miercuri, 18 decembrie 2013

Ce ne așteaptă în cazul unui război nuclear?

Spectrul unui război nuclear nu mai este, probabil, atât de ridicat pe cât era în perioada așa numitului Război Rece, însă el nu a dispărut de tot. Riscul izbucnirii unui atare conflict planează încă asupra omenirii, iar consecințele sale ar fi catastrofale, susține un studiu realizat de International Physicians for the Prevention of Nuclear War și Physicians for Social Responsibility.
Cel mai mare risc există în sudul Asiei, acolo unde tensiunile dintre India și Pakistan, ambele state fiind puteri nucleare, pot degenera oricând. „Un miliard de oameni ar dispărea în primele zile ale unui ipotetic conflict nuclear între India și Pakistan, o catastrofă fără precedent în istoria umanității. Daca adăugăm încă 1,3 miliarde de morți din statele învecinate, în special China, este clar că ne îndreptăm spre ceea ce se poate numi sfârșitul civilizației”, afirmă Ira Helfand, unul dintre autorii studiului.
„Să nu uităm că actualele bombe atomice sunt cu mult mai puternice decât cele care au ucis peste 200.000 de oameni la Hiroshima și Nagasaki în 1945. Dacă ar izbucni un război între Rusia și Statele Unite ale Americii, putem spune că este posibil (nu este o certitudine) să asistăm la extincția speciei umane. Ar fi oameni care ar supraviețui conflictului, însă schimbările survenite în urma detonării mai multor bombe nucleare nu le-ar lăsa foarte multe șanse”, adaugă Helfand.
Conform studiului, una dintre consecințele unui război nuclear izbucnit în sudul Asiei va reduce producția de cereale din Statele Unite ale Americii cu circa 10% în doar 10 ani. În același timp, în China, producția de orez care este vitală pentru populația acestei țări ar scădea cu 21% în doar 4 ani, scăzând ulterior, în următorii 6 ani, cu încă 10 procente. Aceeași țară ar înregistra scăderi de 50% la producția de grâu într-un singur an, pierderile urmând să crească cu încă 31% în următorii 10 ani.
„Este aproape imposibil să calculezi toate implicațiile unui conflict nuclear. Dezastrul ar fi atât de mare încât nicio pregătire nu este posibilă. Tot ce putem face este să depunem toate eforturile pentru a preveni un atare război”, susține autorul studiului.
Președintele american Barack Obama a militat în anul 2009 pentru interzicerea armelor nucleare și distrugerea celor existente. Acesta a afirmat însă că SUA nu va renunța la arsenalul său atâta vreme cât arme nucleare vor exista în alte state ale lumii. În prezent, nouă state dețin un arsenal nuclear, SUA și Rusia conducând detașat în acest top.