Nu îl mai priviți pe Smaug, dragonul lui Tolkien din romanul
„Hobbitul”, într-o lumină negativă. Vărsați o lacrimă pentru Gollum și
îmbrățișați un orc. Dacă astfel de personaje ar fi avut parte, măcar
ocazional, de o salată, de puțin pește afumat, de o prăjitură cu fructe
sau măcar de câteva ieșiri la plajă, istoria lor ar fi fost cu totul
alta. O idee amuzantă propusă de Dr.Nicholas Hopkinson, cercetător în
cadrul Colegiului Imperial Londonez, idee publicată în ediția specială
pentru Crăciun a revistei de specialitate, Medical Journal of Australia.
Studiul lui Hopkinson susține că personajele negative ale lui
J.R.R.Tolkien au pierdut, și vor pierde mereu, bătăliile cu oamenii,
elfii și gnomii, totul din cauza lipsei de vitamine. Fără expunere la
razele soarelui, cu o dietă bazată în special pe carne învechită (sau,
în cazul lui Gollum, pe pește crud), aceste personaje vor suferi de o
lipsă severă de vitamina D, o componentă cheie pentru sănătatea oaselor
și a țesutului muscular.
Hopkison a ales universul imaginat de Tolkien în „Hobbitul” pentru a
ilustra condițiile în care obieciurile, dieta sau condițiile de locuit
pot influența sănătatea personajelor și succesul ulterior al acestora.
„Este adevărat că Bilbo Baggins trăia într-o locuință săpată în
pământ, însă avea ferestre care o luminau și, în plus, el o aerisea
frecvent și o păstra curată. Mai mult, Bilbo adora să stea pe bancă, la
soare, în propria grădină. Apoi, dieta hobbiților era extrem de variată,
Bilbo putând oferi musafirilor săi prăjituri, bere, gem de zmeură,
tort, plăcintă cu carne, vin roșu, salată, carne de pui, murături sau
tartă cu mere, totul la o singură masă. Față de ei, personajele negative
trăiesc în întuneric, au o igienă precară, iar dieta lor se bazează pe
un singur fel de mâncare. Nu poate fi decât o singură concluzie, răul va
pierde întotdeauna în fața binelui din cauza dietei sărace, a
condițiilor insalubre de trai și a lipsei expunerii la soare”, se arată
în studiul realizat de Nicholas Hopkinson.