duminică, 3 noiembrie 2013

Iubire de aproapele

            Zilele trecute am ascultat o poveste adevărată impresionantă despre care voi scrie mai detaliat pe viitor. O doamnă cu o vârstă onorabilă mi-a povestit despre bunicul ei Toma Cocișiu ce era director de școală în preajma anului 1941 când evreii din localitate au fost ridicați din case de către organele de poliție la cererea puterii politice și duși, fiind vacanță, pentru a fi cazați în școala lui.
            Domnul acesta deosebit, înțelegând nevoile lor, s-a ocupat ca șederea lor să fie cât se poate de bună. La scurt timp, pe propria răspundere, le-a îngăduit soțiilor lor să meargă acasă pentru a pregăti hrana necesară pentru copiii și soții lor. Așa s-a întâmplat și în următoarele două zile. În ziua precedentă sabatului, seara, distinsul director, le-a cerut să meargă să se roage la sinagoga ce se afla în vecinătate. Deși știa că riscă mult, el nu s-a speriat, ba mai mult, cu eroism, a demonstrat că ceea ce li se face este o nedreptate.
            Spre surprinderea tuturor, nu au mai trebuit să se întoarcă înapoi în școală fiindcă li s-a comunicat că se pot întoarce în siguranță la casele lor.
            Timpul a trecut și a venit regimul comunist la putere. Acest distins profesor și director a fost pus la grea încercare de către ei atunci când i s-a cerut să renunțe la spiritualitatea sa și la ideile anticomuniste. Era la o vârstă înaintată așa că nu puteau să-i facă altceva decât să-l amenințe cu faptul că îi vor tăia pensia. El a spus că decât să-și renege spiritualitatea și ideile personale, mai bine rămâne fără pensie, așa că astfel s-a și întâmplat. De altfel cum s-a petrecut și cu mulți alți oameni de căpătâi ai urbei, inclusiv cu un mare profesor de matematică ce locuia în vecinătatea lui.
            După aproximativ trei luni grele, fără nici un ban, la ușa lui bat câteva persoane cunoscute inimii lui, erau o parte din evreii ajutați de el în urmă cu câțiva ani. Aceștia îi spun: „Așa cum dumneavoastră ne-ați ajutat când ne-a fost greu, așa vă vom ajuta și noi acum să vă recuperați pensia”. Ce au făcut, unde au umblat, cu cine au vorbit, nu știe nimeni dar rezultatul s-a văzut că în din acea lună a început să primească iarăși pensia.
            Bucuros fiind că și-a recuperat pensia, voia să își ajute și vecinul, faimosul profesor de matematică, dar acesta din fire nu putea accepta să fie împrumutat sau chiar ajutat, așa erau atunci timpurile. Așa că pe ascuns, fostul director s-a gândit la un plan cum să-l ajute dar nici să nu se simtă ofensat pentru acesta, așa că și-a trimis fiica la el la meditații. După un timp, profesorul de matematică îi spune: „Auzi, tu de ce risipești banii pe copila aceasta fiindcă este as la matematică, chiar știe tot și nu are nevoie de meditații!”, la care el îi răspunde „Lasă că poate mai prinde și ceva nou!”
            Astfel se ajutau oamenii altădată...

COSMOTE Romania revoluționează telefonia mobilă prin introducerea unui nou portofoliu de abonamente, mai simplu, al cărui fundament este inovația prin simplitate și comunicare nelimitată. Mai multe detalii despre oferta găsești pe free.cosmote.ro, iar despre concurs accesând free.cosmote.ro/bursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu