marți, 5 noiembrie 2013

Genomul lui Yeti a fost descifrat. Ce este cu adevărat Omul Zăpezilor?

Mostre de păr culese din Himalaya și Bhutan, mostre despre care se credea că aparțin lui Yeti-Omul Zăpezilor, au fost analizate la Universitatea Oxford, geneticianul Bryan Skypes reușind să identifice ADN-ul creaturii cu pricina. Cum era probabil de așteptat, acestea nu aparțin unei primate necunoscute ci, mai degrabă, unui urs brun.
Surpriza a venit în momentul în care singurul animal al cărui genom a fost identic cu cel descoperit în mostrele de păr s-a dovedit un strămoș al urșilor polari, dispărut acum circa 12.000 de ani.
„Este o adevărată surpriză, chiar dacă ea îi dezamăgește pe cei care credeau în existența lui Yeti. Pe de altă parte misterul continuă, pentru că nu avem urși polari în Himalaya. Nici nu spunem că ei ar exista departe de ochii lumii. Cea mai plauzibilă explicație este aceea că o specie de urs brun din Himalaya este descendenta urșilor polari preistorici, iar hibridizarea urșilor polari cu cei bruni știm că este posibilă”, susține Skypes.
De aceeași părere este și alpinistul Reinhold Messner, primul om care a urcat pe Everest fără o mască de oxigen. Acesta, pasionat fiind de mitul lui Yeti, a întreprins o cercetare pe cont propriu. El a descoperit un text tibetan vechi de 300 de ani în care se pomenește de Chemo (un alt nume al lui Yeti), dar în care Chemo este descris ca un urs care trăiește în zonele greu accesibile din Himalaya.
„Entuziaștii lui Yeti vor spune acum că au fost respinși de știință. Ei bine, știința nu acceptă sau refuză ceva. Eu nu am făcut decât să examinez dovezile pe care le am în acest moment”, a concluzionat Skypes.