luni, 2 decembrie 2013

7 mituri despre fericire şi adevărul din spatele lor

Să fie adevărat oare că împlinirea pe plan profesional îţi va aduce fericirea, că prietenii tăi cu o gândire negativă pot avea o influenţă nefastă asupra stării tale de bunăstare sufletească, ori că fericirea e doar o setare mentală? Află adevărul din spatele celor mai cunoscute mituri vehiculate despre fericire.

Foto: huffingtonpost.com1. Fericirea este moştenită genetic - cu siguranţă unii oameni sunt mai fericiţi decât alţii, dar asta nu înseamnă că genele hotărăsc pentru tine cât de mulţumit ești în interior. Shawn Achor, autorul cărţii Înainte de fericire: 5 chei ascunse pentru a atinge succesul, a împrăştia fericire şi a susţine schimbarea pozitivă (Before Happiness: The 5 Hidden Keys to Achieving Success, Spreading Happiness, and Sustaining Positive Change), sugerează, într-un articol pentru Woman's Health Magazine, că fiecare dintre noi poate învăţa să fie fericit, iar acest lucru poate fi deprins prin acele obiceiuri pozitive pe care le integrezi în viaţa ta.

2. Ascensiunea în viaţa profesională te face mai fericit.  În unele cazuri ai putea urca treaptă după treaptă pe scara succesului şi tot nu ai atinge fericirea. Uneori s-ar putea ca efectul să fie contrar. Pe baza cercetărilor sale, Archor a ajuns la concluzia că „fericirea alimentează de fapt succesul - nu invers".

3. Oamenii fericiţi sunt mai prostuţi.
De fapt, starea de mulţumire interioară are o influenţă benefică importantă asupra creierului, deoarece în aceste momente, creativitatea, inteligenţa şi abilităţile de a rezolva problemele cresc, susţine Archor.

4. Faptul că eşti înconjurat numai de oameni negativi te va transforma într-o persoană nefericită. Acest mit are un sâmbure de adevăr, dar situaţia nu trebuie să te îngrijoreze. Atât starea pozitivă cât şi cea negativă sunt contagioase, iar puterea lor de „răspândire" este egală, susţine Archor. Cu toate acestea, expresivitatea unei persoane, verbală şi nonverbală, are o influenţă extrem de mare în transmiterea sentimentelor. De aceea, nu este nevoie să renunţi la compania prietenilor tăi care adesea au gânduri mai negative. Ai putea în schimb să le transmiţi puţin din starea ta de mulţumire interioară şi să fii tu acela care îi molipseşte de „microbul" fericirii!

5. Fericirea - doar o setare mentală?
 Pentru a te convinge dacă este cu adevărat, poţi face un exerciţiu simplu: aminteşte-ţi când ai fost ultima dată trist sau nefericit. Apoi adu-ţi aminte de toate acele sfaturi şi încurajări pe care le-ai primit de la cei dragi: „gândeşte pozitiv", „priveşte partea plină a paharului", „haide, înveseleşte-te", „zâmbeşte". Cât de benefică ţi s-a părut aplicarea acestor sfaturi? Ai reuşit să depăşeşti starea de tristeţe lăuntrică? Pentru cât timp? Aşa cum punctează Achor, acţiunea, schimbarea comportamentului sunt acele metode prin care poţi face ca setarea mentală pozitivă să dureze în timp şi să te simţi fericit mai mult decât câteva clipe.

6. Ceilalţi sunt atât de fericiţi... numai eu nu.
 „Nimeni nu are viaţa perfectă sau relaţia perfectă", afirmă dr. Kate M. Wachs, autoarea cărţii Relaţia pentru Începători (Relationaship for Dummies) pe site-ul Dummies.com. De câte ori nu ai privit în jurul tău şi nu ai observat cum ceilalţi par atât de fericiţi cu viaţa lor. Poate că aşa şi este, dar asta nu înseamnă că nu au şi ei micile sau marile lor probleme. Unii însă aleg să se bucure de fiecare lucru care face parte din existenţa lor şi să nu mai privească orice eveniment negativ ca pe o tragedie.

7. Nu voi fi niciodată fericit atâta timp cât sunt singur.
 Singurătatea este, într-adevăr, o „boală" grea şi chiar contagioasă, dar asta nu înseamnă că dacă încă nu ţi-ai găsit un partener de viaţă eşti nefericit, ori că partenerul îţi va putea construi această stare în suflet. Aşa cum punctează dr. Wachs, o astfel de gândire nu face altceva decât să pună în cârca altcuiva în afară de tine „responsabilitatea" propriei fericiri. Dacă lucrurile ar sta aşa, înseamnă că fericirea noastră se consumă în momentul în care partenerul dispare din viaţa noastră. Starea de bunăstare interioară nu este datorată numai unei anume persoane.