vineri, 20 decembrie 2013

Care este legătura dintre Iisus şi Moş Crăciun?

Care este legătura dintre Moş Crăciun şi naşterea lui Iisus Christos? Unii americani nu ştiu, însă povestesc că în copilărie, pe 25 decembrie sărbătoreau şi naşterea pruncului Iisus în ieslea din Betleem, dar aşteptau şi darurile din partea lui Moş Crăciun.

care_e_legatura_dintre_mos_craciun_si_iisus (Foto: turnbacktogod.com)Aceasta este ceea ce povestesc Carla Bronner Spletzer şi Peggy Chappell, două femei de afaceri din Statele Unite, într-un interviu pentru Christian Post.

Spletzer este vicepreşedintele celui mai mare magazin de Crăciun din lume, numit CHRISTmas Wonderland. Deşi motto-ul magazinului său reflectă credinţa în naşterea Mântuitorului („Bucuraţi-vă de Crăciun, este naşterea LUI. Bucuraţi-vă de viaţă, aceasta este dorinţa Lui"), Spletzer nu poate explica ce legătură au cu naşterea lui Iisus multe dintre produsele comercializate.

Legătura care crede Spletzer că este între Moş Crăciun şi Iisus este faptul că spiritul de dăruire vine de la Sfântul Nicolae, un preot din actuala regiune a Turciei, care îi ajuta pe cei săraci şi nevoiaşi.

Peggy Campbell, proprietara unui magazin mare de Crăciun din statul Dallas, îşi aminteşte că dimineaţa de Crăciun era împărţită între mersul la biserică şi vizitarea bunicii, unde Moş Crăciun aducea cadouri pentru copiii cuminţi. Deşi crede că încrederea copiilor în Moşul merge mai departe, Campbell consideră că sărbătorile actuale abundă în materialism. „Cred că sărbătoarea a devenit prea comercială, iar adevărata însemnătate a Crăciunului s-a diminuat", a declarat ea.

Andrew Crislip, profesor asociat la Departamentul de Istorie al Virginia Commonwealth University şi expert în istorie creştină dă dreptate parţială ambelor femei intervievate, dar afirmă că informaţiile sunt adeseori confundate.

Deşi este adevărat că Sfântul Nicolae a existat în Turcia, venerarea lui a început abia în secolul al şaşelea după Christos, aşadar nu are nicio legătură cu naşterea efectivă a lui Iisus. „Nu văd nicio legătură între apariţia creştinismului şi venerarea Sfântului Nicolae, şi mai nou Moş Crăciun, care este mai degrabă un produs al culturii populare a secolelor 19 şi 20", a declarat Crislip.
 
Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Care-este-legatura-dintre-Iisus-si-Mos-Craciun--8369.html