vineri, 20 decembrie 2013

Cercetătorii explică de ce orcii, dragonul Smaug sau Gollum vor pierde întotdeauna

Nu îl mai priviți pe Smaug, dragonul lui Tolkien din romanul „Hobbitul”, într-o lumină negativă. Vărsați o lacrimă pentru Gollum și îmbrățișați un orc. Dacă astfel de personaje ar fi avut parte, măcar ocazional, de o salată, de puțin pește afumat, de o prăjitură cu fructe sau măcar de câteva ieșiri la plajă, istoria lor ar fi fost cu totul alta. O idee amuzantă propusă de Dr.Nicholas Hopkinson, cercetător în cadrul Colegiului Imperial Londonez, idee publicată în ediția specială pentru Crăciun a revistei de specialitate, Medical Journal of Australia.
Studiul lui Hopkinson susține că personajele negative ale lui J.R.R.Tolkien au pierdut, și vor pierde mereu, bătăliile cu oamenii, elfii și gnomii, totul din cauza lipsei de vitamine. Fără expunere la razele soarelui, cu o dietă bazată în special pe carne învechită (sau, în cazul lui Gollum, pe pește crud), aceste personaje vor suferi de o lipsă severă de vitamina D, o componentă cheie pentru sănătatea oaselor și a țesutului muscular.
Hopkison a ales universul imaginat de Tolkien în „Hobbitul” pentru a ilustra condițiile în care obieciurile, dieta sau condițiile de locuit pot influența sănătatea personajelor și succesul ulterior al acestora.
„Este adevărat că Bilbo Baggins trăia într-o locuință săpată în pământ, însă avea ferestre care o luminau și, în plus, el o aerisea frecvent și o păstra curată. Mai mult, Bilbo adora să stea pe bancă, la soare, în propria grădină. Apoi, dieta hobbiților era extrem de variată, Bilbo putând oferi musafirilor săi prăjituri, bere, gem de zmeură, tort, plăcintă cu carne, vin roșu, salată, carne de pui, murături sau tartă cu mere, totul la o singură masă. Față de ei, personajele negative trăiesc în întuneric, au o igienă precară, iar dieta lor se bazează pe un singur fel de mâncare. Nu poate fi decât o singură concluzie, răul va pierde întotdeauna în fața binelui din cauza dietei sărace, a condițiilor insalubre de trai și a lipsei expunerii la soare”, se arată în studiul realizat de Nicholas Hopkinson.