două anexe: “Evenimente importante din viaţa şi activitatea Papei Francisc” şi “Pro-life”, iar la final a fost realizat şi un index alfabetic, citim în prezentarea de pe Ercis.ro.
“Cartea de faţă este o adevărată surpriză, deoarece este… prima scrisă în limba română de către un autor român, dr. Ecaterina Hanganu, iar în paginile cărţii descoperim cu multă uşurinţă adevărata personalitate a Papei Francisc”, a scris pr. Mihai Budău în “Cuvânt înainte”. Pe coperta cărţii, pr. Marius Taloş, SJ, subliniază: “Un Papă al unei întreite premiere: primul Papă din emisfera sudică, primul Papă iezuit, primul care şi-a luat, ca Papă, numele de Francisc. Un Papă deschis dialogului interconfesional. Un Papă care promite, prin misiunea împlinită până acum, că va face în privinţa umanismului secular, egoist prin excelenţă, acelaşi lucru pe care Papa Ioan Paul al II-lea l-a făcut în privinţa comunismului”.
“‘Întreita premieră’ a doamnei doctor Ecaterina Hanganu se cere citită la rândul ei după o întreită tipologie a lecturii. În cea dintâi se descoperă o ‘textură’ întreţesută de două fire: unul al uimirii, celălalt al argumentării. Uimirea descoperă cum cel mai aşteptat eveniment din istoria religioasă şi politică recentă, alegerea noului Papă după retragerea anunţată a predecesorului său, ajunge să depăşească toate aşteptările, prin desemnarea lui Jorge Mario Bergoglio. De aceea se face imediat necesară acribia documentării pentru a arăta că surpriza pe care a produs-o această numire, precum şi efectele sale imediate, nu sunt rezultatul unei euforii de moment, fiind, dimpotrivă, cât se poate de credibile şi convingătoare. O a doua lectură îndrăznesc să spun că merge mai departe, întrucât ne dezvăluie o cercetare izvorâtă deopotrivă din pasiune şi obiectivitate: dincolo de portretizarea unui destin, primim şi o profesiune de credinţă înveşmântată într-un gen literar apropiat de romanul jurnalistic. În fine, a treia lectură este poate cea mai importantă, deoarece obiectul ei îl constituie în cele din urmă nu textul unei cărţi, ci însăşi contemporaneitatea noastră: altfel spus, ‘Întreita premieră’ ne provoacă să ne apropiem cu încredere de viitor; de un viitor înzestrat în pofida aparenţelor şi cu semne bune, pe cât de neaşteptate, pe atât de credibile!”

Sursa: Ercis.ro si aici