miercuri, 18 decembrie 2013

Cât de scump este să mănânci sănătos?

O alimentație sănătoasă este considerată scumpă de peste jumătate dintre respondenții unui sondaj global. Percepția lor este cât se poate de adevărată, până la un punct, conform unui studiu recent publicat în jurnalul BMJ.

FOTO: telegraph.co.ukSondajul efectuat de Unilever anul trecut arăta că 57% din totalul participanților sunt de părere că o dietă sănătoasă presupune o cheltuială mare, scrie Mediafax. În România, o majoritate impresionantă, de 78% dintre bucureșteni, susțin același lucru. „Una dintre problemele pe care le-a scos în evidenţă studiul „Perceptions and Practices related to Healthy Eating” este aceea că oamenii cred că nu îşi pot permite mâncarea sănătoasă", a declarat Maria Gavrilescu, Channel Marketing Leader pentru Unilever Food Solutions România.

Modul în care sunt percepute prețurile hranei sănătoase de către consumatori nu este deloc departe de adevăr. Experții de la Școala de Medicină Publică Harvard au arătat că, într-adevăr, este mai scump să mănânci sănătos. Ei au analizat 27 de studii efectuate pe teritoriul a 10 țări, printre care SUA, Canada, Japonia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Brazilia și regiuni din Europa, scrie Live Science. Costurile alimentelor sănătoase au fost studiate comparativ cu cele ale produselor mai puțin sănătoase, atât per porție, per 200 de calorii, cât și per 2.000 de calorii (valoarea medie zilnică de calorii recomandată adulților de Federația Americană pentru Alimente și Medicamente).

În urma demersului, au descoperit că dietele sănătoase sunt cu circa 1,5 dolari (aproape 5 lei) mai costisitoare decât cele mai puțin benefice pentru organism. „Pentru multe familii cu venituri mici, o cheltuială în plus de 1,5 dolari poate însemna foarte mult. Se traduce prin circa 550 de dolari pe an pentru o persoană, iar acest lucru poate constitui un adevărat obstacol în calea unei alimentații sănătoase", a declarat coordonatorul studiului, Mayuree Rao, citat de New Scientist.

Mai exact, pentru a mânca mai multe fructe și legume proaspete sau pește, trebuie să cheltuim cu aproape 150 de lei mai mult în fiecare lună. Astfel, la sfârșitul unui an în care am adoptat o dietă sănătoasă vom fi plătit cu circa 1.800 lei mai mult decât dacă am fi continuat să consumăm alimente mai puțin sănătoase, precum alimente procesate sau rafinate.

Dintr-o altă perspectivă însă, prețul pe care îl plătim anual pentru a urma o dietă sănătoasă este semnificativ mai mic decât costul pe care ar trebui să îl suportăm dacă am suferi din cauza afecțiunilor cronice provocate de dietele nesănătoase, subliniază dr. Dariush Mozaffarian, care a luat parte la cercetare. Estimările arată că anual în SUA este cheltuită fabuloasa sumă de aproape 400 de miliarde de dolari numai pentru dietele urmate de pacienții cu afecțiuni cronice. Acest lucru se traduce printr-o cheltuială anuală de 1.200 de dolari/persoană, scrie Live Science.

Alegeri extrem de sănătoase la prețuri avantajoase

La o privire mai atentă pe rafturile magazinelor și la prețurile afișate de vânzătorii din piețe, dietele sănătoase nu mai par atât de înspăimântătoare pentru bugetul zilnic. Iată doar câteva alimente delicioase și totodată benefice organismului tău, pe care le poți consuma atât crude, cât și gătite într-un mod sănătos.

Pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase, merele întăresc sistemul imunitar și asigură o parte din necesarul de fibre zilnic. Un kilogram de mere poate fi cumpărat din piață cu circa 2-2,5 lei.

Broccoli, bogat în vitamine și antioxidanți, este un bun aliat în scopul prevenirii dezvoltării cancerului. Acesta poate fi achiziționat de pe rafturile supermarketurilor cu circa 4-5 lei pentru o jumătate de kilogram.

Dacă nu sunt consumați prăjiți, cartofii sunt extrem de sănătoși, fiind bogați în vitamina B6, C, dar și în fibre, magneziu și potasiu. Aceștia pot fi preparați într-o mulțime de moduri, de la fierberea și pasarea lor, până la coacerea în cuptor cu tot cu coajă. Pe lângă faptul că sunt sățioși, cartofii au un preț rezonabil, de circa 2,5-3 lei pentru un kilogram.

Morcovii sunt o importantă sursă de beta-caroten și ajută la reducerea riscului de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare și a mai multor tipuri de cancer, precum cel de stomac sau tumorile uterului. Un kilogram de morcovi costă în piață între 2 şi 3 lei.

Varza conține fibre, potasiu, dar și vitamina C și este un aliment extrem de popular în dietele pentru slăbit. Prețul unui kilogram de varză este în jur de 1,5 lei.

De asemenea, o conservă de ton poate costa în jur de 5-6 lei. Carnea de ton conține proteine, dar și grăsimi sănătoase și fier, extrem de importante pentru organism.