sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Obiceiuri inedite pentru prevenirea cancerului

În lupta împotriva dezvoltării cancerului, adoptarea unui stil de viață sănătos are o influență pozitivă majoră asupra organismului nostru. Însă pentru a ne proteja de această boală cruntă și dureroasă, avem multe alte „arme" de apărare, la care poate nici nu te gândeai.

FOTO: health.com Pentru a preveni dezvoltarea cancerului, experții de la Mayo Clinic recomandă urmarea unei diete sănătoase, bogate în fructe, legume și cereale integrale, consumarea alcoolului cu moderație, adoptarea unui regim de viață activ și păstrarea unei greutăți corporale normale. Totodată, ei promovează în acest sens vaccinarea împotriva Hepatitei B și HPV, protejarea de razele nocive ale soarelui, controalele medicale periodice și evitarea tutunului și a comportamentelor riscante, precum sexul neprotejat sau utilizarea acelor de seringă nesterile. Cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis susțin că peste 50% din cazurile de cancer pot fi prevenite. Cercetările efectuate în acest sens au descoperit câteva metode inedite care, împreună cu adoptarea unui stil de viață sănătos, ne pot feri de necruțătoarea maladie.

Mare grijă la tigăile cu un strat antiaderent de Teflon sau Scotchgard.

Cele două denumiri se referă de fapt la o substanță, denumită acid perfluorooctanoic (PFOA), care împiedică mâncarea să se lipsească de suprafața vasului, scrie US News. Această substanță este periculoasă pentru sănătate, cauzând probleme la nivelul sistemului nervos, sistemului imunitar și poate provoca tumori. Sfatul oferit de dr. Sarah Janssen, cercetător la Cosiliul de Protejare a Resurselor Umane , este acela de a arunca aceste tigăi, odată ce stratul de la suprafață a fost zgâriat, pentru a evita înfiltrarea substanței toxice în alimentele preparate. Totodată, PFOA este utilizat și pentru protejarea hainelor sau suprafețelor mobilei și covoarelor de pete sau apă.

Evită curățătoriile chimice.

Acestea folosesc un solvent denumit percloretilenă suspectat atât de Agenția pentru Protecția Mediului cât și Organizația Mondială a Sănătății că ar putea provoca tumori. În cazul în care nu poți evita utilizarea curățătoriilor chimice, o variantă este aceea de a scoate hainele din folia de plastic și a le pune la aerisit, sfătuiește dr. Janssen. Totodată, există varianta curățătoriilor ecologice care folosesc un proces de curățare umedă (wetcleaning).

Spală bine fructele și legumele sau cumpără alimente bio-organice, fără hormoni de creștere sau pesticide.

„Chiar și după spălarea alimentelor, precum fructele de pădure sau ardeii, s-ar putea să nu fi curățat în totalitate pesticidele", punctează dr. Janssen. Unele dintre aceste substanțe pot fi toxice și conduc la dezvoltarea cancerului. Potrivit celui mai recent raport pentru controlul pesticidelor, realizat de Autoritatea Sanitară Veretinară pentru Siguranța Animalelor, citricele turcești (grapefruit, lămâi, mandarine, portocale), roșiile turcești și merele românești au fost alimentele unde cercetătorii au descoperit cel puțin două tipuri de pesticide în compoziție. Totodată, produsele din carne provenind de la animale tratate cu antibiotice și hormoni de creștere pot naște probleme grave de sănătate, inclusiv cancer, notează Prevention.

Nu neglija semnalele dureroase.

Chiar dacă nu orice durere indică apariția unei boli grave, uneori ar putea fi un simptom ce nu trebuie neglijat. De exemplu, dacă simți des dureri în zona pelviană, însoțite de senzație de balonare și de urinări frecvente, este important să consulți un medic specialist, deoarece aceste semnale ar putea sugera prezența cancerului ovarian, scrie Prevention.

Hidratează-te, dar ai grijă ce apă bei.

Consumul de apă este benefic în reducerea riscului de cancer la vezica biliară, însă există pericolul ca apa pe care o bei să conțină numeroase substanțe toxice. Deși te ferești de apa de la robinet, nici cea îmbuteliată nu este cea mai bună soluție, întrucât plasticul din care sunt fabricate recipientele poate crește concentrația de substanțe nocive în lichid, precum stibiul care, în cantități mari, poate fi letal. De asemene, apa îmbuteliată s-ar putea să nu fie la fel de pură precum în promisiunile din mesajele publicitare. De aceea, este important să citești cu atenție eticheta produsului, pentru a vedea ce cantitatea de minerale conține (este recomandat ca valoarea reziduului uscat să nu depășească 500 mg/litru). O variantă prin care poți înlocui apa îmbuteliată este achiziționarea unui dispozitiv special de filtrare a apei.